Hannah Lowe , egykori londoni tanárnő nyerte el az év 30 000 GBP értékű Costa-könyve díjat a The Kids című, szonetteket tartalmazó könyvéért, amelyek egy belvárosi hatodik osztályban tanító tapasztalataiból támaszkodnak.

Öt kategória győztesei versenyeznek az év Costa-könyve díjért

A Costa-díj öt kategória – első regény, regény, életrajz, költészet és gyerekkönyv – győzteseit állítja szembe egymással, írja a The Guardian. A bírák szerint a The Kids „olyan könyv, amelybe bele lehet szeretni”. „Örömteli, meleg és teljesen univerzális” – mondta a bírák elnöke, a BBC News újságírója és műsorszolgáltatója, Reeta Chakrabarti. – „Kidolgozott és ügyes, de egyben hozzáférhető is. A bírák szavai a következők voltak: „éles látó”, „empatikus”, „nagylelkű”, „vicces”, „együttérző”, „felemelő”.

A kedd esti díjátadó ünnepségen Hannah Lowe azt mondta, hogy „örömöt érzett”, amiért elnyerte az év Costa-könyve díjat. 

A könyv egy szerelmes dal a fiataloknak és azoknak a gyerekeknek, akiket tanítottam, és akik annyi mindent tanítottak nekem. Ez egyben egy könyv a tanáraimról, és ismételten mély elismerésem és köszönet mindenkinek, aki tanított formális és informális oktatásom során

– mondta.

Hannah Lowe szonettjeit találták a legélvezetesebbnek

Chakrabarti szerint a bíráknak „több órába” telt, mire meghozták döntésüket.

A legélvezetesebb könyvet kerestük, a leginkább hozzáférhető könyvet, azt a könyvet, amelyet a legszívesebben adnál át másoknak. A győztes pedig mindannyiunk számára friss és azonnali volt, nagyon közvetlenül szólt mindenkihez. Van benne univerzalitás – egyszerűen, mert mindenki járt iskolába.

Lowe szonettjei a 2000-es évek londoni hatodik osztályában tanított évtizedétől az 1980-as és 1990-es évek saját nagykorúvá válásáig mozdul el. Az általa tanított hallgatók kitalált portréinak gyűjteménye, amelyben Lowe fiáról is ír, aki ma Londonban nő fel.

A költővel, aki a londoni Brunel Egyetem oktatója is, a City és az Islington College jelenlegi hallgatói készítettek interjút , ahol korábban tanított, miután a múlt hónapban elnyerte a költészeti díjat.

A Costa költészet bírái szerint, akik a díj nyertesének választották, a The Kids „pezseg az élettől, miközben újra felvillanyozza a szonettet, amelyet Shakespeare is elismerne”.

Az év könyve díjat 13-szor egy regény, ötször egy első regény, nyolcszor egy életrajz, kilencszer egy verses gyűjtemény és kétszer egy gyerekkönyv nyerte el, a tavalyi díjat Monique Roffey The Mermaid of Black Conch című regénye kapta.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet