Hamburgban tízezren vonultak utcára az idegengyűlölet ellen

Az elmúlt napokban több német városban is tartottak tüntetést az idegengyűlölet, a rasszizmus és a szélsőjobb erőszak ellen. Szerda este ezrek tüntettek Hamburg utcáin a jobboldali megmozdulások ellen.

A jobboldali szélsőségesek által szervezett “Merkelnek mennie kell” (“Merkel must go”) megmozduláson 178-an vettek részt a Hanza-városban a Gänsemarkt téren. Ők bevándorlás- és menekült ellenes transzparenseket lengettek, és hazaárulónak nevezték Angela Merkelt.

Az ő tüntetésüket viszont túlharsogta azok demonstrációja, akik az idegengyűlölet ellen tiltakoztak. Szerda este csaknem 10.000 ember vonult fel Hamburg utcáin, hogy a szélsőjobboldali szélsőségesek által szervezett megmozdulás ellen tiltakozzon. 

Az ellendemonstrálók többezres tábora “Refugees are welcome” transzparensekkel és plakátokkal állt ki a sokszínűség mellett, becsmérelve a jobboldali retorikát.

Közel 1.000 rendőr vigyázta az eseményeket. A hamburgi rendőrség közleménye szerint noha a tüntetések javarészt békések voltak, néhány összetűzést jelentettek. Vízágyút kellett bevetniük az ellentüntetőkkel szemben, miután azok elkezdték megdobálni őket. Egy újságíró is megsérült, eltalálta egy kő. Az nem derült ki, hogy melyik tábor volt a felelős érte. A jobboldali demonstráció egyik résztvevőjét megtámadták és megsebesítették, miután eljött a “Merkel must go” tüntetésről.

45379023 303
Tízezren Hamburgban Az Idegengyűlölet Ellen / Fotó: Picture-Alliance / Dpa / M. Scholz

 

A hamburgi alkotmányvédelmi hivatal szerint a szerdai demonstrációt a jobboldali szcéna tagjai szervezték, akik az Alternative for Germany (AfD) politikai párthoz kötődnek. Siegried Daebritz, az iszlám-és bevándorlásellenes PEGIDA csoport vezető tagja tartott beszédet a jobboldali megmozduláson Dennis Augustinnal együtt, aki Mecklenburg-Western Pomerania AfD-s szervezet szóvivője.

A szerdai tüntetésekre azt követően került sor, hogy a chemnitzi események a szélsőjobboldali csoportok és rasszizmus ellen kiálló embereket az utcára hívták. Mint megírtuk, a hétfői chemnitzi koncert, amelyet a neonáci erőszak elleni tiltakozás jegyében szerveztek, békésen zajlott.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból