Izland eltemette az első klímaváltozás miatt elolvadt gleccsert

Nemzeti gyásznap keretében búcsúztatták el az Okjökull-gleccsert Izlandon. Az egykor még gigantikus természeti jelenségnek emléktáblát is avattak. A lakosság ezzel akarja felhívni a figyelmet a klímaváltozás súlyosságára.

Eltemették az izlandiak az Okjökull-gleccsert, írja a The GuardianA klímaváltozás első visszafordíthatatlan következményét jelölte meg ezzel az ország. A tudósok ezzel együtt felhívják a figyelmet arra, hogy a szubarktikus ország jéghordalékai hasonló sorsa juthatnak, ha nem történik változás.

Izland Gleccser Emléktábla
Az Okjökull-Gleccser Emléktáblája / Fotó: Getty Images

A valaha mért legmelegebb júliusi hőmérséklet apropóján egy kőbe vésett emléktáblát is felállítottak a gleccser mára már hűlt helyén. Közel 100-an gyűltek össze az emlékhely körül a szertartásra. Köztük Katrín Jakobsdóttir, izlandi miniszterelnök és Mary Robinson, az ENSZ egykori emberi jogi nagykövete, helyi kutatók, valamint az esemény amerikai kezdeményezői.

Etiópia 4 milliárd fát ültet, hogy megakadályozza a klímakatasztrófát

Körülbelül 350 millió fát ültetett Etiópia a klímakatasztrófa megfékezése érdekében, írja a The Guardian brit hírportál. Ezen projekt a ” nemzeti zöld örökség” kezdeményezése, aminek keretén belül 4 milliárd fát szeretnének ültetni az országban még ezen a nyáron. A “zöld örökségben” minden lelkes etióp legalább 40 csemetét ültet el a földbe.

Jakobsdóttirbeszedében elmondta, reméli, hogy ez a szertartás nem csak országa, hanem a világszámára is intő példa lehet, hogy ez csak az egyik arca a klímaváltozásnak. A felállított emléktábla egyfajta időkapszulaként is szolgál a jövőnek, a felirat szerint ugyanis 200 év múlva a világ összes gleccsere eltűnhet.

Izland Gleccser Temetés Klímaváltozás
Az Okjökull Gleccser Temetésének Gyászszertartása Izlandon / Fotó: Getty Images

Az Okjökullt 2014 óta nem tekintik gleccsernek, mivel összezsugorodott, elfeketedett és mozdulatlan – és ezek ellenkezője jellemez egy gleccsert.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk