Ian McEwan „eddigi legepikusabb könyve”, amely a második világháború végétől a jelenlegi világjárványig tart, és a gyermekkori traumák hatását kutatja, idén ősszel jelenik meg.

Egy történet a traumákról, a szülői létről és a globális események hatásáról

Az Amszterdam, a Vágy és Vezeklés és a The Cockroach Brexit-szatíra Brooker-díjas szerzője idén szeptemberben adja ki Lessons című új regényét. Ian McEwan kiadója, Jonathan Cape úgy jellemezte, mint „egy ember életének prizmáján keresztül elmondott, erőteljes meditáció a történelemről és az emberiségről”, írja a The Guardian.

A főszereplő Roland Baines, életét egy „szokatlan” bentlakásos iskolájában kezdi nyomon követni 11 éves korától, amikor sebezhetősége vonzza Miriam Cornell zongoratanárt, addig, amíg felesége eltűnik, és egyedül kell gondoskodnia kisfiáról. Cape szerint a regényben a szerző feltárja, mit lehet tanulni a múlt traumáiból, mit taníthat meg nekünk a szülői lét önmagunkról, és hogyan alakítják a globális események „életünket és emlékeinket”.

Ian McEwan egyik, ha nem a legszebb könyve

A kiadó igazgatója, Michal Shavit, aki megvásárolta a regényt, „nemcsak [McEwan] máig legepikusabb könyvének”, hanem „az egyik, ha nem a legszebbnek” is nevezte.

Univerzális történet a szerelemről, az elfogadásról és az áldozatvállalásról, a vágyakozásról, a vágyról és a gyermekkori ártalomról és annak hosszú távú hatásáról

 – mondta. „A világot meghatározó események legcsodálatosabb hátterében játszódik ez a történet egy rendkívüli évszázadról és egy hétköznapi emberről, aki megküzd mindennel, ami embernek lenni.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet