Elhunyt Horváth Ádám, aki Nagy Imre újratemetését és a Szomszédok sorozatot rendezte

Elhunyt szerdán Horváth Ádám rendező, a Magyar Televízió volt elnöke hosszan tartó betegség után.

Horváth Ádám Kossuth-, Erkel Ferenc- és Balázs Béla-díjas 89 éves korában érte a halál – tudatta a hírt a családja.

Horváth Ádám Rendező Gálvölgyi János
Horváth Ádám, A Szomszédok Rendezője És Gálvölgyi János / Fotó: Mti

A rendező 1930-ban született Budapesten, 1968-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskolán tanított, 1983-tól egyetemi tanári rangban. 1983-tól a Magyar Televízió főrendezője, 1994-95-ben a Magyar Televízió elnöke volt.

Sokoldalú pályája során rendezett híradót, dokumentumfilmet, riportot, portréfilmet, tévéjátékot, balettet, zenés játékot, operát, nevéhez fűződik 1989. június 16-án Nagy Imre és mártírtársai újratemetésenek televíziós rendezése. 1987-99 között ő volt a Szomszédok című folytatásos teleregény “atyja”: rendezője és később forgatókönyvírója is.

A Szomszédok legendás Lenke nénijére emlékezünk – Komlós Juci 100 éves

Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színész, rendező, a megemlékezést szervező MASZK Országos Színészegyesület elnöke hangsúlyozta: olyan fantasztikus művészi pálya volt Komlós Jucié, amely csak keveseknek adatik meg; nevéhez hatalmas drámai alakítások fűződnek. Komlós Juci az 1930-as évek közepén kezdte pályáját Rózsahegyi Kálmán színészképző iskolájából indulva, számos vidéki és fővárosi színházban dolgozott.

A Borsnak adott interjújában, tavaly szeptemberben arról mesélt, hogy tudomásul veszi, a korral a betegeskedés is jár.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Vannak apróbb orvosi tennivalók, nincsen minden rendben. De jól vagyok. Tudomásul veszem, hogy az idő rohamosan múlik, de nem foglalkoztat különösebben az elmúlás[/perfectpullquote]

– mondta. 2004-ben a Magyar Televízió örökös tagjává választották. 1970-ben Balázs Béla-díjat, 1978-ban érdemes művész címet, 1985-ben Erkel Ferenc-díjat kapott, 2007-ben Kossuth-díjjal tüntették ki több évtizedes nagysikerű rendezői munkássága elismeréseként.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk