Menthetetlen volna a nyáron elvesztett gyep?

Hiába vagy odaadó kertész és teszel meg mindent nyaranta is a gyep megóvásáért, nem mindig olyan könnyű ezt megtenni, mint mondani. A nyár lassan elmúlik, így jelenleg két dolgot tudsz tenni. Rendbe hozni azt, ami nem lett túlélő, illetve tanulni a hibákból, hogyan lehet megelőzni a problémát jövőre.
A kertészkedésnek, a kerted ápolásának egy kikapcsolódást nyújtó aktív tevékenységnek kell lennie, nem pedig egy kellemetlen csatának. A nyári kertápolás három hibán képes elcsúszni, de ne aggódj, mindent rendbe lehet hozni!

A kertápolás nyári hibái

  • A legtöbb kertben a vízzel kapcsolatban minden évszakban felmerül némi gond. Nyaranta nagyon fontos, hogy az öntözőrendszer jól működjön, és ha saját hálózatról vagy kútból öntözöl, akkor mindig legyen elegendő víz kijuttatva (amit a “móricka’’ módszerrel le is tudsz ellenőrizni).
  • A fűmag fajtájával is lehetnek gondok, például ha a gyeped nem mély gyökérzetet nevelő és nem tudja támogatni kánikulában a növényt annak hiányában. Gyakran az is gondot okoz, ha a kertedben betegségre hajlamos vagy régi fajta gyep van.
  • Ha a fenti kettővel kapcsolatban sosem észleltél gondot, viszont így is tönkrement a gyep egy része, akkor mélyebben kell keresned a problémát. Nagyon sokszor a gondot az okozza, hogy a talajminőség nem megfelelő. Például ha új földet hozattál, de az porszerű volt, több mint valószínű, hogy azt tapasztaltad, hogy a talaj összeállt egy hatalmas, összefüggő téglává, amely nem fogadja be a vizet. Ez egyértelmű, hogy nem képes támogatni növények fejlődését.

Mit lehet tenni, hogy jövőre ne így legyen?

Nem mindegy, hogy milyen gyökérzetet nevelő fűmagot használsz, illetve az is elengedhetetlen, hogy megfelelően támogasd a talaj minőségét. Ültess fákat a kertedbe, hiszen az általuk nyújtott árnyékot a gyep is jobban kedveli. Az ideális körülményeket persze csak akkor tudod megteremteni, ha tudod, hogyan kell.

Itt következik a legfontosabb dolga egy kerttulajdonosnak! Ez nem más, mint a folyamatos ismeret megszerzése és fejlődés! Ilyenkor nem szabad egyszerűen az internet népére támaszkodni! Mindenképp olyantól tanulj, akár a neten keresztül, aki tényleg ért hozzá! Mi mindig a Kertfüvesítés Molnár Gábor Éva füvesasszonyától tanuljuk el a leghasznosabb praktikákat!
Tőle elsajátíthatod te is, hogyan lehet minden évszakban gyönyörű a kerted, mivel támogathatod a növényeid fejlődését, na meg hogyan oldhatod meg akár a lehetetlennek tűnő feladatokat is!

Ne feledd az aranyszabályt!

A kerted ápolásához nagyon sok türelemre van szükséged! Nem várhatod el a talajtól és növényeidtől, hogy néhány napon belül mutassák a változás jeleit. Adj időt, hogy hasznosítani tudják a jobb tápanyagokat és körülményeket, amitől végre olyan gyönyörű legyen a kerted, mint amilyennek mindig is látni szeretted volna!
Az álomkert megalkotása nem lehetetlen! Mire vársz még? Neked is sikerülni fog! De minden a talajnál kezdődik.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból