A kórházakból is hazamenekítették a rokonok a haldokló betegeket, hogy ne egyedül kelljen meghalniuk.

Ágyban, párnák közt

Magyarországon és külföldön is számos idős korú híresség hunyt el a koronavírus miatt. Bergendy Istvánt, Trini Lopezt, vagy a 100 éves Bálint Györgyöt, aki kórházi kezelése során kaphatta el a vírust, mind a járvány során vesztettük el.

Idosotthonok Covid 19
/ Fotó: Getty Images

Az emberek pedig a saját idős, otthonban élő vagy kórházba kerülő hozzátartozójukat féltik. A járvány alatt a legtöbb országban betiltották a látogatást az idősotthonokban és a kórházakban, ezért nagyon sokan úgy döntöttek, hogy inkább hazamennek, illetve kiveszik idős hozzátartozójukat vagy haldokló rokonukat, írja az AP.  A jelenség érthető, hiszen a hozzátartozók csak telefonon érdeklődhetnek akkor is, ha a rokonuk állapota rosszabbodik, ráadásul nagyon sok nyugati kórházban is áldatlan állapotok uralkodnak

Kapcsolódó cikk

Ezt tapasztalták azok a temetkezési vállalkozók, akik egyre többször fordultak meg a járvány kitörése óta magánlakásoknál, hogy elszállítsák az elhunytakat.

„A lányomat bevitték koronavírussal a kórházba, és csak egyszer láthattuk, amikor lélegeztetőgépre tették, aztán meghalt” – nyilatkozta egy temetkezési vállalkozó, aki maga is átélte a tragédiát. Munkája során ő is érzékelte, hogy egyre több végstádiumban lévő páciens – legyen covidos vagy bármilyen más betegsége – dönt úgy, hogy otthon kíván meghalni, nem pedig az intézményekben, egyedül, miközben a szkafanderbe öltözött személyzet segítségével videóhívással vagy egy üvegfal mögül búcsúzhat el a hozzátartozóitól.

A hospice dolgozók is inkább hazaviszik saját rokonaikat

Az amerikai Nemzeti Hospice és Palliatív Ellátók Szervezetének alelnöke is megerősíti ezt a tendenciát. Az otthoni ápolást igénylő páciensek száma 30-40%-kal nőtt meg az egyik marylandi hospice szolgáltatást nyújtó intézmény adatai szerint, elsősorban a Covid-19 miatt. 

Kapcsolódó cikk

Lisa Kossoudji egy ohiói hospice házban főnővér, és ő maga is hazavitte 95 éves agyérelmeszesedésben szenvedő édesanyját a benntlakásos otthonból, amikor kitört a járvány. Az intézményben ugyanis elrendelték, hogy a lakók gyakorlatilag nem hagyhatják el a szobájukat, hogy így vegyék elejét a vírus terjedésének.

Nagyon sok olyan idős embert is hazavisznek a hozzátartozóik, akik valamilyen szakápolást igényelnek, amelyre normál körülmények között egy laikus azt mondaná, hogy nem képes ellátni – olyan betegek, akiket szondán keresztül táplálnak vagy lélegeztetnek. Mégis inkább hazaviszik őket

– mondta Kossoudji.

A járvány előtt sokan nem tudták vállalni, hogy hozzátartozóik otthoni környezetben töltsék utolsó napjaikat. Az otthoni betegápolás rengeteg szervezést igényel, a legtöbb ember munkájával nem összeegyeztethető, és sok esetben állandó orvosi felügyeletet kell biztosítani. De a járvány miatt, ahogy megnőtt az otthonról dolgozók száma és szabadideje, többen döntöttek úgy, hogy maguk mellé veszik hozzátartozóikat.

Ám az otthoni idősgondozás sem való mindenkinek. Egy súlyos állapotban lévő beteg ápolása gyakran álmatlan éjszakákat és fokozott stresszt jelent a hozzátartozók számára. 

Karen Rubel egy külön Covid-részleggel is rendelkező Las Vegas-i hospice ház igazgatója sem szerette volna beadni saját édesanyját bentlakásos intézménybe, miután szeptemberben sztrókot kapott. Amint lehetősége volt rá, hazahozatta. 

„Nagyon is megértem, miért tesznek így az emberek: félnek” – mondta Rubel.

Magyarországon Mácsai Pál állt ki az otthonápolást végzők mellett a TASZ 2019-es kampányában.  

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk