Joe Biden egyelőre jó ponttal indult Greta Thunbergnél. 

Nem lesz több Thunberg vs Trump csattanás

Nem hagyta ki, hogy meg ne trollkodja elnöksége utolsó napján a leköszönő Donald Trumpot Greta Thunberg, írja a Dazed.

Greta Thunberg Trump Trollkodas
Greta Thunberg / Fotó: Greta Thunberg Instagram

„Igazán nagyon boldog öregúrnak tűnik, akire fantasztikusan fényes jövő vár. Milyen jó ezt látni!” – írta a klímaaktivista a bukott politikus képe mellé, amelyen éppen az elnöki repülőgépbe száll be.

 

Mostanra Thunberg és a korábbi elnök közösségi médiában lezajlott csatározásainak komoly történelme kerekedett. A mostani tweet az elnök egy korábbi őrjöngésének kifigurázása, amikor 2019-ben Trump kigúnyolta Thunberg az ENSZ klímacsúcsán elhangzott felszólalását.

Kapcsolódó cikk

A svéd lány tavaly ugyanígy a saját fegyverével vágott vissza Trumpnak. Az elnök egy 2019-es tweetjére utalt, amelyben amiatt nyafogott, hogy Thunberg lett az Év embere a Time magazinnál. A saját posztjának átírásával válaszolt neki, amikor próbálta leállítani a szerinte törvénytelen levélszavazatok megszámlálását az amerikai elnökválasztáson: „Nyugodj meg Donald, attól majd megnyugszol!”

Ezúttal is Thunberg nevethetett utoljára, mivel Trumpot – jogosan vagy jogtalanulvéglegesen kitiltották a Twitterről  a január 6-i capitoliumi zavargások után, amiért több alkalommal megsértette a közösségi oldal szabályzatát.

Új korszak kezdődik Bidennel

Elnöksége alatt Trump tartós környezetkárosodást okozott  azzal, hogy alapvető jogszabályokat vont vissza vagy téves információkat terjesztett. A párizsi klímaegyezményből is kilépett, amelyet azért írtak alá a Föld országai, hogy 1,5 fok alatt tartsák a globális átlaghőmérséklet emelkedését a károsanyag-kibocsátások korlátozásával.

Beiktatása első napján Joe Biden egyik első intézkedése volt elrendelni, hogy az Egyesült Államok tartani fogja magát a párizsi egyezményben szereplő feltételekhez. Biden a kampányban is megígérte, hogy visszavonja Trump környezetvédelmi politikáját. 

Tavaly év végén Thunberg ismét bírálta a világ vezetőit, amiért semmit nem valósítottak meg az egyezményben lefektetett ígéreteikből a jövőbeli életkörülményeink védelmében.

A szükséges tettek sehol sincsenek. A megtett és a szükséges intézkedések közötti különbség percről percre egyre csak nő. Még mindig a rossz irányba hajtunk

– jelentette ki egy videóban, amelyet a közösségi oldalán osztott meg.

Kapcsolódó cikk

Thunberg, aki tavaly ősszel ismét visszaült az iskolapadba,  nem szívbajos, ha vezető politikusokat kell bírálni. Tavaly tavasszal az egyik kanadai miniszternek szólt vissza, amiért az annak örült, hogy a koronavírus-járvány alatt nem tudnak tüntetni a klímaaktivisták.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet