Mondhatnánk, hogy a szeptemberrel elmúlt a nyár, nyári szünet, és ez mennyire rossz… Viszont újból beindulnak a kulturális események, így nálunk, a ContextUs.hu-nál is.

Mivel az első rendezvényről van szó a nyár után, ezért nem szerettük volna kevéssel beérni: egyszerre több műfaj előadásainak lehetnek szem- és fültanúi, akik ellátogatnak a Toldi Klubba szeptember 20-án, 20 órakor.

Tanévnyitó programok:

Peter Molnar slammer előadása

Molnár Péter 1985-től kezdte meg előadói munkásságát, amikor Don Lupot, a tánctanárt játszotta Bunuel szürrealista Hamletjében. Majd főszerepet kapott Peter Weiss Mockinpott úr kínjai és meggyógyíttatása című drámájában. Ezt követően kisebb kitérőt tartott Molnár, hiszen az akkori rendszert váltó párt alapító tagjaként országgyűlési képviselő volt 1990 és 1998 között. Az akkor még slam poetryt messziről sem ismerő fiatalember kiadja 2002-ben a doktori értekezését, melynek címe: Gondolatbátorság – Szólásszabadság és közbeszélgetés az Egyesült Államokban és Magyarországon az Új Mandátum Kiadó kiadásában. Ugyanebben az évben a TÁP Színház Alapítvány kuratóriumának tagja. 2004-től a Közép-európai Egyetem (CEU) Média és a Kommunikáció Kutató Központjának alapító kutatója.

És 2010-ben feltűnik a slam poetry térképén is, amikor is a Gödör Klubban, a New York (The Living Theater) slam angolul és magyarul az előítéletek ellen nevű esten megmutatja slam poetry-tudását. 2012-ben pedig a Mika Tivadar Mulatóban a Tüntető című szövegével a zsűri a budapesti slam poetry történetében először ad öt tízes pontszámot – 2. helyezést ért el azon az estén. Részt vett az első Országos Slam Poetry Bajnokságon is, ahol a már említett Tüntetőt adta elő. 2013-ban pedig összefolyt a politika és a slam poetry: több százan küldik el Levél az ombudsmannak című slam szövegét az emberi jogok biztosának, hogy kezdeményezze a szólás- és a sajtószabadságát csorbító Médiatanács alkotmányjogi megsemmisítését. 

2013-ban a Banksy slamen, a Műcsarnokban a Lázadó, slam a slamben, avagy a hiú fiú esete a röptében elkapott bókkal című szövegét adja el – szintén második helyezést ért el itt is. És ugyanebben az évben meglett az első helyezése is: a Kolor slam-esten Szóritmusoló remix című szövegével lopta be a zsűrik szívébe magát.

Idén, 2016-ban is díjjal fejezte be a nyarat, hiszen a a Hadik Kávéház kezdeményezésében létrejövő Vadászszeon – Slam poetry a Hadikban versenyen a harmadik helyezésért járó díjat vehette át, júniusban.

Intermed
Hadik Kávézó, Molnár Péter (Középen) A Díjátadón / Fotó: Nirvanart

Kiállítás: Bánkúti Gergő, Kenesei Zsófia és Kocsis Barbara

Mindannyian a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói, akik korábban az Esterházy Károly Főiskolán tanultak festő és szobrászat szakon. Kocsis Barbara kivételével mindannyian az előbbi szakon tanul.

Intermed
Kenesei Zsófia Munkái / Fotó: A Művész Hivatalos Oldala

Intermed
Bánkúti Gergői Munkái (Részlet) / Fotó: A Művész Hivatalos Oldala

Intermed
Kocsis Barbara Munkája (Részlet) / Fotó: A Művész Hivatalos Oldala

Vers, Faszom tudja, kinek című előadás a Check Out Társulat tolmácsolásában

Dulovics Dusán, Fellegi Balázs, Szegedi Tamás és Vucsics Virág, akik  a Check Out Társulat tagjai, színházi performansszal szórakoztatják a nagyérdeműt, mégpedig a Vers, faszom tudja, kinek című előadásukkal. Színházi társulat 2015 januárjában alakult meg hivatalosan. A négy színésztől hallhattok többek között Flour Tomi Gecigránát-feldolgozást, de még a No Roxa Ájét is. A nevetés és az ámulat garantált. Itt olvashattok a társulat egyik tagjával, Vucsics Virággal készített interjút: ITT

Ferenc L. Hyross Tömegvonzás című kötetének bemutatója

Hyross Ferenc 1992-ben született Budapesten, a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett, jelenleg az ELTE pszichológia szakán tanul. Emellett minden lehetséges bartenderi vizsgának eleget tett. Verseit többek között a Műhely, az Új Forrás és az Apokrif közölte. Idén, 2016-ban jelent meg az Ünnepi Könyhétre debütkötete Tömegvonzás címmel. A kötetbemutatónak ez adja kohéziós erejét.

Az est zárásaként a pszichedelikus rockot játszó Kösz Vitya! ad koncertet

A Kösz Vitya! egy 2015-ben alakult, 4 tagú budapesti zenekar. A sajátos noisepop hangzású, kicsit garázs hangulatú zenéjükre már többször megkapták a légicsapás jelzőt. Elsősorban a pesti underground színtéren mozog kisebb klubok és hangulatos kocsmák sötét világában. A banda tagjai: Csányi Viktor, Joó György, Sziszák Imre és Ilyés Miklós.

A műsorváltozás jogát fenntartjuk!

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2016. – szeptember – 20. – 20 órától

Helyszín: Toldi Klub

Jegyár: Ingyenes

Grafika: Solymosi Mór

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.