Mit is jelent introvertált személyiségnek lenni?

Napjainkban egyértelműen nincs könnyű dolga egy introvertált személyiséggel megáldott embernek. Társadalmi berendezkedésünk állandó pörgést és rengeteg társas interakciót követel meg, ami jóval megterhelőbb lehet a befelé fordulóknak, mint extrovertált társaiknak. De mit is jelent introvertált személyiségnek lenni?

Az introvertáltságot előszeretettel keverik össze a félénkséggel, esetenként antiszociálisnak is tartják az ilyen típusokat, holott a felsoroltak egyáltalán nem azonos fogalmak. Míg az extrovertáltak a társas interakciókból nyerik az energiát, az introvertáltak az egyedül töltött időből.

Bár számukra az állandó szociális érintkezés valóban megterhelőbb, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne vágynának, ne lenne szükségük az érzelmi kötelékekre.

Csupán arról van szó, hogy a kötődés a befelé fordulóknál kizárólag mélyebb szinten lehetséges, a felületes ismeretségekhez való kapcsolódás nehézséget jelent nekik.

Introvert1
/ Fotó: Mindler

Rengeteg jele van annak, hogy valaki introvertált, a legszembetűnőbb talán az egyedüllét szeretete. Míg az extrovertáltak számára őrjítő lehet, ha sokáig kell magukban lenniük, az introvertáltak pontosan ettől az időtől töltődnek fel. A befelé forduló személyiségek általában akkor vannak elemükben, mikor nem veszi őket körbe hatalmas társaság, ekkor tudnak jobban gondolkodni, és ekkor támadnak a legjobb ötleteik.

Az introvertált személyiségek nem akarnak a figyelem középpontjában lenni, szívesebben húzódnak meg a háttérben. Soha nem ők azok, akik először jelentkeznek, akik a legszívesebben állnak ki nagy tömegek elé, vagy akik azonnal előállnak az ötleteikkel. Általában szeretik a megfigyelő pozíciót, és nem ragaszkodnak hozzá, hogy megosszák a véleményüket a nagy társasággal.

Ennek köszönhetően gyakran kérdezgetik az introvertáltak véleményét, mivel ők hajlamosak megtartani azt maguknak, másfelől, a hallgatásnak köszönhetően, az emberek gyakran nagyra értékelik az introvertáltak gondolatait.

Egy introvertált számára a könnyed, felszínes csevej majdhogynem felér egy kínzókamrával. A felületes beszélgetések kezdeményezése nagyon távol áll tőlük, egészen elképzelhetetlen számukra, hogy idegeneknek kezdjenek el panaszkodni a buszmegállóban vagy a kisboltban, és gyakran kellemetlennek is érzik ezeket a szituációkat. Egy introvertált sokkal jobban érzi magát gondolataiba merülve, fülhallgatóval a fülében sétálgatva a városban.

Johnny Depp and Charlotte Gainsbourg <3 Creep-Radiohead

Johnny Depp and Charlotte Gainsbourg <3 Creep-Radiohead - Coub - The Biggest Video Meme Platform by NaTi

Bár rengeteg tévhit övezi az introvertáltságot, megvannak a maga előnyei. Az ilyen típusú személyiségek esetében sokkal kisebb az esélye annak, hogy meggondolatlan fecsegésnek köszönhetően megbántsanak másokat, tapintatlanul viselkedjenek, emellett rendkívül nagy előny, ha valaki hangulata nem függ mások jelenlététől, és képes élvezni saját maga társaságát is.

Maxresdefault 4
/ Fotó: Brainy Dose

Bár introvertáltnak lenni nem mindig egyszerű, hiszen meg kell küzdeni annak veszélyeivel, hogy zárkózottnak, félénknek, távolságtartónak bélyegeznek meg, valójában az introverzió velünk született, alkati tulajdonság, tehát ahelyett, hogy megváltoztatni akarnánk, érdemes az előnyökre koncentrálni.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból