Ebben a bejegyzésben egy nemkívánatos körülménnyel, a gumiabroncsok szálszakadásával foglalkozunk kiemelten. Méghozzá azért, mert a szálszakadás meglehetősen gyakori jelenségnek számít, miközben magas a kockázati tényezője.
Úgyhogy ennek szellemében meg fogjuk azt nézni, mi is a teendő a szálszakadt gumikkal. Ezzel együtt azt is ki fogjuk beszélni a cikkben, hogy proaktív módon meg tudjuk-e előzni a gumiabroncsok szálszakadását.

A szálak szerepe a gumiabroncsok összetételét tekintve

Annyit érdemes tudni a gumiabroncsok összetételéről és felépítéséről, hogy alapvetően kordszálakból álló vázrendszer tartja őket egyben. Nyilván ennek a kordszálakból álló vázrendszernek megvan a maga szerepe és jelentősége.
Leegyszerűsítve a dolgot azt lehet mondani, hogy ez a rendszer tartja egyben és szilárdan magát a gumiabroncsot. Vagyis kellő rugalmasságot és stabilitást biztosít azokban az esetekben is, amikor egyenetlen az úttest vagy a menetbiztonság ezt kívánja meg.
Ennélfogva már nem is nehéz belátni, milyen veszélyekkel is járhat együtt, hogyha ez a kordszálakból álló vázrendszer megsérül.

Mi történik szálszakadásnál, és ki tudjuk-e védeni az előfordulását?

Szálszakadásnál habár a rugalmas gumi képes elnyelni a rá nehezedő terhelést, a szilárdító funkciót betöltő kordszálak viszont nem bírják tovább és elszakadnak. Ebből pedig elindul egy nemkívánatos láncreakció.
Merthogy a gumiabroncs pont azon a fronton sérül, ami a szilárdságát és stabilitását hivatott biztosítani. Nyilván a sérülés konkrét mértéke szoros összefüggésben van azzal, hogy milyen mértékű maga a szálszakadás.
Magát a jelenséget egyébként szinte lehetetlen teljes mértékben kiiktatni. Bármennyire is ügyelünk ugyanis a tudatos és kockázatkerülő vezetésre, az itt-ott felbukkanó kátyúkra és egyenetlenségre nem tudunk maradéktalanul felkészülni. Egy komolyabb mélyedés az úttesten pedig már elég is lehet ahhoz, hogy a szálszakadás bekövetkezzen.

Mi a teendő akkor, amikor észrevesszük a gumikon a szálszakadást?

Ami a legfontosabb, hogy csak úgy kezeletlenül semmiképp ne hagyjuk. Amikor hurkákat, kitüremkedéseket lehet kívülről is látni a gumiabroncsokon, az elképesztő mértékű kockázatokat rejt magában.
Adott esetben meg lehet próbálkozni a helyreállítással és a sérült gumi kijavításával. Azt viszont hozzá kell tenni gyorsan, hogy a szálszakadt gumi megjavítva is csak ideig-óráig jelenthet biztos megoldást.

Jobban járunk tehát inkább abban gondolkodva, hogy rövid időn belül megoldjuk a gumiabroncsok cseréjét. Ezzel ugyanis nem vállalunk indokolatlan kockázatot, és nyugodtan autózhatunk a külső körülményektől teljesen függetlenül.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

csimpistore.com - 2022 június - LinkMarketing - 2

Maradjunk kreatívak!

A kreativitás csak akkor valósulhat meg, ha a fantáziánk szabadon, kötöttségektől mentesen szárnyalhat.

Nincs több cikk