A közösség média, a bizonytalan jövőkép és karrierlehetőségek rengeteg stresszt okoznak. Ezek állandó jelenlétének köszönhető, hogy a mai fiatal felnőttek bizonytalanabbak önmagukban, mint valaha. De vajon van rá megoldás?

Paria Farzaneh 24 éves, Londonban él és férfiruhákat tervez. Nemrég megnyerte a Brit Divat Nagykövetség egyik díját, de a mai napi nem hiszi el. És nem a jó értelemben. Farzaneh egyike azoknak, akik imposztorszindrómában szenvednek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Úgy érzem, egyszerűen csak jó időben voltam, jó helyen[/perfectpullquote]

– mesél Paria a díjról.

The Conversation
A Fiatal Felnőttek Sokszor Bizonytalanok Magukban / Fotó: The Conversation

Annak ellenére, hogy Farzaneh nem kis elismerést kapott, nem biztos a tehetségében. Sajnos nincs egyedül. Háromból egy fiatal éli át ugyanezt, és az emberek 70%-a élete során megtapasztalja a problémát.

Az elmúlt években felfedezték, hogy a szindróma főként az X generáció tagjait érinti, köszönhetően a közösségi média aktív használatának és a túlzott ambiciózusnak. Bár már 1978-ban tudtak magáról a jelenségről, alaposabban csak napjainkban kezdtek el foglalkozni vele. Ami nem is csoda, hiszen talán még soha ekkora hangsúlyt nem fektettünk a lelki egészségnek és az önmegvalósításnak. A szindróma lényege: az illető fél attól, hogy csalónak állítják be, aki meg sem érdemli az elismerést, vagyis folyamatosan önmagát ostorozza. Hiába dolgozik keményen, szorgalmasan, nem képes elismerni saját képességeit.

Járványként terjed a magány a Z generációnál / ContextUs

A A kutatási eredmények szerint az ezredforduló környékén születetteknél rosszabb a helyzet még nyugdíjasoknál is. Z generáció fiataljai úgy érzik, hogy a körülöttük lévők nem értik meg, és nem is igazán ismerik őket. Voltak, akik egyenesen félszegnek, bizalmatlannak titulálták magukat.

A legnagyobb probléma, hogy az imposztorszindróma rossz hatással van a munkára, az előrelépésre, és komolyabb mentális problémákat is okozhat. Végső soron lelki kimerültséghez vezethet. Vannak területek, ahol az emberek jobban ki vannak téve a problémának, ide sorolhatók a művészettel kapcsolatos munkák, ahol folyamatos a kritika, vagy az orvosi pálya, ahol nagy a felelősség. Az sem mellékes, hogy a nőket nagyobb arányban érinti, mert sok helyen diszkriminációban részesülnek. Ahhoz, hogy megküzdjünk a jelenséggel, fontos beszélni róla. Illetve az is elengedhetetlen, hogy megváltoztassuk a gondolkodásmódunkat: ne úgy gondolkodjunk, mint egy imposztor.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.