Védelmébe vette az Apple Daily című hongkongi lap elleni hatósági intézkedéseket június 22-én kedden Carrie Lam hongkongi kormányzó, aki szerint megfelel a nemzetközi normáknak a lap vagyonának befagyasztása – jelentette internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Az amerikai külügyi szóvivő szerint az akció „teljes mértékben politikai indíttatású

Carrie Lam a keddi sajtótájékoztatóján tagadta, hogy a hatóságok a nemzetbiztonsági törvényt ürügyül használnák fel a szólásszabadság korlátozására, és az Egyesült Államokat azzal vádolta, hogy elbagatellizálja a nemzetbiztonsági törvény megsértésének jelentőségét.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő csütörtökön elítélte azt a nagyszabású rendőrségi akciót, amelynek keretében a hongkongi hatóságok őrizetbe vették az Apple Daily főszerkesztőjét, lapkiadóját és további három vezető munkatársát külföldi erőkkel történő összejátszás gyanúja miatt. Price szerint az akció „teljes mértékben politikai indíttatású” volt, hozzátette továbbá, hogy „az újságírásban sosem lenne szabad bűnnek tekinteni a külföldiekkel folytatott eszmecserét”.

Az Apple Daily főszerkesztője és a lapkiadó ellen június 18-án pénteken vádat is emeltek külföldi erőkkel való összejátszás miatt, a laphoz kötődő három cég 18 millió hongkongi dollárt (680 millió forint) kitevő vagyonát pedig még csütörtökön befagyasztották. A rendőrség emellett házkutatást végzett az őrizetbe vettek otthonában és a lap székházában. A székház átkutatására több mint kétszáz rendőrt delegáltak, akik hat óránál tovább vizsgálták át az irodákat és több mint 40 digitális eszközt – a többi közt számítógépeket és merevlemezeket – foglaltak le.

A kormányzó szerint az Apple Daily esete nem a sajtószabadság elnyomásáról szól

A hongkongi kormányzó mindazonáltal kedden úgy fogalmazott: az esetet nem lenne szabad a sajtószabadság elnyomásaként értelmezni csak azért, mert egy sajtóintézmény, és az ezen a területen dolgozó emberek az érintettek. Lam szerint senkinek nem lenne szabad a sajtószabadsággal takaródzva megszegni a törvényt.

Az Apple Daily közölte: amennyiben a hatóságok nem szabadítják fel a lap vagyonát, úgy arra kényszerülhetnek, hogy szombaton adják ki az utolsó lapszámot, mert nem tudják kifizetni a munkatársaikat. Végül már június 22-én bezárni kényszerült a lap, kedden jelent meg utoljára. Lam kitért az ezzel kapcsolatos kérdések megválaszolása elől, leszögezve, hogy a vagyonbefagyasztás megfelel a nemzetközi normáknak. Tavaly augusztusban a rendőrség már őrizetbe vette Jimmy Lait, az Apple Daily alapítóját, valamint a laphoz kötődő kilenc másik embert – köztük Lai fiát – a nemzetbiztonsági törvény megszegése, valamint csalás gyanújával. Lai jelenleg börtönbüntetését tölti 2019-es, valamint tavalyi, engedély nélküli gyülekezéseken betöltött szerepei miatt.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet