J. K. Rowling Harry Potter és a bölcsek köve című könyvének első brit kiadásának egy példánya 60 ezer fontért (24 millió forintért) kelt el egy staffordshire-i árverésen.

12 millió forintra becsülték az árát

A Harry Potter és a bölcsek köve című könyvet 1997 júniusi megjelenése után 18 hónappal egy névtelenséget kérő férfi vette meg gyerekeinek, hogy angolul tanítsa belőle őket.
Harry Potter Es A Bolcsek Kove Konyv J K Rowling Arveres Hansons Arveres Jim Spencer
Jim Spencer, A Hansons Árverésvezetője / Fotó: Hansons
A könyv az 500 példányban nyomtatott keményfedeles első kiadás egyik példánya – írja a BBC. Az árverés előtt 30 ezer fontra (12 millió forintra) becsülték leütési árát. “A Harry Potter-könyvek igazán ikonikusak – a gyerekirodalom legmagasabb rétegét képezik. És az első kiadás csak növelheti a kötet értékét a jövőben” – mondta Jim Spencer, a Hansons árverésvezetője.

A bevételből lánya tanulmányi kölcsönét fedezi

A Hansons árverési ház staffordshire-i könyvaukcióján egy külföldről telefonáló licitáló vette meg a regényt, amely a jutalékokkal együtt 75 ezer fontjába (30 millió forint) került.
Harry Potter Es A Bolcsek Kove Konyv Elso Kiadas
A Könyv Belülről / Fotó: Hansons
A Luxemburgban élő eladó elmondta, hogy a bevételből lánya tanulmányi kölcsönét fogja visszafizetni. A szerző, J. K. Rowling, aki nemrég a karanténban lévő gyerekeket Harry Potter-tartalmakkal segítette, mostanában egyébként az LMBTQ-közösség célkeresztjében van. Olyannyira, hogy a filmekben a főszereplőt alakító Daniel Radcliffe és a spin-off, a Legendás állatok és megfigyelésük főszereplője, Eddie Redmayne is bírálta Rowling kijelentéseit

J. K. Rowling végre elárulta, milyen helyszíneken írta a Harry Pottert – Contextus magazin

Újabb érdemi információ került fel J. K. Rowling Twitter-oldalára, írja a Miután megtudtuk, hogy az írónő a karantén alatt átrendezte színek szerint a könyvespolcát és hatalmas összeget adományozott két civil szervezetnek, amelyek a koronavírus közvetett áldozatait segítik, most végre első kézből értesülhettünk arról, hogy hol is született Harry Potter és az egész Roxfort-univerzum.

De Margaret Atwoodot és Stephen Kinget is állásfoglalásra késztette Rowling. Sokan azt gondolták, a sikere megcsorbul, de friss kutatás szerint nem érintette a Harry Potter-könyvek népszerűségét a személyes botránya. Olyannyira nem, hogy továbbra is ő vezeti a bestseller-szerzők listáját, és új könyve, a Troubled Blood is első helyen nyitotta az eladási listát.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet