A repülő története, amely kétszer is belefutott ugyanabba a szuperviharba, elnyerte a Goncourt-díjat

Egy közeljövőben játszódó bestseller, a L'Anomalie (Anomália), Hervé Le Tellier regénye kapta idén a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat.

10/8

A Goncourt-díj zsűrije a koronavírus-járvány miatt idén videokonferencián döntött az elismerésről, a tíz tag közül nyolcan szavaztak a regényre, amely hetek óta vezeti a könyves sikerlistákat. A Gallimard kiadó gondozásában megjelent 327 oldalas mű 2021 márciusában az Air France légitársaság Párizsból New Yorkba tartó járatán kezdődik, amelyet turbulenciák és egy hatalmas vihar ráz meg. A váratlan és megmagyarázhatatlan meteorológiai jelenség néhány hónappal később ugyanezen a járaton, ugyanazon utasokkal megismétlődik. A mű az utasoknak a megmagyarázhatatlan esemény által felkavart életének más-más stílusban történő bemutatásán keresztül reflektál a mai világra.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A 63 éves, matematikus végzettségű szerző, Hervé Le Tellier, aki tudományos újságíróként is dolgozott, a sajátos írási technikát alkalmazó Oulipo nemzetközi irodalmi csoport elnöke, amelynek többek között Raymond Queneau, Georges Perec vagy Italo Calvino is tagjai voltak.

A 10 eurós díj, amire nem számít az ember

Le Telliernek a közönség és a kritikusok körében is nagy sikert aratott nyolcadik regénye időnként egy krimire, máskor egy tudományos fantasztikus műre emlékeztet, a regény felépítése pedig egy feszült és hatásos epizódokból álló filmsorozatra hasonlít. A mű lényege a műfajkeveredés a klasszikus történetmeséléstől a rendőri kihallgatások jegyzőkönyvein át a krimiig, ami lehetőséget teremt az írónak olyan egzisztenciális és metafizikai kérdések körbejárására, mint a szerelem, a család, az öngyilkosság vagy a valósághoz való viszony.

Herve Le Tellier Goncourt Dij 2020 Anomalie
/ Fotó: Reuters

A regény elsősorban arra a kérdésre keresi a választ, hogy a megélt tapasztalatokból az emberek milyen következtetéseket vonnak le, levonnak-e egyáltalán következtetéseket.

Egy olyan díjra, mint a Goncourt, soha nem számít az ember. Először is nem azért ír, hogy megkapja és nem is lehet elképzelni, hogy milyen is az, amikor megkapja

– mondta a díjazott a videokonferencián.

A Goncourt-díj jelképes pénzjutalommal – csupán 10 euróval – jár, ám marketinghatása jelentős: a díjazott könyvet a francia olvasók legalább 400 ezer példányban szokták megvásárolni, de volt olyan alkotás is, amely egymillió példányos kiadást ért meg. A másik legjelentősebb francia irodalmi elismerést, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-díjat a zsűri Marie-Hélene Lafonnak ítélte a Buchet-Chastel kiadó gondozásában megjelent Histoire du fils (A fiú története) című regényért, amely 1908 és 2008 között játszódik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból