Greta Thunberg az albertai energiaügyi miniszter interjújára reagált, aki a járvány alatti gyülekezési tilalmakat használná ki a kanadai olajvállalatok érdekében.

Kimutatta a foga fehérjét

A koronavírus-járvány idejére a klímaválság problémája alaposan háttérbe szorult a médiában is. A legutóbbi érdemi hírek Greta Thunbergről március elejére datálódnak. Februárban még arról írtunk, hogy egyszerre két filmet is forgatnak az életéről, majd március elején konkrétumok nélküli üres szavaknak nevezte az Európai Unió környezetvédelmi programját. Az alternatív Nobel-díjas klímaaktivista még mielőtt saját diagnózisa szerint átesett volna a koronavíruson, áttette az online térbe pénteki sztrájkját. Most azonban egy jólirányzott tweet révén a Dazed is ismét hírt adott róla.

Greta Thunberg Sztrajk
Pénteki Klímasztrájk Szokatlan Helyszínen / Fotó: Greta Thunberg Instagram

Május 20-án a Kanadai Olajkútfúró Vállalkozók Szövetségének podcastjának (amely havi egy adásával valóban létező platform) interjút adott Alberta energiaügyi minisztere. Sonya Savage kijelentette, hogy a koronavírus kiváló lehetőséget teremt arra, hogy folytassák az olajvezetékek építését anélkül, hogy tüntetők zavarnák meg a munkálatokat, hiszen nem lehet 15 fősnél nagyobb rendezvényt tartani.

A „Greta Thunberg-hatás”: egyre több a fiatal aktivista az interneten is

Bírod, amikor a felnőtteknek lilában és vörösben játszik a feje a dühtől, ha fiatalok beszólnak nekik, hogy kevesebb húst kéne enniük, vagy nem kéne mindenhova kocsival járniuk, hanem inkább bringázzanak? A nek jó híre van számodra. Greta Thunbergnek immár jelentős számú online csapata is van. Ők azok, akik a jövőben megkeserítik a Schmidt Máriák életét.

A világban alapvetően kétféle felfogás él a világjárvány és a klímavédelem összefüggésében. Egyesek a környezetvédelmi mozgalom mellett szóló kiállásként tekintenek a koronavírus alatt mérséklődött ipari tevékenységre és károsanyag-kibocsátásra. Mások viszont, ahogy Savage miniszterasszony is, ezzel teljesen ellentétes felfogást képviselnek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Most remek alkalom kínálkozik arra, hogy olajvezetéket építsünk, mivel jelenleg nem lehet 15 főnél nagyobb tiltakozást szervezni[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a politikus. A tinédzser klímaaktivista, Greta Thunberg csípős kommentben reagált a Twitteren a politikusnak.

No Title

“Alberta minister says it’s a ‘great time’ to build a pipeline because COVID-19 restrictions limit protests against them.”Well, at least we are seeing some honesty for once… Unfortunately this how large parts of the world are run. https://t.co/1zrYjm286t

„Na, most legalább most láthatunk némi őszinteséget… Sajnos a világ nagy részén így mennek a dolgok” – válaszolt Thunberg.

Kihasználnák a gyülekezési tilalmat

A podcastban Savage dicséri a sok vitát kiváltott Trans Mountain vezeték kibővítését, amely ellen több alkalommal is tiltakoztak környezetvédők és őslakosok csoportjai is.

„Építsük meg! Ahogy telik az idő, a kanadai emberek nem fogják eltűrni az építési munkálatokat megakadályozó tiltakozásokat. Az embereknek munkára van szükségük, és az ideológiai alapú tüntetéseket nem tűri az átlag kanadai” – vetítette előre a „kanadai emberek” reakcióját a konzervatív elveket valló politikusasszony.

School strike week 93. #climatestrikeonline #StayAtHome #fridaysforfuture #schoolstrike4climate #flattenthecurve

No Description

Tavaly, 2019 októberében Thunberg részt vett egy 4000 fős edmontoni tüntetésen, ahol az ellentüntetőkkel is találkozott. Az albertai olajvállalatok azóta keményen bírálják a svéd diáklányt. Egyik olajvállalat olyan promóciós matricákat készített, amelyen Thunberget képregényfiguraként ábrázolva megerőszakolják. Erre akkor Thunberg úgy reagált, hogy egyre elkeseredettebben küzdenek ellene, ami azt jelenti, hogy jó irányba halad a mozgalma.

Greta Thunberg és Malala Yousafzai a legmenőbb duó Oxfordban

A klímaaktivista, Greta Thunberg fiatal kora ellenére amellett, hogy beszédet mondhatott az ENSZ-ben, még a Time magazin év embere címével büszkélkedhet. Sőt, még a Vogue magazin címlapján is szerepelt, de az Instagramon is számos sztár keresi a társaságát. A fiatal környezetvédő, feltűnt már közösen Leonardo DiCaprioval is, aki szintén híres környezetvédelmi aktivista.

A világjárvány alatt jelenleg sehol sem lehet nagyobb tömegrendezvényeket szervezni, így a klímamozgalmak aktivistái Thunberg felhívására jelenleg otthonukban folytatják a küzdelmet, ahogy a svéd aktivista is teszi, a kanapéról bejelentkezve péntekenként.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk