A skóciai rendőrség nem fog fellépni a transz-jogi aktivisták ellen, akik J.K. Rowling otthonáról fényképet tettek közzé az interneten.

J.K. Rowling úgy gondolja, meg akarják félemlíteni, de nem hajlandó hallgatni

A szerző novemberben vette fel a kapcsolatot a skóciai rendőrséggel egy tweet után, amely megmutatta edinburgh -i házát és felfedte az író lakcímét. A képen az ingatlan előtt álló aktivisták láthatók olyan táblákkal, amelyeken olyan jelszavakat tüntettek fel, mint „transz felszabadítást most”, írja a The Guardian. A skót rendőrség azonban hétfőn közölte, hogy a vizsgálatok nyomán nem állapítottak meg bűncselekményt.

J.K. Rowling azt mondta, hogy a fotó a „doxxing” áldozatává tette – egy magánszemélyről vagy szervezetről szóló személyes adatok közzététele, általában online, hogy lehetővé tegyék másoknak a(z erőszakos) fellépést.

Azt kell feltételeznem, [azt gondolták], hogy a doxxolásom megfélemlítene attól, hogy a nők szexuális jogaiért beszéljek. El kellett volna gondolkodniuk azon, hogy mostanra annyi halálos fenyegetést kaptam, hogy teleplakátolhatnám velük a házat, és nem hagytam abba a beszédet

– írta Twitteren az aktivistáknak válaszolva. 

Végül törölték az írónő otthonát ábrázoló fotót

A kampányolók a közzétételt követő napon törölték a fotót. Elmondásuk szerint a döntést azután hozták meg, hogy „súlyos és fenyegető transzfób üzeneteket kaptak”.

J.K. Rowling 2020-ban váltott ki vitákat miután több alkalommal is transzellenes hangnemű tweeteket osztott meg. Először megkérdőjelezte egy online cikk címét, amely „a menstruáló emberekről” szólt, és azt kifogásolta, hogy miért nem a “nők” szót használták.

Ezután a kritikusok transzfóbiával vádolták, amit Rowling határozottan tagad. Miután kiadott egy terjedelmes esszét, amelyben elmagyarázza a szex és a nemi viták kritikus álláspontjának alakulását, a Potter-film franchise főszereplői, Daniel Radcliffe , Emma Watson és Rupert Grint és Eddie Redmayne mindannyian nyilvánosságra hozták, hogy nem értenek egyet az írónő álláspontjával és támogatják a transzneműek jogait.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet