A Spotify már-már egyeduralkodása telefonjainkon olyan szociális felmérések elvégzését teszi lehetővé, amit nem is gondolnánk. Mikor áll be a zenei ízlésünk? Egy közgazdász Spotify-elemzései erre keresik a választ.

Seth Stephens-Davidowitz adatelemzéssel foglalkozó közgazdász a New York Timesban írt arról, hogyan befolyásolja az életkorunk azt, hogy milyen zenét hallgatunk. A zeneipar és zenehallgatási szokásaink átalakulása miatt mostmár nem azt mérik legfőképp, hányan vesznek meg egy adott lemezt, hanem, hogy a lemezről mely dalokat hallgatják a leggyakrabban.

A közgazdász megnézte az összes, 1960-tól 2000-ig a Billboard lista élére jutott számnál, hogy a legnagyobb rajongóik (tehát akik a legtöbbet hallgatják ezeket) milyen idősek – és ami még fontosabb, azt, hogy hány évesek voltak, amikor ezek a dalok megjelentek.

Ezen eredmények alapján a kamaszkorunk elején megismert dalok lesznek azok, amelyeket majd felnőtt korunkban is sokszor hallgatunk.

A férfiaknál a 13-16 éves, a nőknél a 11-14 éves korukban megjelent slágerek voltak azok, amelyeket később is a leggyakrabban hallgattak a Spotify-on. Az elemzésből az is kiderül, hogy a korábban kamaszodó lányoknál ez a gyerekkori hatás nagyobb befolyással van a későbbi ízlésre, mint a fiúknál. A grafikonokon a csúcs után gyors visszaesés látható: huszonéves korunk zenéi fele annyira meghatározóak, mint amikkel tinédzser korunkban találkozunk.

Persze ez csak egy statisztikai elemzés, ami trendeket, és nem törvényszerűségeket mutat

 – írja Stephens-Davidowitz. Azt is elárulja, hogy ő például nagy Bruce Springsteen-rajongó, pedig életkorából nem ez következne. 

via GIPHY

2015-ben egy hasonló Spotify adatokon alapuló elemzés azt vizsgálta, hogy távolodunk idővel a slágerlisták által meghatározott közízléstől. Az elemzést akár a mostani igazolásának is tekinthetjük bizonyos mértékben, hiszen arról tanúskodott, hogy míg tinédzserkorunkban az összes toplistás számmal tisztában vagyunk, huszonéves korunkra ízlésünk jóval széleskörűbbé válik, majd harminc körülre szinte teljesen eltávolodik az aktuális slágerektől. Az elemzés abból, mikor valaki gyerekzenéket kezdett el hallgatni természetesen azt szűrte le, hogy az illetőnek gyereke született. Ebben pedig az az érdekes, hogy a közízléstől való távolodásban négy évnyi öregedést hoz.

Annak ellenére, hogy ilyen érdekességeket engednek láttatni, a zenei megosztóhálózatok a jövőben igencsak átalakíthatják a zeneipar és fogyasztási szokásainkat.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.