Sok gyermeknek az óvoda az első közösség, ahova rendszeresen jár. Az itt eltöltött évek meghatározóak a későbbi életében. De mit is csinál a gyermek pontosan az oviban? Hogyan áll majd készen az iskolakezdésre?
A Játékliget ebben a cikkben összegyűjtötte, hogy milyen készségeket fejlesztenek játékosan az óvodában.

Társas kapcsolatok

Mivel egy csoportba általában közel harminc gyerek jár, biztosra vehetjük, hogy rövid időn belül lesz egy-két közelebbi pajtása, akikkel szívesen játszik. A csoportban a játékok közösek, így azt is meg kell tanulni, hogy el kell kérni a másiktól a játékot, nem szabad kitépni a kezéből. Ha pedig az általa épített homokvárat rombolják le, akkor sem a verekedés a megoldás.

Tematikus hetek

Az óvodai évet az óvónénik különböző tematikákra építik fel. Márton-nap körül libás mondókák, dalok kerülnek terítékre. Gyakran készítenek lámpásokat, vagy más, kézügyességet fejlesztő projektbe vágnak bele. Egy adott téma köré szerveződött tevékenységek minél változatosabban fejlesztik a különböző készségeket. A dalok, mondókák fejlesztik a ritmusérzéket, gazdagítják a szókincset.
A vizuális kultúra tevékenységei fejlesztik a kreativitást és a finommotorikát. Ezek az alkotások rendszerint kikerülnek a faliújságra, ahol gyönyörködhetünk a kis művészek rajzaiban.

Az iskola küszöbén

Az óvoda utolsó éve még mindig a játékról szól, de döntően azok a játékok kerülnek előtérbe, amik az iskolaérettséghez szükséges készségeket fejlesztik. A körjátékok, mesehallgatás mellett fontos szerep kap a jobb és bal, valamint az alatt, fölött, mellett irányok helyes használata.

A jó iskolai teljesítményhez jó memóriára van szükség, így ezt a területet is érdemes fejleszteni. Az iskolaérettség feltétele a testtudat kialakulása, de az írástanuláshoz szükséges lesz a sorrendiség és a haladási irány észlelése is. Otthon is van lehetőség ezeknek a területeknek a fejlesztésére, a Játékliget webáruházból bármelyik játékot is választod, kedves és hasznos társa lesz gyermekednek.

Mit tehetünk otthon?

Ha nem vagyunk teljesen tisztában azzal, hogy gyermekünk mivel tölti az idejét az oviban, vagy úgy gondoljuk, hogy az ő alkotása elmarad a többiekétől, mindenképp vegyük a saját kezünkbe a gyakorlást. Vannak nagyon jópofa dalok, mondókák, amikkel a jobb, bal oldalt tudjuk gyakoroltatni a testrészek mellett. Ha nem szeret rajzolni, színezni a csemete, nyomozzuk ki az ellenállás okát. Ha a ceruzával szemben van ellentartása, akkor fessünk az ujjainkkal vagy szivaccsal, esetleg fültisztító pálcikával. Ilyenkor a feladatlapokkal nem sokra megyünk, muszáj kreatívnak lenni, és inkább más jellegű, játékos feladatokat kitalálni.
A nagy fejlesztésben ne felejtsük el, hogy a legfontosabb, amit adhatunk gyermekünknek, az a minőségi idő, a figyelem, ami csak neki szól. Ezzel kapja meg az egész életét meghatározó önbizalomadagot.

Top sztorik a rovatból

casino lv bet

A legjobb módja az idő eltöltésének a gépeden/laptopodon otthon

Voltál már olyan helyzetben, hogy csak ülsz otthon, és nincs semmi dolgod? Mindannyiunknak voltak már olyan napjai, amikor mindenféle tevékenységet szeretnénk végezni, de nincs határozott elképzelésünk arról, hogy pontosan mi is tudna minket szórakoztatni. Szerencsére úgy döntöttünk, hogy cselekszünk abban a bizonyos témában, és adunk egy kis listát azokról a dolgokról, amelyeket a laptopodon vagy a számítógépeden csinálhatsz, és amelyekkel elütheted az időt, és hosszabb ideig elszórakoztathatod magad.

online kaszinó ultrasportsbet

8 alig ismert kaszinó Európában

Ha a 2020-as évvel kapcsolatban szókapcsolati játékot játszanánk, valószínűleg nem a “szerencsés” lenne az első dolog, ami eszünkbe jutna.

https-__biborfestek.hu_ - 2022 május - Cikk1

Miért érdemes klórkaucsuk bevonatot használni?

Vannak olyan helyszínek, ahol a külső hatások nagy veszélyt jelentenek a falakra nézve. Gondolunk itt például a vízre vagy a savas oldatokra. Ezek ellen védekeznünk kell, hogy meg tudjuk óvni a falfelületek épségét, tartósságát.

mesescuccok.hu - 2022 május - LinkMarketing - 2

A jó tolltartó 4 legfontosabb ismérve

Iskolakezdés előtt, főként az elsősök esetében komoly dilemma nemcsak a megfelelő iskolatáska, de a jó tolltartó kiválasztása is, egyrészt az óriási választék miatt, másrészt mert nem tudjuk, milyen szempontok alapján válasszunk.

https-__alphadenthigienia.hu_ - 2022 május - Cikk4

Gondolkozzunk környezetbarát termékekben cégeknél, intézményeknél is

Ma már számos környezetbarát termék megtalálható a piacon. Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezeket csak saját, személyes felhasználásra gyártják, pedig nem! Minden ilyen termék alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiségben, cégeknél, közintézményekben, kórházakban is használjuk őket. Sőt, a fenntarthatóság jegyében egyre inkább ajánlott is ebbe az irányba fordulni.

https-__multiyacht.hu_ - 2022 május - Cikk1

Luxuspihenés egy hajón

Azok számára, akiknek fontos a megfelelő vízi kikapcsolódás, ideális választásnak bizonyulhatnak a Cobrey Yachts elegáns és sportos hajói. A nagyszerű kivitelezésnek köszönhetően nemcsak a yachtok látványa, de az utazási élmény is lenyűgöző.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet