Hogyan gyógyíthatod meg a benned lakozó gyermeki énedet, ha túlságosan felnőttként kezeltek gyermekkorodban?

Problémát okozhat ha gyerekként túl nagy felelősséget osztottak rád!

A parentifikáció az a jelenség, amikor egy gyereket arra kényszerítenek, hogy átvegye egy felnőtt szerepét.  Sok gyerek került abba a helyzetbe, hogy a fiatalabb testvéreire kellett vigyáznia, vagy pedig a szüleik vitáiban volt kénytelen betölteni a döntőbíró szerepét. Ez egy gyerek fejlődése szempontjából, nem ideális szituáció, írja a Psychology Today.

Benned Lakozó Gyermek
/Fotó: Pexen Design

A parentifikáció fokozatosan alakul ki, és különböző sérüléseket okozhat a fejlődés során. Persze vannak előnyei is, felelősségteljesebbé és gondoskodóbbá válhat később az egyén. De katasztrofális következményei lehetnek a felnövekedett gyerek énképére nézve. Meg kell találni a helyes egyensúlyt a felelősségvállalás, és a felhőtlen játék között.

7 pszichológiai hatás, amire érdemes odafigyelni az életünk során

7 pszichológiai hatás, amire érdemes odafigyelni Az idegenek befolyásolhatják a viselkedésünket A Zajonc-teória szerint a viselkedésünk nem csak a társaságtól függ, hanem azoktól a semleges szemlélőktől is, akik körülvesznek. A példán a férfi hajlamosabb átadni az ülőhelyét, hogy ezzel hatást gyakoroljon a fiatal hölgyre.


Azok a gyerekek, akik szülői szerepre voltak kényszerítve, gyakran szükségük van a bennük rejlő belső gyermek felébresztésére. Az ilyen személyeknek nehezükre eshet ellazulni, szórakozni, könnyen benne ragadnak a pótszülő szerepében. Értékrendjüket az határozza meg, hogyan tudnak másokon segíteni, és mennyire ítélik meg őket jóságosnak. Biztonságosabbnak érzik a megtervezett, beszabályozott helyzeteket, mint a játékosságot és a spontaneitást.

Mik azok a jelek, amelyek arra utalnak, hogy parentifikálódtál?

A felelősségvállalás érzése túlárad benned.

Nehezedre esik játszani, elengedni magad.

Szereted, ha kontrollálnak.

Könnyen keveredsz nevelők közötti vitákba, és problémákba.

Úgy érzed, nem a korodnak megfelelő felelősséget ruházták rád.

Gyakran megdicsérnek, hogy felelősségteljes vagy és jó.

Gyakran úgy érzed jobb, ha magadra vagy utalva, és meg sem próbálsz bízni másokban.

Nem emlékszel arra, milyen érzés gyereknek lenni.

via GIPHY

A szüleidnek nehézséget okozott saját magukra és másokra gondot viselni, és rád tették ezt a felelősséget.

Gyakran azon kapod magad, hogy másokat pátyolgatsz.

A mások segítése jó érzéssel tölt él, még akkor is, ha saját magad egy részét áldozod fel.

Kiválló az empatikus készséged, és képes vagy közel kerülni másokhoz.

Késztetést érzel, hogy te legyél a béketeremtő.

Úgy érzed, hogy nem értékelik az erőfeszítéseidet.

Hogyan fejlesztheted a gyermeki énedet?

Tudatosítsd a létezését. Fogadd el, hogy van egy belső gyermeki éned és meg kell ismerned. Komolyan kell venni és meg kell érteni, ha tetszik ha nem, ott van benned.

Ismerd meg a belső gyermek szükségleteit. Sok gyerek nőtt úgy fel, hogy azt tanulták meg, hogy a szükségleteik nem fontosak, vagy a túlélés érdekében el kell azokat nyomni. Hallgass magadra és fogadd el a igényeidet, még ha ez furcsa is számodra. Amit nem kaptunk meg saját gondviselőinktől, valójában arra van szükségünk.

via GIPHY

Felelősségvállalás. Ez valóban nehéz. Fájdalmas lehet a felismerés, hogy gyerekként nem kaptál meg mindent, amire szükséged volt. Most, hogy felnőttél, felelősséget kell vállalnod saját magadért, mint egy szülőnek. Mondhatod, hogy ez nem fair, de az nem változtat a dolgon. De az egyetlen lehetőség hogy továbbléphess, ha magad mögött hagyod a múltat. Saját magad hősévé kell válnod.

Légy a saját belső gyermeked legjobb barátja. Vedd számba, hogy mik azok a szükségletek, amelyeket gyerekként nem kaptál meg. Ez mindenkinél különböző lehet. Lehet, hogy gyerekként nem voltál szabályokhoz szoktatva és most erre van szükséged. De az is lehet, hogy túlságosan beszabályozott volt az életed, és most szabadságra vágysz leginkább.

Tiszteld a benned rejlő belső gyermeket. A következő lista felfedi azt, hogy mire lehet szüksége a gyermeki énednek.

Mire lehet szüksége a benned rejlő gyermeknek?

Rendszerezés: Alkosd meg mindennapjaid rutinját, mikor ébredsz, mikor kell lefeküdnöd. Azok a gyerekek, akik szülői szerepre voltak kényszerítve, a többiek napirendjét voltak kénytelenek rendszerezni, még ha ez saját igényeikkel nem is találkozott. Találd meg a módját, hogyan tudsz a saját életedbe olyan rendszert vinni, amelyben biztonságérzetet ad!

Játék és szabadság: Iktass be az életedbe egy kis játékosságot. Járj el futni, feküdje el a fűben, iratkozz be egy fitnesz edzésre. Csinálj bármit, amitől úgy érzed élsz!

Közösség: Vedd magad körbe olyan emberekkel, akiknek hasonló az értékrendje és mellettük önmagad lehetsz. Húzd meg a határokat, nem kell mindenkivel szoros kapcsolatba kerülni!

10 jel, hogy a barátod már többet szeretne tőled, mint barátzóna

A barátaink a hozzánk legközelebb álló emberek közé tartoznak. Aztán egyszer csak rádöbbenünk, hogy beleszerettünk valamelyikükbe, és azon aggódhatunk, vajon kölcsönös-e az érzés. Máskor meg ők szeretnek belénk. Segítünk eldönteni, hogy mindig tudd, hányadán is állnak veled a barátaid.

Szeretet és pozitív megerősítés: Beszélj kedvesen saját magadhoz és olyanokkal tölts időt, akik szintén ezt teszik. Minden alkalommal, amikor kritizálod magad, mondj három kedves dolgot is. Tölts minden nap egy kis időt saját magad szeretetével.

Biztonság és védelem: Alakíts ki magadnak egy helyet ahol biztonságban érzed magad. Hozz létre saját magad számara anyagi biztonságot. Alkosd meg és tartsd tiszteletben a határokat saját környezetedben.

Érzelmi egészség: Engedd magadnak, hogy megélhesd az érzelmeidet. Emlékeztesd magad, hogy az érzéseid normális reakciók és te döntheted el, hogy mit kezdesz velük.

Kezdj el napi szinten foglalkozni a belső gyermeki éneddel! Add meg számára azt, ami a legjobb, ezáltal a te életed is kiegyensúlyozottabb és boldogabb lesz.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.