Világszerte online ünnepelték a Bloomsday-t, az író James Joyce tiszteletére

James Joyce Ulysses című regényének rajongói a karantén alatt is megtalálták a módját, hogy megünnepeljék kedvenc írójukat és a Bloomsday-t.

A karantén miatt az online térbe költözött az esemény

A kultúra a koronavírus idején sem áll meg teljesen, a Met gála és a Glastonbury Fesztivál is online programokkal pótolta az elmaradt eseményeket, az októberre tervezett frankfurti könyvvásárt pedig végül nem halasztják el a szervezők.

A Bloomsday egy minden évben június 16-án világszerte megrendezésre kerülő esemény. Ekkor emlékeznek meg James Joyce regényhőséről, Leopold Bloomról, aki 1904-ben járta Dublin utcáit. Mivel idén a karantén miatt az ír fővárosban sem rendezhették meg az eseményt, az ünnep az online térbe költözött át, írja a The Guardian.

bloomsday
Bloomsday-ezők / Fotó: Extra.ie

Művészek, szerzők és olvasók Athénban, Brazíliában és Franciaországban színházi eseményeket szerveztek, míg Torontó virtuális felolvasásoknak adott otthont. Stephen Colbert volt a házigazdája a Broadway-n megrendezett virtuális Bloomsday-nek, ahol olyan színészek olvastak fel, mint Brian Cox, Fiona Shaw és Claire Danes.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Doomsday átalakult Zoomsday-é. Azt gondoltuk mindent el kell halasztanunk. Egyáltalán nem akartuk arra bátorítani az embereket, hogy találkozzanak, hogyan is tehetnénk?[/perfectpullquote]

– fogalmazott Darina Gallagher, a dublini James Joyce Center vezetője.

Így tehát mindenki saját otthonában ünnepelhetett és követhette az online eseményeket a maga módján, hiszen Írországban továbbra is szigorúan betartják a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedéseket. A James Joyce Centre mindenki figyelmébe ajánlotta Bloom híres reggelijét, amelyben olyan ételek is megtalálhatóak mint a kagylóleves, a zúzapörkölt, a töltött, sült szív vagy a ropogósra sült hagyma.

Világszerte hatalmas volt az érdeklődés

A szervezet azt is ajánlotta az otthon ünneplőknek, hogy öltözzenek be a regény valamelyik karakterének. Példaként Bloom feleségét, Mollyt említették, aki naphosszat az ágyban feküdt, ezért egy hosszú hálóruhát javasolnak jelmezként. A Bloomsday keretében egy kalapkészítő workshopot is tartottak, ahol az érdeklődők elkészíthették saját szalmakalapjukat. Az események között online felolvasás, irodalmi előadások, térképészet, gyerekprogramok, receptek, divattanácsok, költészet, színház és zenés programok is megtalálhatóak voltak.

Jo és Edward Hopper életéről szóló regény nyerte a Walter Scott-díjat

Miközben a fekete írónők vezetik a könyveladási listákat az Egyesült Királyságban a Black Lives Matter-tüntetések következtében, mégis a Walter Scott-díj döntnökei egy fehér írónő művét díjazták. Az ír szerző, Christine Dwyer Hickey az amerikai művészházaspár, Edward és Jo Hopper életébe enged bepillantást a regény.

A művészek, aki az eredeti tervek szerint élőben léptek volna fel, a YouTube-ra költöztek és digitális eseményeken jelentkeztek be. Aidan Gillen és Caitriona Balfe színészek részleteket olvastak fel és énekeltek el az Ulysses-ből.

A regényben megjelenő patika, a Sweny’s pharmacy – ahol Bloom magának és feleségének vásárolt piperecikkeket – azzal ünnepelt, hogy a Zoom-on felolvasta a teljes művet.

James Joyce fans celebrate Bloomsday around the world

Actors, writers and fans of James Joyce are coming together across the world to mark Bloomsday today. The annual event honours the date in 1904 depicted in h…

“Ez az őrült könyv közel 100 éves, amely összetett, nehéz és kihívásokkal teli, mégis megérint, és találunk benne dolgokat amelyek ma is jelentőséggel bírnak” – magyarázta a szervező. Gallagher kifejtette, hogy a karantén miatt el kellett halasztaniuk a szokásos ünnepségeket, de reméli, hogy online formában sokkal több ember tudott csatlakozni a programhoz, mint általában.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból