J. K Rowling, Margaret Atwood és Salman Rushdie is aláírta azt a nyílt levelet, ami kedden jelent meg a Harper’s magazinban. A világhírű írók aggódnak az ún. cancel culture, vagyis az elnémítás kultúrájának elterjedése miatt.

Úgy vélik, az emberek egyre kevésbé tolerálják mások eltérő véleményét

Az aláírók úgy látják, az elnémítás kultúrája gátja az érdemi vitáknak, és ha nem lehet majd ütköztetni a különböző álláspontokat, ha eltűnnek a különböző vélemények, azt megszenvedik majd a társadalmilag fontos ügyek.

Még a levél elején leszögezik, az mindenképpen ígéretes fejlemény, hogy végre egyre többen követelik, hogy számoljuk fel a faji és társadalmi egyenlőtlenségeket, és hogy éppen ideje volt ennek a fordulatnak, de ezzel párhuzamosan mintha az emberek egyre kevésbé tolerálnák a sajátjukkal ellentétes véleményeket, pedig egy szabad társadalomban fontos az információk és az eszmék szabad áramlása. Hozzátették, már megszokhattuk, hogy van olyan politikai oldal, ami így működik, de az, hogy valakit nyilvánosan meghurcolnak, ha mondanivalója többek szerint vitatható, egyre jobban terjed a társdalomban, és az összetett kérdésekben is nagyon egyszerűen és gyorsan ítélkeznek az emberek.

Jk Rowling Harry Potter
J. K. Rowling A Harry Potter-Könyvekkel Vált Világhírűvé / Fotó: Pop Sugar

Ezzel pedig azok, akik újságíróként vagy íróként dolgoznak, egyre többször találkoznak, és ahogyan a levélben fogalmaznak, sokan tartanak attól, hogy veszélybe kerül a megélhetésük, ha olyasvalamit írnak, amivel a többség nem ért egyet, vagy ha nem elég lelkesen fejtik ki véleményüket egy kérdésben.

Szabadon kísérletezés lehetősége

A levél szerint pedig nem az a megoldás, hogy elhallgattatjuk azokat, akik nem értenek velünk egyet, hanem a nyilvános vita, a meggyőzés. Az pedig egy hamis képzet, hogy választani kell a szabadság és az igazság között.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Íróként olyan környezetre van szükség, amiben szabadon kísérletezhetünk, amiben nyugodtan kockáztathatunk és amiben akár hibázhatunk is[/perfectpullquote]

– áll az utolsó bekezdésben.

J. K. Rowling The Ickabog című, új könyvének első két fejezete már olvasható

A 54 éves bestsellerszerző nemrégiben a koronavírus-járvány ellen vette fel a kesztyűt: több mint 400 millió forintnak megfelelő összeget adományozott. Sőt, elindította a Harry Potter at home digitális oktatóközpontot, hogy segítse a karanténban tanuló gyerekeket.

J. K Rowling nemrég a saját bőrén tapasztalta meg, hogy mit is jelent a cancel culture. Az írónő nemrég egy Twitter-posztjában a születési nem fontosságáról értekezett, ami miatt transzfóbiával vádolták meg. Ezután a Harry Potter-filmek sztárjai, illetve a két legjelentősebb rajongói csoport is elhatárolódott tőle, a kiadójánál többen bejelentették, hogy nem hajlandók dolgozni a készülő új gyerekkönyvén. Bár Lloyd Russel-Moyle Munkáspárti politikus bocsánatot kért tőle.

Atwood és Rushdie is kereszttűzte került a véleménye miatt

A brit uralkodó, II. Erzsébet által is kitüntetett és a friss Booker-díjas Margaret Atwoodot még 2016-ban támadták meg amiatt, mert aláírt egy olyan nyílt levelet, amiben azt nehezményezték, hogy a Brit Columbia Egyetem nem volt elég transzparens az egyik oktatójuk, Steven Galloway kanadai író ellen folytatott vizsgálatot illetően.

Margaret Atwood Testamentumok A Szolgálólány Meséje Folytatás Brit Királynő Kitüntetés
Margaret Atwood, 2018 / Fotó: Brigitte Lacombe / Variety

Galloway-t 2016-ban rúgták ki, miután többen is panaszt tettek ellene, állítólag egy diákot felpofozott, de volt, aki szexuális zaklatással vádolta meg.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz különböző kategóriában sorol fel tíz olyan fikciós művet, amelyek a testület szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolták életünkre és gondolkodásunkra. A tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mi is közzétesszük egy rövid ismertető leírással.

Salman Rushdie többek között 1988-as, Sátáni versek című regényével vívta ki az iszlám fundamentalisták haragját.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb excentrikusokról szóló regény

A kizárólag angol nyelven írt alkotásokat tartalmazó válogatás tíz különböző kategóriában sorol fel tíz olyan fikciós művet, amelyek a testület szerint az elmúlt 300 évben a legnagyobb hatást gyakorolták életünkre és gondolkodásunkra. A tíz kategória – identitás, romantikus, kalandregény, élet-halál-másvilág, politika, társadalom, gyermek- és ifjúsági, család és barátság, krimi, szabályszegők – legjobbjait mi is közzétesszük egy rövid ismertető leírással.

A könyv egyes részeit muszlim vallási vezetők istenkáromlásnak minősítették, és Homeini ajatollah, Irán legfőbb vezetője fatvát adott ki, ami az író esetében azt jelentette, hogy meg kell gyilkolni. Rushdie ezután majdnem tíz évig rendőri őrizet alatt volt kénytelen élni.

Salman Rushdie Iro Nyilt Level Cancel Culture
Salman Rushdie Man Booker-Díjas Író / Fotó: Getty Images

Mellettük az aláírók között ott van Noam Chomsky amerikai filozófus, Gloria Steinem amerikai újságíró, feminista aktivista és Garri Kaszparov orosz sakknagymester is. De van olyan is, aki már megbánta, hogy csatlakozott a kezdeményezéshez. A BBC szerint Jennifer Finney Boylan transznemű aktivista időközben elnézést kért, amiért aláírta a levelet. Magyarázata szerint azt hitte, az internetes megszégyenítések elleni nyilatkozatot ír alá, és nem tudta, kik szerepelnek az aláírók között.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.