Szabadtéri filmvetítésekkel, koncertekkel, kiállításokkal, beszélgetésekkel és számos további kísérőprogrammal várja a közönséget szerdától szombatig a Magyar Mozgókép Fesztivál, amely az Így vagy tökéletes díszbemutatójával kezdődik Veszprémben.

Veszprém, a magyar Cannes

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program közös rendezvényén csaknem 90 magyar film látható Veszprém mellett Balatonfüreden és Balatonalmádiban – áll a szervezők MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Mint írják, premier előtt vetítik az Ezüst medve-díjas Természetes fényt és a fesztiválon tartják a Toxikoma, az Így vagy tökéletes, a Hasadék és az Űrpiknik díszbemutatóját. Többek között olyan művészekkel találkozhat a közönség, mint Árpa Attila, Fekete Ernő, Herendi Gábor, Kovács Lajos, Molnár Áron és Szabó Győző.

A fesztiválon koncertekkel, szabadtéri vetítésekkel, beszélgetésekkel, gyermek- és ifjúsági programokkal, kiállításokkal és gasztroprogramokkal is várják a látogatókat.

Kapcsolódó cikk

Veszprémben a Várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn láthatók a legújabb magyar filmek.

Szerdán este az Így vagy tökéletes díszbemutatójával a veszprémi Várban kezdődik a fesztivál. A romantikus vígjátékában többek között olyan színészeket láthat a közönség, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza.

Csütörtök este lesz Herendi Gábor új alkotása, a Toxikoma premierje a veszprémi Hangvillában. A filmről és a drogfüggésről péntek délután a Pannon Egyetemmel együttműködve Herendi Gábor és Szabó Győző részvételével tartanak beszélgetést. Péntek este Balatonfüreden a Balaton moziban vetítik a filmet, ahol a közönség találkozhat Herendi Gáborral, Szabó Győzővel és Molnár Áronnal.

Péntek délután szintén a veszprémi Hangvillában tartják Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének premierjét. A füredi Balaton moziban premier előtt, Magyarországon először láthatják a nézők Nagy Dénes Természetes fény című alkotását, amely után beszélgetésre is lehetőség lesz az alkotókkal. Este Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi dráma vígjátéka a veszprémi Hangvillában debütál, ahol az alkotók is jelen lesznek.

A Mozgókép Fesztiválon való részvétel ingyenes, de regisztrálni is szükséges

A fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékezik, míg Jankovics Marcellre  a János vitézzel. Jancsó Miklós az idén lenne 100 éves, előtte a Veszprémben forgatott Fényes szelek vetítésével tiszteleg a fesztivál. Az 50 éves Szindbádot – amelynek rendezője, Huszárik Zoltán és főszereplője, Latinovits Zoltán 90 éve született – a felújított kópia vetítésével és gasztroprogrammal ünneplik.

A családosok is számos programot találnak a fesztiválon: pénteken Almádiban a strandon Bogyó és Babóca, szombaton pedig a kuflik várják a gyerekeket. Míg délután Veszprémben a Filmio Fröccsteraszon Kodzsigula, a boszorkány története ismerhető meg a Kabóca Bábszínház jóvoltából, addig a balatonfüredi Balaton Moziban a Macskafogót vetítik, majd közönségtalálkozó lesz Ternovszky Béla rendezővel.

A versenybe jelölt alkotások közül a legjobb mozifilm, tévéfilm, animációs, kisjátékfilm, rövidfilm és egész estés dokumentumfilm kategóriákban várják a közönség szavazatait a fesztivál weboldalán június 26-án 16 óráig. A legtöbb szavazatot elnyerő film kapja a Magyar Mozgókép Fesztivál Közönségdíját. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki. A fesztiválon való részvétel ingyenes, de védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a fesztivál honlapján lehet.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet