Sok gyermeknek az óvoda az első közösség, ahova rendszeresen jár. Az itt eltöltött évek meghatározóak a későbbi életében. De mit is csinál a gyermek pontosan az oviban? Hogyan áll majd készen az iskolakezdésre?
A Játékliget ebben a cikkben összegyűjtötte, hogy milyen készségeket fejlesztenek játékosan az óvodában.

Társas kapcsolatok

Mivel egy csoportba általában közel harminc gyerek jár, biztosra vehetjük, hogy rövid időn belül lesz egy-két közelebbi pajtása, akikkel szívesen játszik. A csoportban a játékok közösek, így azt is meg kell tanulni, hogy el kell kérni a másiktól a játékot, nem szabad kitépni a kezéből. Ha pedig az általa épített homokvárat rombolják le, akkor sem a verekedés a megoldás.

Tematikus hetek

Az óvodai évet az óvónénik különböző tematikákra építik fel. Márton-nap körül libás mondókák, dalok kerülnek terítékre. Gyakran készítenek lámpásokat, vagy más, kézügyességet fejlesztő projektbe vágnak bele. Egy adott téma köré szerveződött tevékenységek minél változatosabban fejlesztik a különböző készségeket. A dalok, mondókák fejlesztik a ritmusérzéket, gazdagítják a szókincset.
A vizuális kultúra tevékenységei fejlesztik a kreativitást és a finommotorikát. Ezek az alkotások rendszerint kikerülnek a faliújságra, ahol gyönyörködhetünk a kis művészek rajzaiban.

Az iskola küszöbén

Az óvoda utolsó éve még mindig a játékról szól, de döntően azok a játékok kerülnek előtérbe, amik az iskolaérettséghez szükséges készségeket fejlesztik. A körjátékok, mesehallgatás mellett fontos szerep kap a jobb és bal, valamint az alatt, fölött, mellett irányok helyes használata.

A jó iskolai teljesítményhez jó memóriára van szükség, így ezt a területet is érdemes fejleszteni. Az iskolaérettség feltétele a testtudat kialakulása, de az írástanuláshoz szükséges lesz a sorrendiség és a haladási irány észlelése is. Otthon is van lehetőség ezeknek a területeknek a fejlesztésére, a Játékliget webáruházból bármelyik játékot is választod, kedves és hasznos társa lesz gyermekednek.

Mit tehetünk otthon?

Ha nem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy gyermekünk mivel tölti az idejét az oviban, vagy úgy gondoljuk, hogy az ő alkotása elmarad a többiekétől, mindenképp vegyük a saját kezünkbe a gyakorlást. Vannak nagyon jópofa dalok, mondókák, amikkel a jobb, bal oldalt tudjuk gyakoroltatni a testrészek mellett. Ha nem szeret rajzolni, színezni a csemete, nyomozzuk ki az ellenállás okát. Ha a ceruzával szemben van ellentartása, akkor fessünk az ujjainkkal vagy szivaccsal, esetleg fültisztító pálcikával. Ilyenkor a feladatlapokkal nem sokra megyünk, muszáj kreatívnak lenni, és inkább más jellegű, játékos feladatokat kitalálni.
A nagy fejlesztésben ne felejtsük el, hogy a legfontosabb, amit adhatunk gyermekünknek, az a minőségi idő, a figyelem, ami csak neki szól. Ezzel kapja meg az egész életét meghatározó önbizalomadagot.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

1-3

Ki lőtt 10 gólt egy focimeccsen?

A modern futball nagyrészt a védekezésre koncentrál – túl sok meccs végződik 0:0-s eredménnyel, három gól pedig eredményessé teszi a mérkőzést a szurkolók és a megfigyelők szemében.

002

Légy ott a Youtube-on is!

Ezért nem kérdés, hogy ha ott vagy Te is, akkor jó eséllyel potenciális vevőket érhetsz el vele. Persze nem mindegy, hogyan csinálod!

httpswww.skandimania.com - 2024 február - Cikk3

Hogyan válasszunk szaunát?

Bár Magyarországon rengeteg településen van szaunázási lehetőség, meghittebb, bensőségesebb lehet az élmény, ha az embernek van egy sajátja. Így mindig azokkal töltheti az idejét, akikkel szeretné, és el sem kell utazni egy kis frissítő szaunázáshoz.

https-__fogpotlasklinika.hu_ - 2024 február - Cikk2

Mi a megoldás fogatlanság esetén?

Nem csupán egy-egy elvesztett fog pótlására, de teljes fogatlanság fennállásakor is a fogimplantátumok jelentik a legideálisabb megoldást. Ilyenkor 3-8 implantátum segítségével fix híd készülhet, ha viszont az egyesével történő pótlás mellett döntenénk, akkor 12-14 implantátum válhat szükségessé állcsontonként.

https-konyhapanel.hu - 2024 február - Cikk1

A színek ereje a konyhában

A konyha nemcsak az étel elkészítésének helye, hanem egyben a családi és baráti összejövetelek hangulatos színtere is.

httpswww.skinshop.hu - 2024 január - Cikk1

A peptidek jelentősége a bőrápolásban

Sokféle újdonság akad a bőrápolás terén, az innovációkkal pedig nem mindig egyszerű lépést tartani. A peptidek is sokak számára még ismeretlenek, pedig egy kifejezetten sok kutatásnak alávetett alkotóelemről van szó.

unnamed-208

TOP-10 nagyszerű ajándék nőknek

Mivel a naptár tele van születésnapokkal, ünnepekkel és más különleges alkalmakkal egyetlen évben, mindig itt az ideje, hogy vásároljunk szeretteinknek.

https-_www.apisz.hu_ - 2024 január - Cikk2

3+1 csomagolási tipp költözéshez

Ha költözni kényszerülünk, vegyes érzések keringhetnek bennünk, hiszen bár izgatottak vagyunk az új lakhelyünk elfoglalása miatt, maga a költözés sokszor igen stresszes tud lenni.

cipoteszt.hu - 2024 január - LinkMarketing - 2

Mikor cserélj futócipőt?

Vannak, akik akkor cserélik le a futócipőjüket, amikor akciót látnak; mások akkor, ha saját bőrükön tapasztalják a kopás negatív hatásait.