A homlokzat megfelelő színének és struktúrájának a kiválasztása nem csupán esztétikai célokat szolgál. A színezővakolat a fal legkülső rétegét képezi, ily módon tulajdonképpen védi azt.
Az olyan típusú külső behatások, mint például az időjárás, viszont nagy mértékben rongálhatják a falat. Ezért érdemes a színezővakolatra is legalább akkor hangsúlyt fektetnünk, mint a falazat összes többi műszaki elemére.

Hogyan válasszuk ki a legjobb színezővakolatot?

A homlokzat színezővakolatának és a falazat valamennyi műszaki, technikai elemének minden eseteben ki kell egészíteniük egymást, hogy maximálisan megfeleljenek a helyszíni követelményeknek, valamint egyéb sajátosságoknak.

Így, ha nem vagyunk teljesen biztosak abban, milyen színezővakolatot válasszunk, a Cemix inspiráló házszínezője mind a szín-, mind pedig a struktúraválasztást megkönnyítheti számunkra. Ezen kívül a termékek összehasonlítására is lehetőségünk adódhat.

A lelkiismeretes színválasztás

  1. Miért problémás?
Fontos tudunk, hogy a színek többsége teljesen máshogy néz ki papíron és a valóságban. Előfordulhat, hogy a bemutatólapon megtetszik egy világosabb barna, ám az épületen már jóval sötétebbnek látjuk azt. Ennek elsődleges oka, hogy bármely létesítmény felületének a struktúrája képes megváltoztatni a szín összhatását. Minél markánsabb az épület kialakítása, annál sötétebbnek látszik.
Ezen kívül természetesen a fényviszonyokat erősen befolyásoló időjárási tényezők is nagyban befolyásolhatják a színárnyalatokat. Végül, de nem utolsó sorban a súrló, azaz az oldalról érkező fény kiemeli az egyenletlenségeket.
  1. Mit lehet tenni?
Mindenekelőtt érdemes kipróbálni az online színtervezőket, amelyeknél azonban a monitor színferdítéseire tanácsos odafigyelnünk, hiszen az a struktúrát nem adja vissza. A színkártyák és színminták már pontosabb képet nyújtanak, a helyszíni megtekintést viszont még azok sem helyettesíthetik.
A helyszíni kipróbálás során akár az épületre, akár egy gipszkartonra felvihetünk egyliternyi színmintát, ami talán a legvalósághűbb és leghasznosabb módja a szín kijelölésének.

Alap- és kialakított struktúrák

A színezővakolat struktúráját az alapstruktúra, a legnagyobb szemcseméret és a felhordás határozza meg.
Az alapstruktúra a felhordás után már nem változtatható meg. Ezen belül megkülönböztethetjük a kapart, a körkörösen vagy egyenesen dörzsölt, valamint a spriccelt vakolatot. Ez utóbbi jóval rusztikusabb hatású, mint az első három.
Ami a szemcseméretet illeti, általában 1, 1,5 és 2 mm-es szemcsék között választhatunk. Minél nagyobb a szemcseméret, annál ellenálló és jobb színezővakolatot kaphatunk eredményül. A felhordás során kialakított vakolatoknak csupán a fantáziánk szabhat határt. Lehet kanál mintás vagy akár cuppantott, csak tőlünk függ, hogy melyiket választjuk.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpssocialwings.hu - 2023 május - Cikk4

Így állítsd be a Facebookon az üzleti oldalad!

A Facebook az egyik legnagyobb közösségi média platform, amelynek segítségével a vállalkozások és az ügyfelek egymással kommunikálhatnak, és az üzleti tevékenységek promóciója is lehetséges rajta igencsak nagy hatékonysággal.

https-csingiling.hu - 2023 május - Cikk1

A megfelelő babaágy kiválasztása

Akár a hálószobátokban, akár egy külön helyiségben alszik majd a hamarosan megszületendő csecsemőtök, a megfelelő kiságy elengedhetetlen a jó (és biztonságos) alvási szokások kialakításához.

https-__www.curver.hu_ - 2023 május - Cikk6

Rendszerezz nagyszerű műanyag dobozokkal!

Téged is zavar az otthonodban a rendetlenség és a számtalan, nem helyén lévő dolog, és úgy érzed, eleged van a rend érdekében folytatott szüntelen harcból? Nem vagy vele egyedül!

https-__www.buywatch.hu_ - 2023 április - Cikk1

Hogyan válassz alkalmi órát?

Egy alkalmi karóra kiválasztását semmiképpen sem szabad elsietni, mivel ez a darab sok mindent elárulhat a külvilágnak a stílusodról.

https-__ujhazbodrogi.hu_ - 2023 április - Cikk3

Az öntözés kulcsfontosságú kérdés a kertben

Az éltető víz nélkül hiába ültetünk csodás növényeket és vetünk fűmagot a kertben, nem fogjuk tudni megőrizni a szépségüket, a nyári forróság és száraz időszakok alatt pedig szinte felperzselődik a növényzet.