Az infláció mértékének kiszámítása nem is olyan egyszerű, mint azt az ember elsőre gondolná. Annál jóval többről van szó, mint hogy megnézik, mennyivel drágult átlagosan minden, aminek ára van. E számadat meghatározásához először is fogyasztói kosarat készítenek. Ez idehaza a KSH feladata. E fogyasztói kosár lényegében modellezi, hogy egy átlag magyar ember miket szokott vásárolni. Ezen termékek árát súlyozzák, így kapnak egy számot. Az infláció mérése nem lehet tökéletes, hiszen valamelyest mindenki vásárlási szokásai eltérnek ettől az úgynevezett átlag vásárlótól. Az infláció tehát más lesz egy nagyvállalat vezérigazgatójának, mint egy fizikai munkásnak, de természetesen két vezérigazgató sem azonos termékekre és szolgáltatásokra költi a pénzét.

Igazat mondanak egyáltalán az infláció mértékéről?

A boltok polcain megpillantva az árcédulákat, sok ember gyanakszik, hogy valójában magasabb az infláció annál, mint amit hivatalosan elismernek. Tény és való, hogy Magyarországon a lakásárak változása nem számít bele az inflációba. Sőt, a lakbér is csak körülbelül 1%-os súllyal szerepel az infláció számításánál.
A jegybank és a kormány is abban érdekelt, hogy alacsonyabb inflációt mutasson ki, mint amekkora az valójában. Jelenti-e azonban ez automatikusan azt, hogy nem mondanak igazat az infláció kapcsán?
Nos, ha éppen lakást vásároltál a közelmúltban, akkor minden bizonnyal nem látod jogosnak ezt a lépést, vagy ha épp albérletet fizetsz. Mi a helyzet azonban azokkal az emberekkel, akik már jó ideje saját tulajdonú ingatlanjukban élnek? Itt jön képbe az, hogy nincs igazából két egyforma ember.

Számít a pszichológia is

Az ember természeténél fogva úgy működik, hogy hajlamosabb előbb észrevenni a rosszat mint a jót. Ha egy barátunk alapvetően jóindulatú, de van egy rossz tulajdonsága, akkor hajlamosak vagyunk arra az egy negatív dologra koncentrálni, ha éppen rossz lelki állapotban vagyunk.

Nincs ez másként az árakkal sem: ha valami drágul, azt rögtön kiszúrjuk. Persze ha valaminek nem változik, vagy netán csökken az ára, azt természetesnek vesszük. Szóval ha most éppen nem állsz túl jól anyagilag, akkor nem feltétlenül az inflációban kell keresned a probléma okát, érdemes lehet inkább egy pénzügyi tanácsadótól segítséget kérned, hogyan jöhetnél egyenesbe.

Az egyéni, impulzusokon alapuló véleménynyilvánítás egy beszélgetés során gyakran megtörténik, ugyanakkor az infláció mértékét ez alapján meghatározni veszélyes dolog. Ha szeretnél tárgyilagos maradni, akkor lehetőséged van rá, hogy kiszámítsd, mekkora az infláció a magad költési szokásaival.
Elképzelhető, hogy arra a következtetésre jutsz, hogy számodra magasabb az infláció mértéke, ha valamelyik kiadásod az átlagoshoz meghatározotthoz képest jelentősebb. Persze az sem kizárt, hogy bizonyos évek során éppen kedvezőbben alakulnak a dolgok a saját szemszögedből nézve.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.szaniteronline.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Szeretnél takarékoskodni az energiával?

Erre természetesen mindenki azt feleli, hogy persze, hiszen ki szeretne feleslegesen pénzt kiadni? Az elszabaduló energiaárak és a brutális mértékű infláció még a tehetős embereket is ugyancsak próbára teszi, hát még azokat, akik nem rendelkeznek jónak mondható jövedelemmel.

https-__glutenmenteslisztek.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

A tökéletes karácsony speciális diéta mellett is lehetséges

Igaz, hogy még csak nemrégiben köszöntött be az ősz, de mire kettőt pislogunk, már itt is lesz a december és vele együtt a karácsonyi összejövetelek, amelyeknek alapvető részét képezi az evés, és sajnos néha a túlzott mennyiségű vagy egészségtelen ételek elfogyasztása is.

https-__wagnersolar.hu_ - 2022 szeptember - Cikk1

Ismerd meg a jövő napelemes rendszerét!

Ma már nem meglepő, hogy okosrendszerek és -megoldások vesznek minket körül, hiszen az okostelefonok mellett már számos olyan innováció teszi könnyebbé, komfortosabbá a mindennapjainkat, mint az okosotthon programok.

https-__vaszonkepszalon.hu_ - 2022 szeptember - Cikk3

Különleges faliképek saját kezűleg

Ha már unjuk a papírra való rajzolást vagy festést, kipróbálhatunk valami egészen újat: a vászonra való alkotást! Cikkünkben adunk néhány hasznos tippet, hogyan dobhatod fel otthonod általad készített vászon faliképpel, melynek garantáltan nagy sikere lesz!

Low section of woman wearing high heels

Magassarkú – négy tipp, hogyan alakítsd ki a mindennapi viseletre alkalmas cipőket

A magas sarok vonzó, csábító, szexi és nőies. Ez kétségtelen. De nem mindenható és nem egyeduralkodó! Ezt azért hangsúlyozzuk ki, mert sokan, akik nem érzik magukat jól a bőrükben, ha túlságosan magas a cipőjük sarka, szinte szégyenkeznek, és úgy vélik, hogy bizonyára kevesebbek nőiesség terén, mint a többiek. Ez azonban komoly félreértés! Pláne, hogy ma már olyan sokszínű a „sarokkínálat”, hogy gyakorlatilag bárki találhat magának olyan nagyságú, szélességű, kialakítású verziót, ami minden szempontból ideális.

alkalmi-ruha

Milyen alkalmi ruhákat érdemes viselni idén nyáron?

Az alkalmi ruhák tekintetében a férfiaknak könnyű a dolguk, hiszen egy elegáns farmer és ing, aztán már kész is az öltözék, a nőknél azonban nem ilyen egyszerű a dolog. Igaz, a 2022-es nyári divattrendek kínálatában minden stílus megtalálható, legyen az vad, kirívó vagy elegáns, a lényeg, hogy kényelmesen tudjuk hordani, lehetőleg több szezonon keresztül.

blackszerszam.hu - 2022 augusztus - LinkMarketing - 2

Megoldás váratlan helyzetekre

Ha kerültél már olyan előre nem látható helyzetbe, amikor nagyon rövid idő alatt kellett megoldanod a szituációt azért, hogy ne legyen belőle nagyobb baj, akkor tudod, hogy milyen sokat számít a felszerelés.

https-__www.codeguru.hu_ - 2022 augusztus - Cikk2

Izgalmas játékok az otthoni kikapcsolódáshoz

Szerinted is sokkal izgalmasabb a virtuális játékvilág, mint a szürke hétköznapok? Számodra a legjobb időtöltés, ha különleges karakterek bőrébe bújva megismerheted ezeket a nem mindennapi világokat? Ez esetben ez a cikk neked szól!