Jane Campion a 2022-es jelölések után bekerült az Oscar-díj történelemkönyvébe, mivel az új-zélandi rendező az első női filmes, aki karrierje során két jelöléssel is büszkélkedhet kategóriájában.

A rendező szerint már a végét járja a nemi alapú megkülönböztetés a filmiparban

Jane Campiont a Netflixen bemutatott A kutya karmai közt című filmért jelölték Oscar-díjra a legjobb rendező kategóriában. A film a tavalyi Velencei Filmfesztiválon elnyerte a lejobb rendezési díjat, és az Amerikai Rendezők Céhe díjára is jelölték, írja a Variety.

Campion első Oscar-jelölését 1994-ben kapta a Zongoralecke című film rendezéséért. Abban az évben az eredeti forgatókönyvért vihette haza az Oscar-díjat.

Régóta dolgozom a szakmában, és ez ma egészen más, mint amikor először kezdtem. A #MeToo-mozgalom bátor női az iparágon belüli szisztematikus visszaélésekkel kapcsolatos kinyilatkoztatásaikkal mindenkit felébresztettek, és elkötelezték az embereket, férfiakat és nőket, hogy egyenlőségre törekedjenek. Még nem tartunk ott. De azt mondanám, hogy ez a megkülönböztetés vége az iparág számára, ha a nemekről van szó

– mondta a jelöléssel kapcsolatban Campion.

Jane Campion filmje kapta a legtöbb Oscar-díj jelölést idén

A rendezés mellett az A kutya karmai közt több Oscar-jelölést is kapott idén olyan kategóriákban, mint a legjobb film, a legjobb színész, a legjobb női és férfi mellékszereplő, a legjobb adaptált forgatókönyv, a legjobb vágás, hang és operatőr. Ari Wegner, a film operatőre csupán a második nő, akit jelöltek az Oscar-díjra operatőri kategóriában.

Campion a 2022-es Oscar-díj rendezési kategóriájában Steven Spielberggel (West Side Story), Kenneth Branagh-val (Belfast), Paul Thomas Andersonnal (Licorice Pizza) és Ryusuke Hamaguchival (Drive My Car) versenyzik.

Az A kutya karmai közt film Thomas Savage 1967-es, azonos című regényén alapul. Benedict Cumberbatch egy szadista farmert alakít, aki beleavatkozik bátyja új felesége (Kirsten Dunst) és annak érzékeny fiának (Kodi Smit-McPhee) életébe. A drámát a Netflixen lehet megnézni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet