„Ez az Index végét jelenti” – Elindultak a felmondások

Alig fél nap telt el, de máris elkezdődtek a felmondások az Index.hu újságírói részéről. Többek között a főszerkesztő-helyettes, Munk Veronika is távozik, aki előre figyelmeztette Bodolai Lászlóékat arra az esetre, ha kirúgják Dull Szabolcs főszerkesztőt.

Dull Szabolcs visszavételét követelik Bodolaitól a munkatársak

Július 22-én felmondtak Dull Szabolcs főszerkesztőnek, akit az Index.hu Zrt.-t tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László a szerkesztőségtől távol eső helyszínre hívott. A lap munkatársai szolgálati közleményben tiltakoztak ellene, „elfogadhatatlannak” tartják a döntést. (Az eseménydús szerdáról ebben a cikkünkben írtunk, mi minden történt aznap.)

Másnap, csütörtökön újabb szolgálati közleményt publikáltak, amelyben megtudhattuk, a szerkesztőség a július 23-i szóbeli tárgyalás után írásban is kérte Bodolai Lászlót, az Index Zrt.-t tulajdonló alapítvány vezetőjét, hogy – mint munkáltató – az elbocsátott főszerkesztőt, Dull Szabolcsot helyezze vissza pozíciójába.

Szombathy Pál (b), Bodolai László (k) és Sztankóczy András (j) 2020. 07. 23-án a szerkesztőség állománygyűlésén, asztalon a kormányközeli Magyar Nemzet egyik lapszáma / Fotó: Bődey János

A szerkesztőség kérése az volt, hogy Bodolai mielőbb válaszoljon írásban. A szóbeli tárgyaláson Bodolai határozott nemmel felelt erre a kérésre, majd ezt később írásban is megerősítette, mint közölte, a főszerkesztőt nem áll módjában visszavenni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A bizalomvesztés olyan mély iránta, vele szemben, hogy nem tudok vele semmilyen módon együtt dolgozni[/perfectpullquote]

– írta.

Többeknek véget ér a munka a mai napon

A 24 eközben közzétett egy videót arról, hogy Munk Veronika főszerkesztő-helyettes a kamerájuk előtt elmondta, hogy mivel Bodolai nem teljesítette a kérésüket Dull Szabolcs visszahelyezése kapcsán, ezért ma várhatóan többeknek véget ér a munkája a lapnál.

Az Indexesek Dull Szabolcsot kérték vissza, Bodolai nemet mondott | 24.hu

Munk Veronika főszerkesztő-helyettes szerint sok újságíró számára véget ért ma az Index. FELIRATKOZÁS: https://bit.ly/2HWKkJo Weboldal: https://24.hu/ Facebo…

Munk azt mondta, nem tudják, mi történik most, de határozottan azt látja, hogy sokak számára véget ér ma az Index szerkesztőségében a munka.

A 24 úgy tudja, az első távozók egyike Dezső András, aki nem ismeretlen a ContextUs olvasói számára sem, hiszen a ’70-es évektől napjainkig tartó szervezett magyar bűnözésről írt könyve, a Maffiózók mackónadrágban című könyve kapcsán interjúvoltuk meg. Emellett ő volt az, aki felgöngyölítette és végigvitte Kaleta Gábor perui magyar nagykövet pedofil-ügyét.

Dezső András: „Volt olyan gengszter, aki gratulált, hogy mennyire alapos munkát végeztem” / Maffiózók mackónadrágban

Hogyan éri el egy újságíró, hogy a kor legnagyobb gengsztere is régi barátként fogadja és meséljen neki? Korrajzot írni olyan, mint rekonstruálni egy világot. Esetünkben a ’70-es évektől napjainkig tartó magyar szervezett bűnözés világát. Dezső András Maffiózók mackónadrágban, dezső andrás könyvek

Dezső a lapnak nyilatkozni nem kívánt, de megerősítette, hogy távozik. Rajta kívül Szalai Bálint, a gazdaság rovat újságírója és Miklósi Gábor szerkesztő is megerősítette a távozását. A Népszava azt írja, hogy Janecskó Kata újságíró is felmondott. A 444 azt írja, hogy ezek után „Bodolai távozott a szerkesztőség épületéből. Több más újságíró is felmondási papírral ment Bodolai irodájába, de őt már nem találták ott.”

Az Index szerkesztősége 2020. 07. 23-án, középen a főszerkesztő-helyettes, Munk Veronika / Fotó: Bődey János

Távozik a kultúra rovat vezetője, Zsuppán András is, aki azt írja Facebook-oldalán – vette észre a Media1 –, hogy technikailag „egy hétfőn kezdődő szabadsággal véget ér a kultrovat vezetői munkám az Indexben. Ami ma történt, egyrészt minden további nélkül elkerülhető lehetne, másrészt fatálisan elkerülhetetlen volt, és az Index végét jelenti.”

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból