Követem Élet + Stílus Izland eltemette az első klímaváltozás miatt elolvadt gleccsert

Izland eltemette az első klímaváltozás miatt elolvadt gleccsert

Nemzeti gyásznap keretében búcsúztatták el az Okjökull-gleccsert Izlandon. Az egykor még gigantikus természeti jelenségnek emléktáblát is avattak. A lakosság ezzel akarja felhívni a figyelmet a klímaváltozás súlyosságára.

- Advertisement -

Eltemették az izlandiak az Okjökull-gleccsert, írja a The GuardianA klímaváltozás első visszafordíthatatlan következményét jelölte meg ezzel az ország. A tudósok ezzel együtt felhívják a figyelmet arra, hogy a szubarktikus ország jéghordalékai hasonló sorsa juthatnak, ha nem történik változás.

Az Okjökull-gleccser emléktáblája / Fotó: Getty Images

A valaha mért legmelegebb júliusi hőmérséklet apropóján egy kőbe vésett emléktáblát is felállítottak a gleccser mára már hűlt helyén. Közel 100-an gyűltek össze az emlékhely körül a szertartásra. Köztük Katrín Jakobsdóttir, izlandi miniszterelnök és Mary Robinson, az ENSZ egykori emberi jogi nagykövete, helyi kutatók, valamint az esemény amerikai kezdeményezői.

Etiópia 4 milliárd fát ültet, hogy megakadályozza a klímakatasztrófát

Körülbelül 350 millió fát ültetett Etiópia a klímakatasztrófa megfékezése érdekében, írja a The Guardian brit hírportál. Ezen projekt a ” nemzeti zöld örökség” kezdeményezése, aminek keretén belül 4 milliárd fát szeretnének ültetni az országban még ezen a nyáron. A “zöld örökségben” minden lelkes etióp legalább 40 csemetét ültet el a földbe.

Jakobsdóttirbeszedében elmondta, reméli, hogy ez a szertartás nem csak országa, hanem a világszámára is intő példa lehet, hogy ez csak az egyik arca a klímaváltozásnak. A felállított emléktábla egyfajta időkapszulaként is szolgál a jövőnek, a felirat szerint ugyanis 200 év múlva a világ összes gleccsere eltűnhet.

Az Okjökull gleccser temetésének gyászszertartása Izlandon / Fotó: Getty Images

Az Okjökullt 2014 óta nem tekintik gleccsernek, mivel összezsugorodott, elfeketedett és mozdulatlan – és ezek ellenkezője jellemez egy gleccsert.

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Meghalt Makkai Ádám költő, az első ’56-os menekült, aki bekerült a Harvardra

"Kezdetben 80 centes órabérért konyhai kisegítő voltam, aztán 1957-ben én voltam az első '56-os menekült, aki bekerült a Harvardra" – mondta erről az időszakról egy interjúban.

Billie Eilish-től lesz hangos az új James Bond-film, a Nincs idő meghalni

Billie Eilish lesz a legfiatalabb énekes, aki James Bond-film főcímdalt énekel. A legendás franchise a Z-generációs sztárral kíván átlépni a 21. századba.

Így néznek ki a ’90-es és 2000-es évek popikonjai

Kíváncsi vagy, mennyit változtak kedvenc zenészeid az elmúlt évtizedekben?

Ők a legadakozóbb világsztárok, akik nem jachtokra és gyémántokra költik a vagyonukat, hanem a világ megmentésére

Klímavédelem? Emberi jogok? Oktatás vagy vezetékes víz- és csatornahálózat kiépítése a fejlődő országokban? Mutatjuk, hogy mely ügyeket kik karolták fel a leghíresebb sztárok közül.

ez is érdekeltéged
<3