Hajhullás: honnan tudod, hogy még természetes vagy már kóros?

Mindannyian szembesülünk azzal, hogy valamilyen mértékben hullik a hajunk. A párnán maradt hajszálak, a porszívóval összegyűjtött hajcsomók árulkodó jelek lehetnek. Mindezt addig azonban nem kell problémásnak tekintenünk, míg a hajhagymák jó egészségnek örvendenek, és képesek visszapótolni az elvesztett hajszálakat.

Nyugodj meg! Ha ezt tapasztalod, az még természetes!

Hajunknak is van egy életciklusa, mely több szakaszból áll. Az első periódus a növekedési fázis, mely a legtöbb időt veszi igénybe. Ez akár 2-6 évig is eltarthat, ami leginkább egyéni sajátosságainktól függ. Ezt az időszakot követi egy néhány hétig tartó átmeneti fázis. Ilyenkor a hajhagymák már nem kapnak több tápanyagot, a növekedés megáll. Szerencsére szervezetünk mindezt úgy programozza, hogy a hajhagymák nem egyidőben vannak ugyanazon fázisban.
Nagy részük – körülbelül 80-90%-uk – az első, növekedési fázisban van, 1/3-uk átmeneti, a többi pedig nyugalmi fázisban leledzik. Ilyenkor történik meg, hogy a hajhagyma már elengedi a hajszálat és végül az kihullik. A végső fázis tulajdonképpen már az új hajhagymák megjelenését és növekedését jelzi számunkra, így pánikra semmi ok!
Hajunk megújulása tekinthető egy folyamatos körforgásnak. Állandóan nő és állandóan hullik. Az elvesztett hajszálak mennyisége még normális tartományban van, ha napi 100-150 szálat veszítünk el. Amennyiben egészségesek vagyunk, ez egy fenntartható, egyensúlyi állapot.

Mikortól tekinthetjük kórosnak a hajhullást?

Hirdetések
Amikor ez a folyamat felborul, a hajhagymák már nem tudják pótolni az elvesztett hajszálakat. Ez a jelenség mindkét nem képviselőit érinti, azonban leginkább a férfiak küzdenek meg a következményeivel. Általában hormonális változások idézik elő, a DHT-hormon túlzott felhalmozódása ugyanis hosszú távon a haj elvesztéséhez vezethet. Férfiakra jellemző, hogy a fejtetőn összpontosul a hormon nagy mennyiségben, és itt teszi élhetetlenné a környezetet a hajhagymák számára.

Ma már erre is van megoldás, a tudomány segítségével sokat lehet javítani a helyzeten. Szerencsére vannak olyan területek a fejbőrön, ahol a hajhagymákra nincs hatással a DHT-hormon, így ezek átültetésével akár a drasztikus kopaszodáson is sokat lehet javítani.

Többféle eljárással is szembeszállhatsz a kopaszsággal

Attól függően, hogy mennyire súlyos a probléma, más-más kezelés lehet célravezető számodra. Amennyiben időben kérsz segítséget, és szeretnéd megállítani a folyamatot, a mezoterápia jó választás lehet. Az eljárás során egy olyan blokkoló anyagot juttatnak be a fejbőrbe, mely megakadályozza, hogy a DHT-hormon negatív hatása érvényesülni tudjon.
Az orvosi mikropigmentáció egy olyan eljárás, mellyel vizuális javulást érhetünk el. A legnagyobb beavatkozás a hajbeültetés. Ez azoknak is megoldást kínál, akik már lemondtak arról, hogy valaha is visszanyerjék hajkoronájukat. Fontos, hogy mindannyian egyediek vagyunk, így az egyénre szabott orvosi konzultációt semmiképp ne hagyd ki!

Top sztorik a rovatból

https-__www.joszerszam.com_ - 2022 január - Cikk1

Így szigeteld a házad szakszerűen

A hibás vagy elégtelen szigetelés ugyanakkor a pénztárcánkra is negatívan hat. Ha az “utcát fűtjük”, bizony brutális rezsiszámlával számolhatunk.

https-__www.petissimo.hu_ - 2022 január - Cikk4

A leggyakrabban előforduló kutyabetegségek

Nincs is annál kétségbeejtőbb, mint amikor mindig vidám és aktív négylábúnk levert, rosszul érzi magát, és nincs étvágya. Ezek a tünetek valamilyen betegségre utalhatnak, amelyet mindenképpen azonnal ajánlott kivizsgáltatni állatorvos segítségével.

https-__ezone.hu_ - 2022 január - Cikk1

Ezt jó, ha tudod a routerekről, wifi jelerősítőkről

Életünk ma már az internet köré szerveződik, okoseszközeink igénylik a kapcsolatot, a jelet, így ma már az új építésű lakásokban, intézményekben, irodaházakban, közlekedési eszközökön, de egyre több közterületen is az alapfelszereltség részét jelentik a routerek, wifi jelerősítők.

https___kanape.net_ - 2022 január - Cikk4

Miért jó ötlet egy bőr kanapé beszerzése?

Az ülőgarnitúrák sokféle formában, méretben és anyagban kaphatók, így amikor a tökéletes kanapét keressük a nappalinkba vagy az ideális fotelt, amely hangulatos teret varázsol a pincénkbe, könnyen előfordulhat, hogy hiába próbálkozunk, nem találjuk a megfelelőt.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet