Szokatlan módját választotta a tulajdonos, hogy új gazdát találjon az állítólag eredeti Gulácsy Lajos-festményének. Június 13-ig lehet licitálni rá, de 95 millióért fix áron el lehet happolni.

Eredetiséget igazoló dokumentummal kínálják

Noha többek között Csontváry– és Szinyei-festmények is gazdára találnak online piactereken, mint amilyen a Vatera is, még mindig szokatlan módja az új tulajdonosok keresésének. Bár nem Vaterán árusították őket, de hasonlóan érdekes helyen került elő David Bowie első demófelvétele – egy garázs tárolójában költözés során –, padlásról több ezer, 1920-40-es évekbeli fotó és Arany János levele. Ezúttal egy eredetinek mondott Gulácsy Lajos-remekműt, a Nő kék kancsóval festményt kínálnak, a jelenlegi gazdája eredetiséget bizonyító dokumentumokat is mellékel, szúrta ki a Fidelio.

Gulacsy Lajos No Kek Kancsoval Vatera Elado
Gulácsy Lajos Nő Kék Kancsóval Festményét Árulják Vaterán

A jelenlegi tulajdonos, a leírás szerint, a járványhelyzetre hivatkozik, amiért megválna a festménytől. Azt is meg lehet tudni, hogy az 1909-ben készült Nő kék kancsóvalt a 2008. október 19-ei árverésen vásárolta meg 65 millió forintért, amit a Virág Judit Galéria szervezett. A magángyűjtemény képező festményt ezúttal legalább 88 millió forintért szeretné tovább adni a tulajdonos.

Gulacsy Lajos No Kek Kancsoval Elado Vatera
/ Fotó: Virág Judit Galéria

Ha nem szeretnél licitálással bajlódni, akkor 95 millió forintos fix áron leütheted. Élettartam garanciát is vállal a műtárgyra, és azt is megtudhatjuk a leírásból, hogy ezt az egy képet kívánja értékesíteni.

Nem először keres új tulajdonost

A festmény korábbi történetéről annyit tudni, hogy 2008-ban jelent meg a Virág Judit Galéria árverési katalógusában a korábban ismeretlen műalkotás. A 40 milliós kikiáltási árat 65 millióig tornázták fel a licitálók. A Nő kék kancsóval reneszánsz hangulatú festmény a Gulácsy-életmű egyik hiányzó láncszeme. Az 1909-es képen egy ábrándos nőalak tűnik fel liliommezőben.

Gyönyörű nőktől a kockatestekig / Art Week 2019 / MNG

Elérkezett az idő, hogy a modern is klasszikussá vált. A Magyar Nemzeti Galériában látható Modern idők képzőművészeti kiállítás az újkor művészetének egy csodás szeletét tárja a nagyközönség elé – mi pedig meg is ragadtuk az Art Week nyújtotta alkalmat, hogy megtekintsük a tárlatot!

Feltételezhetően az akkori vevő próbál most új tulajdonost keresni a műalkotásnak, ráadásul nem is első alkalommal. A Bors már május közepén beszámolt róla, hogy 95 milliós kikiáltási árral felkerült a kép a piactérre. Vélhetően soknak bizonyult a kikiáltási ár, így alacsonyabb összeggel próbálkozik az eladó.

Gulácsy Lajos a 13. a legértékesebb magyar, nem élő művészek listáján egy 2019-es statisztika szerint.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk