A jó szigetelés jelentősen kényelmesebbé teszi az életünket. Télen kint tartja a hideget, nyáron pedig nem engedi túlmelegedni a lakást. A hibás vagy elégtelen szigetelés ugyanakkor a pénztárcánkra is negatívan hat. Ha az “utcát fűtjük”, bizony brutális rezsiszámlával számolhatunk.
Cikkünkben bemutatjuk, mire kell ügyelned, ha profi módon szigetelnéd az otthonod.

Kezdd a levegőáramlásra hajlamos helyekkel

A meleg levegő alaptulajdonsága, hogy felfelé száll, vagyis az alacsonyabb hőmérséklet felé halad. Ez egy családi ház esetében tipikusan a padlás vagy a tetőtér. Itt keletkezhetnek tehát levegőátfúvások, ezért célszerű a padlással kezdened a munkálatokat. Egy füstölővel könnyen rábukkanhatsz azokra a helyekre, ahol légrések alakultak ki.

Sokszor előfordul, hogy a tetőtérbe vezető csövek és vezetékek körül alakul ki légáram. Ezt a problémát könnyen orvosolhatod a JOSZERSZAM.com-nál kapható purhab spray-k segítségével.

Válassz nagy sűrűségű szigetelést

Minden szigetelőanyag rendelkezik egy úgynevezett hőveszteség ellenálló képességgel, vagy röviden R-értékkel. Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb ez az érték, annál drágább a szigetelőanyag. Viszont annál hatékonyabb is!
A klasszikus üveggyapot R-értéke például 3 cm-es vastagság esetén kb. 3,5. Egy vastag, nagyjából 5-16 cm-es falnál mindez 19-es hőveszteség-ellenállási képességet biztosít. Ezzel szemben a korszerű, magas sűrűségű üveggyapot szigetelések R-értéke a 4,25-öt is elérheti a 3 cm-es vastagságnál.
A kicsit drágább, de lényegesen hatékonyabb, nagy sűrűségű szigetelés tehát hosszú távon mindenképp kifizetődőbbnek számít.

Mekkora szigetelésre lesz szükséged?

Az örök kérdés: milyen vastag szigetelés kerüljön a házra? Nos, már egy 10 centis szigetelés a falakon és a plafonon is komoly előrelépésnek számít. Ez a méret már érezhető csökkenést jelent majd a fűtésszámlánkon is.
Ha még 10 cm-rel növeled a szigetelést, még jobb eredményt érhetsz el. Az igazság azonban az, hogy ez a plusz 10 centi nem jelent majd akkora mértékű javulást.
A másik fontos kérdés a szigetelések kapcsán a megtérülési idő. Mivel minden ház más és más, ebben az esetben csak általánosságban beszélhetünk. A szigetelés felújítása és korszerűsítése jellemzően öt, maximum tíz év alatt hozza vissza az árát. Figyelembe véve azt is, hogy a minőségi szigetelésnek hála a légkondit is kevesebbet kell használnod.

Milyen eszközökre és anyagokra lesz szükséged?

A ház szigetelése nem tartozik a könnyen elvégezhető DIY, vagyis csináld magad munkák közé. Ha mégis saját kezűleg vágnál bele, ezekre az anyagokra és szerszámokra lesz szükséged:
  • Eszközök: pormaszk, kalapács, kés, távolságmérő
  • Anyagok: 5 mm-es polietilén lap, purhab, szigetelőanyag, tömítőanyag, levegőztető cső és merev szigetelés
Reméljük, tudtunk segíteni a szigetelési munkák kapcsán. Ha továbbra is bizonytalan vagy, inkább fordulj szakemberhez!

Top sztorik a rovatból

https-__biborfestek.hu_ - 2022 május - Cikk1

Miért érdemes klórkaucsuk bevonatot használni?

Vannak olyan helyszínek, ahol a külső hatások nagy veszélyt jelentenek a falakra nézve. Gondolunk itt például a vízre vagy a savas oldatokra. Ezek ellen védekeznünk kell, hogy meg tudjuk óvni a falfelületek épségét, tartósságát.

mesescuccok.hu - 2022 május - LinkMarketing - 2

A jó tolltartó 4 legfontosabb ismérve

Iskolakezdés előtt, főként az elsősök esetében komoly dilemma nemcsak a megfelelő iskolatáska, de a jó tolltartó kiválasztása is, egyrészt az óriási választék miatt, másrészt mert nem tudjuk, milyen szempontok alapján válasszunk.

https-__alphadenthigienia.hu_ - 2022 május - Cikk4

Gondolkozzunk környezetbarát termékekben cégeknél, intézményeknél is

Ma már számos környezetbarát termék megtalálható a piacon. Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezeket csak saját, személyes felhasználásra gyártják, pedig nem! Minden ilyen termék alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiségben, cégeknél, közintézményekben, kórházakban is használjuk őket. Sőt, a fenntarthatóság jegyében egyre inkább ajánlott is ebbe az irányba fordulni.

https-__multiyacht.hu_ - 2022 május - Cikk1

Luxuspihenés egy hajón

Azok számára, akiknek fontos a megfelelő vízi kikapcsolódás, ideális választásnak bizonyulhatnak a Cobrey Yachts elegáns és sportos hajói. A nagyszerű kivitelezésnek köszönhetően nemcsak a yachtok látványa, de az utazási élmény is lenyűgöző.

online szerencsejáték betfair

Új technológiák a szerencsejáték világában

A szerencsejátékok világának technológiája folyamatosan fejlődik. A technológia új élményeket kínál a szerencsejátékosok számára, miközben könnyebbé és biztonságosabbá teszi az online szerencsejátékozást.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet