Olvasom Az írók már több mint egy évszázadba sorokba öntötték...

Az írók már több mint egy évszázadba sorokba öntötték mindazt, ami a járvány miatt épp velünk történik 

Promóció

A karantén sokakat megihletett, ám életünk dokumentálását érdemes átgondolni tekintve, hogy a neves szerzők már mind tollba mondták mindazt, ami épp velünk történik. 

Az idők nyomában

Promóció
- Advertisement -

A koronavírus-járvány miatt elrendelt karantén nemcsak a hétköznapok radikális változásaival és a magánnyal egyenlő, de a négy fal közt eltöltött idő nem egy embert meg is ihletett. Voltak olyanok, akik széles körökben ismert képzőművészeti alkotásokat parafrazáltak, míg a litvánok mindenkit felülmúló kreativitással hidalták át a nehéz napokat. 

Marcel Proust már papírra vetette a karanténmagányt / Fotó: Wikimedia Commons

Kétségtelen, hogy az igazán jó művészek alkotásaikon keresztül nemcsak belső világukra és érzelmeikre, de az adott kor történéseire is reflektálnak, írja a The Conversation. Az igazság azonban az, hogy a napjainkban zajló eseményeket már sorokba öntötték, még hozzá több mint egy évszázaddal ezelőtt.

Így néz ki a karanténmagány Edward Hopper festményein

Vannak olyan ritka és olykor megrázó helyzetek, amikor a világ megszokott, kényelmes működése egyszerűen felborul. Egyik napról a másikra elbocsátanak a munkahelyünkről, hirtelen az asztal felé görnyedve találjuk magunkat, amint épp a félretett tartalékainkat számolgatjuk és harcolnunk kell az utolsó csirkemellért is a boltokban.

Ott van például Marcel Proust, aki Az eltűnt idő nyomában című művében az 1916-ban megjelenített háború sújtotta Párizs igencsak hasonlít napjaink nagyvárosainak helyzetére. A bezárt szállodák sorai, az üresen kongó üzeletek és a jövőről szóló, kilátástalan tervek ismerősen csengenek. 

Az irodalom segít

Az időben kicsit messzebbre repülve érdemes felidézni Henry James  1897-ben írt sorait. A The Spoils of Poynton művében a fertőzést egyfajta metaforaként használja fel a szerz. Ám az ehhez hasonló képek gyorsan mindennapjaink valóságává váltak. Könyvében a szereplők ugyanazzal küzdenek, amivel manapság mi is: otthonuk elhagyásának esetleges kockázataival. 

Amikor valami olyan emlékezetes, mint egy háború, a létezés fejjel lefelé fordul, a személyes élet megsemmisül, minden kapcsolat átszerveződik, és kísértést tapasztalunk, hogy visszatérjünk mindahhoz, ami megmaradt 

– olvasható Anthony Powell az ’50-es években írt regényében, a Temporary Kingsben. A világjárvány továbbra is zajlik. Igencsak nehéz visszatérnünk a hétköznapok azon aspektusaihoz, amik megmaradtak. Az irodalom azonban ez ügyben biztos mankóul szolgál.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3