Követem Közélet Elég jó vagyok? – az imposztorszindróma főleg a fiatal...

Elég jó vagyok? – az imposztorszindróma főleg a fiatal felnőtteket érinti

Promóció

A közösség média, a bizonytalan jövőkép és karrierlehetőségek rengeteg stresszt okoznak. Ezek állandó jelenlétének köszönhető, hogy a mai fiatal felnőttek bizonytalanabbak önmagukban, mint valaha. De vajon van rá megoldás?

Promóció
- Advertisement -

Paria Farzaneh 24 éves, Londonban él és férfiruhákat tervez. Nemrég megnyerte a Brit Divat Nagykövetség egyik díját, de a mai napi nem hiszi el. És nem a jó értelemben. Farzaneh egyike azoknak, akik imposztorszindrómában szenvednek.

Úgy érzem, egyszerűen csak jó időben voltam, jó helyen

– mesél Paria a díjról.

A fiatal felnőttek sokszor bizonytalanok magukban / Fotó: The Conversation

Annak ellenére, hogy Farzaneh nem kis elismerést kapott, nem biztos a tehetségében. Sajnos nincs egyedül. Háromból egy fiatal éli át ugyanezt, és az emberek 70%-a élete során megtapasztalja a problémát.

Az elmúlt években felfedezték, hogy a szindróma főként az X generáció tagjait érinti, köszönhetően a közösségi média aktív használatának és a túlzott ambiciózusnak. Bár már 1978-ban tudtak magáról a jelenségről, alaposabban csak napjainkban kezdtek el foglalkozni vele. Ami nem is csoda, hiszen talán még soha ekkora hangsúlyt nem fektettünk a lelki egészségnek és az önmegvalósításnak. A szindróma lényege: az illető fél attól, hogy csalónak állítják be, aki meg sem érdemli az elismerést, vagyis folyamatosan önmagát ostorozza. Hiába dolgozik keményen, szorgalmasan, nem képes elismerni saját képességeit.

Járványként terjed a magány a Z generációnál / ContextUs

A A kutatási eredmények szerint az ezredforduló környékén születetteknél rosszabb a helyzet még nyugdíjasoknál is. Z generáció fiataljai úgy érzik, hogy a körülöttük lévők nem értik meg, és nem is igazán ismerik őket. Voltak, akik egyenesen félszegnek, bizalmatlannak titulálták magukat.

A legnagyobb probléma, hogy az imposztorszindróma rossz hatással van a munkára, az előrelépésre, és komolyabb mentális problémákat is okozhat. Végső soron lelki kimerültséghez vezethet. Vannak területek, ahol az emberek jobban ki vannak téve a problémának, ide sorolhatók a művészettel kapcsolatos munkák, ahol folyamatos a kritika, vagy az orvosi pálya, ahol nagy a felelősség. Az sem mellékes, hogy a nőket nagyobb arányban érinti, mert sok helyen diszkriminációban részesülnek. Ahhoz, hogy megküzdjünk a jelenséggel, fontos beszélni róla. Illetve az is elengedhetetlen, hogy megváltoztassuk a gondolkodásmódunkat: ne úgy gondolkodjunk, mint egy imposztor.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3