A háborús helyzet nagy hatással lehet a mindennapokra, s természetesen nemcsak az a nehéz benne, hogy nem vonhatjuk ki magunkat a hatásai alól, valamint az, hogy nagyon közel zajlanak hozzánk az események.
Az is nehéz lehet, hogy aktiválódik bennünk az együttérzés, a segítő szándék, de nem vagyunk biztosak abban, hogy mivel nyújthatunk valóban hasznos segítséget. Itt most nem feltétlenül az a kérdés, hogy hová, milyen összeget vagy milyen összeállítású csomagot juttassunk el, habár ezek is nagyon fontos szempontok, hanem az, ha érintkezünk a háború elől menekülőkkel, akkor milyen formában tudunk hatékony támogatást nyújtani.

Alapvető tulajdonságok, amelyekre támaszkodhatunk

Gyakorlatilag mindenki rendelkezik olyan mozgósítható erőforrásokkal, amelyek egy ilyen nehéz szituációban megbízható alapot nyújtanak a megfelelő támogatás nyújtásához. Ilyenek az empátia, a türelem, a gondoskodás vagy a képesség arra, hogy értőn meghallgassuk a másikat.

A háború okozta krízisből menekülők számára elsőrendű feladat, hogy lelki támogatást is kapjanak, elkerülve a kedvezőtlen következményeket, mint amilyen például egy pszichés kórkép kialakulása. Ebben segíti őket a megfelelő kommunikáció. Van azonban néhány olyan dolog, amelyet érdemes kerülnünk.

Elkerülendő viselkedések, ha túlélőkkel dolgozunk

A saját kíváncsiságunk részben érthető egy ilyen helyzetben, de nem szabad kierőszakolni a másik félből azt, hogy megossza velünk a történetét! Ne feledjük, hogy ő most milyen sérülékeny és kiszolgáltatott helyzetben van! Fogadjuk, amit adni tud, és engedjük meg számára az érzést, hogy értő hallgatóságra talált, de ne erőltessünk semmit!

Egy ilyen szituációban nem segít az, ha azzal próbáljuk nyugtatni a másik felet, hogy minden rendben lesz. Inkább a hasznos információk, az, hogy mit hol talál, mit hol intézhet, nagyobb mértékben segítik azt, hogy csökkenjen a menekülőben a bizonytalanság.

Nagyon fontos az is, hogy tudjunk csendben maradni, s ne erőltessük a saját véleményünket, álláspontunkat sem a túlélőkre. Hasonlóképpen az átgondolatlanul tett ígéretek is kifejezetten kedvezőtlen hatásúak, ne tegyünk ilyeneket, ha nem tudjuk őket megtartani!

Ha segítségre lenne szüksége a megfelelő kommunikációval kapcsolatban, az Onlinepszichológus.net oldalán kérdezhet a pszichológusoktól.

Mivel segíthetünk nagyon sokat?

Maradjon nyugodt és kellő figyelemmel hallgassa meg a másikat, ha mondani szeretne valamit! A könyörületesség és barátságosság alapvetően nagyon sokat jelent a bajba jutottak számára. Az értő figyelmet metakommunikációval, nonverbális jelekkel is erősíthetjük, például a testünkkel is a beszélő felé fordulva, valóban rá figyelve képesek vagyunk valódi támogatást nyújtani.
A nehéz helyzetekben mindig nagyon fontos a releváns információk megosztása, ezért segítsük a túlélők tájékozódását, mind a helyszínen, mind az elérhető szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpssocialwings.hu - 2023 május - Cikk4

Így állítsd be a Facebookon az üzleti oldalad!

A Facebook az egyik legnagyobb közösségi média platform, amelynek segítségével a vállalkozások és az ügyfelek egymással kommunikálhatnak, és az üzleti tevékenységek promóciója is lehetséges rajta igencsak nagy hatékonysággal.

https-csingiling.hu - 2023 május - Cikk1

A megfelelő babaágy kiválasztása

Akár a hálószobátokban, akár egy külön helyiségben alszik majd a hamarosan megszületendő csecsemőtök, a megfelelő kiságy elengedhetetlen a jó (és biztonságos) alvási szokások kialakításához.

https-__www.curver.hu_ - 2023 május - Cikk6

Rendszerezz nagyszerű műanyag dobozokkal!

Téged is zavar az otthonodban a rendetlenség és a számtalan, nem helyén lévő dolog, és úgy érzed, eleged van a rend érdekében folytatott szüntelen harcból? Nem vagy vele egyedül!

https-__www.buywatch.hu_ - 2023 április - Cikk1

Hogyan válassz alkalmi órát?

Egy alkalmi karóra kiválasztását semmiképpen sem szabad elsietni, mivel ez a darab sok mindent elárulhat a külvilágnak a stílusodról.

https-__ujhazbodrogi.hu_ - 2023 április - Cikk3

Az öntözés kulcsfontosságú kérdés a kertben

Az éltető víz nélkül hiába ültetünk csodás növényeket és vetünk fűmagot a kertben, nem fogjuk tudni megőrizni a szépségüket, a nyári forróság és száraz időszakok alatt pedig szinte felperzselődik a növényzet.