Nézem Színház Ha jól figyelsz, tudsz magadon korrigálni

Ha jól figyelsz, tudsz magadon korrigálni

Promóció

Egy Ausztráliában élő kínai fotóművész, William Yang szokatlan nyomozásba kezdett: felkutatta családja történetét, a titkos vagy elfelejtett sztorikból pedig előadást szerkesztett. Személyes történetek az elmúlt 100 évből: születés, szerelem, halál, hagyományok és gasztronómia. Zavarba ejtően ismerős tartalom sok humorral prezentálva. A világhírű fotós képeiből néhány a Trafó kávézójában látható az előadás napjáig, ezeket a fotókedvelő nézők akár meg is vásárolhatják.

Promóció

William Yang író, előadó és fotóművész Ausztrália egyik legünnepeltebb művésze. Nagyszülei az ausztrál aranyláz idején, az 1880-as években költöztek Kínából Ausztráliába, Yangnak így harmadik generációs betelepültként nem maradt élő kapcsolata gyökereivel, egészen 35 éves koráig. Édesanyja halála idején ismerkedett meg mélyebben a taoizmussal, és azonnal el is köteleződött a kínai filozófia mellett. Ez volt az első lépés saját identitásának vizsgálata és a Yangok történetének felkutatása felé. Gazdagok és szegények, szolgák, kétkezi munkások privát történetei elevenednek fel ebben az igazán személyes produkcióban.

Az előadás  nekem olyan, mint egy terápia, hiszen mindent kibeszélek magamból

– mondja William Yang.

Maga William Yang meséli el ezeket a történeteket, miközben illusztrációképpen eredeti fotókat vetít nekünk családtagjairól és felelevenített eseményekről. A stand up-comedy és a dokumentumszínház határán egyensúlyoz az előadás, amely egyszerre mutatja be a kínai diaszpóra gyökérverését, ennek társadalmi kontextusát, és az emberi sorsok megható alakulását. Ősei történeteit összekapcsolja saját utazásélményeivel, és térképszerűen tárja elénk ezt az arcokkal, nevekkel, szokásokkal és ételekkel teli összefüggő világot.

William Yang
William Yang / Fotó: Trafó

Yang előadását világszerte csillogó szemekkel hallgatja a közönség, kortól, nemtől, származástól függetlenül. Hiszen a családi történetek hiába ívelnek át kontinenseken, az ünnepek, a szerelem, az intrika és az irigység olyan univerzális toposzok, amelyek egyaránt szerepelnek az európai és az ázsiai családi mitológiákban. Március 3-án, az előadás után egy beszélgetés és közönségtalálkozó keretében a hazai publikum még a kérdéseit is felteheti a művésznek.

William Yang a 70-es években robbant be a köztudatba Sydney-ről készített dokumentarista fotóival, majd a hedonista meleg közösség őszinte ábrázolásával.

Írói vénáját aktivizálva kedvenc formája az lett, hogy a fényképeit kivetítse és melléjük mesélje a történetüket. Ezek a monológok váltak performanszokká olyan színházi keretben, mint ez a mostani is. A Blood Links az előadó harmadik olyan munkája, amelyik családi történeteket dolgoz fel.

A magyar kortárs művészetben is egyre népszerűbb téma a családtörténet, ezért a Trafó felkeresett néhány magyar művészt – Esterházy Marcellt, Háy Jánost, Tompa Andreát és Fekete Ibolyát –, és megkérte őket, hogy meséljenek arról, miért fontos ennek a kutatása.

Nem ez az egyetlen előadás a héten, amely generációkkal, identitással és integrációval foglalkozik: március 2-án a Gruppo Tökmag képzőművészeti kollektíva Sárkány Lee című képregényszínháza vezet be Sárkány Lee, a 19 éves kungfu ruhás áramlény életébe. Roma kamaszfiú tapasztalatai keverednek a képregények fantáziavilágával.

Alkotó és előadó: William Yang

Zene: James Brown

Producer: Performing Lines

Helyszín: Trafó

Időpont: 2016 – március – 3. – 20 óra

Facebook-esemény: ITT

Jegyár: 2.400 HUF – Diák 1.900 HUF

Jegyek: Online vagy személyesen Trafóban

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3