A Pesti Srácok főszerkesztője, Huth Gergely két díjat is kiérdemelt március 15-én, a Szabad Sajtó napján.

Huth Gergely a nemzeti ügyek felkarolásáért kapta meg

A Kossuth- és Széchenyi-díjak mellett a Magyar Érdemrend fokozataival kitüntetettek nevét is kihirdették március 15-én. Az Érdemrend fokozatait olyanok kapják, akik a kultúra, a tudomány, a művészet, továbbá saját szakterületük terén – így Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében – példamutató tevékenységet folytattak. A kitüntetéseket minden esetben a köztársasági elnök adományozza.

Kossuth-díjat kapott többek között Nagy Feró énekes, Szarvas József, az új vezetésű SZFE oktatója és Tátrai Tibor is. Idén Széchenyi-díjjal többek között Dr. Karikó Katalin biokémikust és Dr. Merkely Béla kardiológust tüntették ki. A Miniszteri művészeti kitüntetések között pedig a kormány kedvenc íróakadémiája, a KMTG több tagja is kiérdemelte a díjakat.

Huth Gergely Pesti Sracok Pesti Tv Kituntetes Magyar Erdemrend Fokozat
Huth Gergely, A Pesti Srácok Főszerkesztője, A Pesti Tv Programigazgatója / Fotó: Hír Tv

A Magyar Érdemrend fokozatainak egyik kitüntetettje Huth Gergely is, aki a Pesti Srácok főszerkesztője, a Pesti TV programigazgatója. Az indoklás szerint Huth számos nemzeti ügy felkarolását és képviseletét, valamint a határon túli magyarság életének bemutatását is szívügyének tekintő, példaértékű újságírói és televíziós tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta.

A Pesti TV egyik ikonikus alakja, Dezse Balázs, mint megírtuk, már az induláskor rasszista kijelentéseket tett. A kormánypárti tévécsatorna egyébként bekerült a UPC Direct kínálatába is annak ellenére, hogy meglehetősen alacsony a nézettsége. Az ügy érdekessége, hogy a szintén kormánypárti csatorna, a Hír TV helyett került be, mert annak túl alacsony volt a nézettsége. Épp ezért volt érthetetlen, miért egy olyan tévécsatornára váltják, amelyet még kevesebbet néznek, mint elődjét. A UPC végül revideálta a döntését, és a Hír TV is maradhatott. A Pesti Srácok pedig sorozatosan veszíti a sajtópereket valótlanságok közlése miatt. Tavaly csak az Origo vesztett több sajtópert a Fővárosi Törvényszék adatai alapján.

Még egy díj Huthnak

Március 15-én, a Szabad Sajtó napján nem csak Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki Huthot, hanem a kormányközeli Nézőpont intézet alapította Jótollú Magyar Újságírók Díjat is neki ítélték oda.

Különösen akkor fontos a nemzeti oldal újságíróinak munkáját elismerni, amikor a demokrácia és jogállamiság nevében a bolsevik diktatúrára emlékeztető módon egzisztenciálisan fenyegetik őket baloldali politikusok

mondta Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója a döntésről.

A szintén kormánypárti Origo megjegyezte a beszámolójában, a kitüntetést azért hozták létre, hogy a jobboldali, konzervatív sajtó munkatársai is megkaphassák a munkájukért járó figyelmet és elismerést.

Kapcsolódó cikk

A Pesti Srácok főszerkesztője mellett a lapigazgatót is kitüntették. Stefka István a magyar állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda (MTI) beszámolója szerint az újságíróknak ítélhető legmagasabb kitüntetést, a Táncsics Mihály-díjat kapta meg.

Elítélt újságírót is kitüntettek

A Magyar Közlönyben olvasható névsorban érdekes lehet Kovács András újságíró neve is, aki az Origo munkatársa. A hírszerkesztő “a hiteles hírközlés igénye mellett a keresztény, konzervatív értékek következetes képviseletére is nagy hangsúlyt fektető, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként” érdemelte ki a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatának kitüntetését. Az MTI közleménye szerint az Origo munkatársát Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök jutalmazta meg a Szabad Sajtó ünnepén.

Kapcsolódó cikk

Azért lehet érdekes a kitüntetés, ugyanis nem is olyan régen, tavaly júniusban arról számoltunk be, hogy elítélte a bíróság Kovácsot. “Nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében” találták bűnösnek. Az ítélet elsőfokú, nem jogerős.

A fentebb beágyazott cikkünkben részletesen megírtuk, az elmúlt években milyen aggályos cikkeket közölt Kovács.

Rajtuk kívül fideszes erősember, Belénessy Csaba újságíró is Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapott. Az indoklás szerint “a hazai közszolgálati média újságírójaként, szerkesztőjeként és vezetőjeként végzett közel négy évtizedes, értékteremtő munkája, valamint kommunikációs szakemberként folytatott sokszínű tevékenysége elismeréseként” ítélték neki. Mint megírtuk, ő volt az, aki nemrég még katonai cenzúrát szorgalmazott.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Dr. Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának korábbi államtitkára, valamint Kálomista Gábor, filmproducer, a Thália Színház ügyvezető-igazgatója is kitüntetést kapott.

A teljes névsort a Magyar Közlönyben lehet elolvasni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet