Gyuricza Gergely: Kitavaszodott végre Budapesten

És kinyílt az első Tulipán is. No, de nem akármilyen! Nyolc élénk, színes és pulzáló szirommal tarkított darab, mely Gyuricza Gergely nyomán bontakozott ki.

A 2016 óta minden évben megrendezésre kerülő Tulipán című kiállítás idén április 5-én mutatkozott be, és a tavalyihoz hasonlóan szintén a Szimplában kapott helyet. A környezet erősíti a képek hangulatát, megadja a téma atmoszféráját: kopott, omladozó falain a kicicomázott felszín. Gyuricza célja a Tulipánnal, hogy rámutasson az elvárásokban rejlő felszínes sablonosságokra. Arra, hogy a női alak mennyivel többet rejt magában, mint a mellek, bordák vagy a popsi formája.

Gyuricza Gergely: Tulipán
Gyuricza Gergely: Vaska

De kezdjük azzal, hogy ki is az a Gyuricza Gergő? Ne aggódjon senki, ha akarnék, sem tudnék részletes önéletrajzzal szolgálni! Amit viszont érdemes és tudható róla, hogy az eredetileg pszichológus végzettségű művész egy multiban tengeti mindennapjait projektmenedzserként annak érdekében, hogy nem éppen költséghatékony hobbijának hódolhasson esténként. Ez egyfajta pop art stílusban történő önkifejező terápia számára, amit nem is művel rosszul.

Gyuricza – tulipán 1/4 [ÁPRILIS ÖT – SZIMPLA]

Tulipán – Kortárs Pop Art női-portréfestmény kiállítás MEGNYITÓ 2017. Április 5. 19:30 Szimpla Kert | Budapest, Kazinczy u. 14, 1075

A megnyitón ismét elhangzott többek között a Tulipán kedves története, az ehhez kapcsolódó koncepció (lásd az egy évvel ezelőtti kiállítás megnyitóról írt beszámoló). Illetve egy igen markáns közönségbíztatás, miszerint mindenki merjen önmaga lenni. Rakjuk le vagy lépjük át szorongásainkat és törekedjünk arra, hogy önazonosak legyünk. Merthogy nem a külső rejti az igazi szépséget.

Sőt, tovább megyek, ne a külső határozza meg ítéletedet, hiszen az sokszor csak az elvárásokhoz idomuló felszín hű vetülete.

Hajlamosak vagyunk elsiklani afelett hogy valójában mi a szép(ség) és mi az, amin ezzel kapcsoltban változást kellene eszközölni. Az alkotó monológját követően hallhattuk Bartók Andrással való megismerkedésének és hozzá fűződő szoros viszonyának történetét, valamint némi magasztalást Mayer Kitti részéről.

Åska Acrylon70X100Cm2018Budapest
Gyuricza Gergely: Åska

Bevallottan és érzékelhetően izgulósra sikerült a megnyitó ezen része, de nem volt ezzel semmi gond. Kedves, hangulatos és barátságos közeg fogadta a betérő érdeklődőket.

Az elvárások ellen lázadó művész már konzisztenssé vált megjelenése is – decens fekete öltöny, nyakkendő és fehér ing –számtalan lehetőséget biztosított arra, hogy a látszat interpretálásának lázadását megtartva jól beállított, szép Colgate reklámokat megidéző fényképekkel gazdagodjon a világ.

Gyuricza Gergely
Gyuricza Gergely: Åskväder

Az idei Tulipánt mint már említettem nyolc alkotás teszi ki, melyek mindegyikén más- más öltözékben és más-más pozitúrában jelenik meg egy tökéletesnek tetsző női alak. A képek sokat sejtetőek minden esetben, azonban megtartanak egy bizonyos határt, így jellegüket tekintve nem pornográfak.

A nőiesség egy-egy jellegzetes karakterisztikájával olyan elképzelést keltenek a festmények, mely a könnyűség, ledérség és elégedettség illúzióját feltételezi.

A felszín ellenére viszont számtalan finomhangolással vannak megfűszerezve az alakok, és sok esetben felmerül a kérdés, vajon valóban egy popsi, egy formás mell, vagy egy lapos has e a tökéletesség igazi záloga? Egyáltalán léteznek-e és kellenek-e a tökéletes nők a világba? És mindemellett csupán a női hiúság ilyen kicsavart és felszínes?

Mindenképpen ajánlom, hogy ha arra jártok, szökjetek fel a Szimpla emeletére és keressétek meg ezeket a megbújó, az alakzatokat némiképpen ruhaként takaró jelentésfoszlányokat. Biztos vagyok benne, hogy nem utoljára találkozunk Gyuricza Gergely nevével és hogy nem ez az év volt az utolsó virágzása.

A Tulipán május 5-ig tekinthető meg a Szimpla Kertben.

További fotókat a festőművésztől a weboldalán tekintheti meg.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból