Az Egyesült Államokon átutazva számtalan izgalmas épületet fedezhetünk fel, ha nyitva tartjuk a szemünket. Steve Gross és Susan Daley fotóválogatása az elhagyatott, lepusztult amerikai házakban keresi a szépséget az In Search of the Vernacular (A köznyelv keresésében) című fotókönyvben.

Gépüzem iroda, Montgomery – Alabama, 2012

Aki végigutazik az Egyesült Államok mellékútjain, különösen a keleti part mentén fekvő államokban, az több hasonló, lakatlan, omladozó útszéli emléket találhat. 

A kereskedelmi korszak patinás túlélői Steve Gross és Susan Daley számára izgalmas témát szolgáltattak. Az In Search of the Vernacular (A köznyelv keresésében) című fotókönyv 2021. április 28-án jelenik meg – írja a The Guardian.

In Search Of The Vernacular, Steve Gross, Susan Daley, Omladozo Hazak, Romos Hazak, Fotokonyv, Fotosorozat, Egyesult Allamok, Gepuzem
Gépüzem Iroda / Fotó: Steve Gross, Susan Daley / In Search Of The Vernacular

Növényekkel benőtt templom – Preston Hollow, New York, 2018

A fotósorozat egy párhuzamos, szinte posztapokaliptikus univerzumot mutat be a nézőnek, ahol az emberek már kihaltak, a természet pedig visszavette az irányítást.

In Search Of The Vernacular, Steve Gross, Susan Daley, Omladozo Hazak, Romos Hazak, Fotokonyv, Fotosorozat, Egyesult Allamok, Templom
Növényekkel Benőtt Templom / Fotó: Steve Gross, Susan Daley / In Search Of The Vernacular

Szárnyas-tetős lak – Florence megye, Dél-Karolina, 2015

Ezek a régi épületek személyes és meghitt hangulatot árasztanak, izgalmas formáikkal pedig szinte szobrászati remekműveknek számítanak.

In Search Of The Vernacular, Steve Gross, Susan Daley, Omladozo Hazak, Romos Hazak, Fotokonyv, Fotosorozat, Egyesult Allamok, Geometrikus
Szárnyas-Tetős Lak / Fotó: Steve Gross, Susan Daley / In Search Of The Vernacular

Zsindelyes, kétszárnyú ház – Fulton, New York, 2016

Ezeket a mára rozoga, omladozó épületeket a praktikusságot előtérbe helyezve tervezték, de a kreatív fantázia is fontos szerepet kapott.

In Search Of The Vernacular, Steve Gross, Susan Daley, Omladozo Hazak, Romos Hazak, Fotokonyv, Fotosorozat, Egyesult Allamok, Szines Haz
Zsindelyes, Kétszárnyú Ház / Fotó: Steve Gross, Susan Daley / In Search Of The Vernacular

Először templom, később szerelőbolt – Shew Hollow, New York, 2014

Az első autók korában az amerikai vidéken sorra jelentek meg az útmenti állomások, ahol a rohanó emberek bekaphattak pár falatot vagy megtankolhattak.

In Search Of The Vernacular, Steve Gross, Susan Daley, Omladozo Hazak, Romos Hazak, Fotokonyv, Fotosorozat, Egyesult Allamok, Szerelobolt
Először Templom, Később Szerelőbolt / Fotó: Steve Gross, Susan Daley / In Search Of The Vernacular

Zsindelyes, kétszárnyú ház – Fulton, New York, 2016

Ezek a mellékutak nem olyan egyenesek, mint az autópályák. Kis falvakban kanyarognak, így sokan elkerülik őket, hiszen lassabban lehet rajtuk közlekedni. Akik azonban nem vállalják be ezt a kis kitérőt, izgalmas látványtól fosztják meg magukat.

In Search Of The Vernacular, Steve Gross, Susan Daley, Omladozo Hazak, Romos Hazak, Fotokonyv, Fotosorozat, Egyesult Allamok, Harris Place
Zsindelyes, Kétszárnyú Ház / Fotó: Steve Gross, Susan Daley / In Search Of The Vernacular

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

301-es parcella nagy imre 1956 horvath erno kiallitas fotokiallitas

NÖRI: fotókiállítás mutatja be a 301-es parcellát

“Nemcsak a kiállítás, maga a Nemzeti Gyászpark is figyelmeztető jel számunkra, és a mi feladatunk, hogy azok számára is az legyen, akiknek 1989 nem volt az életük része, és már csak a történelem egy jelentős pillanataként tanulnak róla.”