Egy tanulmány szerint ezért India a legveszélyesebb hely egy nő számára

Egy frissen készült tanulmány szerint 2018-ban India a világ legveszélyesebb országa egy nő számára. Ennek oka a szexuális erőszak magas kockázata és a regresszív tradíciók.

Az elmúlt években sokszor láthattunk a híradásokban ismétlődő brutális és rettenetes szexuális bűncselekményekről szóló képsorokat Indiából. Ezek széleskörű vitát váltottak ki a nők biztonságával és a mélyen gyökerező patriarchális tendenciákkal kapcsolatban. Arra kényszerítették az indiai kormányt, hogy szigorítsa meg a szexuális bántalmazást és emberkereskedelmet érintő jogszabályokat. Továbbá azt követelték, hogy tegyen intézkedéseket a nők biztonságának megteremtése érdekében mind a háztartásokban, mind nyilvános helyeken.

Úgy tűnik, ezek az intézkedések a világ második legnépesebb országában mégsem jártak a kívánt eredménnyel. Legalábbis a Thomson Reuters Foundation nemrégiben készített közvélemény-kutatása erre a következtetésre jutott. 

A tanulmány szerint egy nő számára India a legveszélyesebb ország a világon a szexuális erőszak és a rabszolgamunka magas kockázata miatt. 

Az eredmény 550, nőket érintő témákkal foglalkozó szakértő kutatásaira épül. A szakemberek között vannak tudósok, egészségügyi dolgozók, döntéshozók és civil szervezetek képviselői is világszerte.

Az elemzés során olyan szempontokat kellett vizsgálniuk, mint a szexuális és egyéb erőszak, emberkereskedelem, kulturális hagyományok, egészségügy és diszkrimináció.

7 évvel ezelőtt India még “csak” a 4. legveszélyesebb ország volt a nők szempontjából. Most már az olyan országokat is megelőzi, mint Afganisztán és Szíria, amelyek a 2. és 3. helyet foglalják el a listán.

40970718 303
Nők Tüntetnek Indiában A Nemi Erőszak Ellen / Fotó: Picture-Alliance / Ap Photo / A. Qadri

India a nőket érintő retrográd kulturális hagyományok miatt is az első helyen végzett. Olyan problémákra világít ez rá, mint a női nemi szervek megcsonkítása, a savas támadások és a gyermekházasságok gyakorlata.

Kathua Protest
India A Legveszélyesebb Ország A Nők Számára / Fotó: New York Times

A listán 10 országból 9 ázsiai, közel-kelet és afrikai. A TOP 10-be egyetlen nyugati állam került: az USA. Az Amerikai Egyesült Államok a 10. helyen áll a nők számára legveszélyesebb országok listáján. A felmérést készítő alapítvány szerint ez a #MeToo mozgalommal van összefüggésben.

A TOP 10 legveszélyesebb ország egy nőnek 2018-ban:

1. India

2. Afganisztán

3. Szíria

4. Szomália

5. Szaúd-Arábia

6. Pakisztán

7. Kongói Demokratikus Köztársaság

8. Jemen

9. Nigéria

10. USA 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból