A világhírű főemlőskutató, Jane Goodall figyelmezteti az emberiséget, hogy drasztikus változásokra van szükség ahhoz, hogy fennmaradhassunk a koronavírus-járvány után.

A koronavírus csak az első figyelmeztetés volt

David Attenborough természettudós korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy túlterheltük a Földet. Greta Thunberg aktivista pedig a klímaváltozás miatt tartja fontosnak a változtatásokat, hogy elkerülhető legyen az emberiséget fenyegető katasztrófa. Jane Goodall a koronavírus-járvány lecsengése után kongatta meg a vészharangot az életrajzi dokumentumfilmje előtt.

Jane Goodall
Jane Goodall Természettudós/ Fotó: Tobin Center

A világhírű természettudós ezúttal arra figyelmeztet, hogy az emberiségnek vége lehet, ha nem vagyunk képesek drasztikusan megváltoztatni az élelmiszerellátási-rendszerünket a koronavírus lecsengése után, írja a The Guardian. Goodall a főemlőskutatás területén, illetve a csimpánzok megfigyelése és megmentése révén vált világszerte ismerté.

Állatok vonultak a kifutón a 2020-as Párizsi Divathéten

A klímakatasztrófa elleni küzdelem nem csak a szelektív hulladékgyűjtésről és a tüntetésekről szól, de szembesülnünk kell a kapitalizmus által diktált őrült fogyasztóerővel is. Hozzá vagyunk szokva, hogy bármi, amire vágyunk vagy amire szükségünk van, könnyen elérhető és beszerezhető az üzletekben. Ennek folytán nem is realizáljuk, mekkora kárt tehetünk az esztelen vásárlással a környezetünkre.

Goodall a Covid-19-járvány felbukkanása esetében is a természet kizsákmányolását teszi felelőssé. Hiszen az erdők kiirtásával eltűnnek a természetes élőhelyek és az állatok a városok közelébe kényszerülnek. Így az állatról-emberre terjedő új betegségek is könnyebben felbukkanhatnak, mint ahogy a vuhani húspiac esete is rámutat erre a veszélyre. Az intenzív állattenyésztés szintén kedvez a kórokozók felbukkanásának, figyelmeztet Goodall.

Allattenysztes
Az Ipari Szintű Állattenyésztés Csak Fokozza A Bajt / Fotó Socially Responsible

“Saját magunkra hoztuk a bajt, mivel egyáltalán nem tiszteljük az állatokat és a természetet. Az, hogy nem tiszteljük a vadállatokat és a háziállatainkat ehhez a szituációhoz vezetett, amelyben a betegségek átterjedhetnek és megfertőzhetik az embereket” – fejtette ki a tudós.

Az emberiségnek le kellene mondani az iparszintű állattenyésztésről és a természetes élőhelyek lerombolásáról, amely betegségekhez és klímaváltozásokhoz vezetnek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha nem vagyunk hajlandóak változtatni, akkor végünk van. Nem csinálhatjuk már sokáig tovább azt, amit eddig[/perfectpullquote]

– figyelmeztet a biológusnő. Az állattelepeken kifejlődött antibiotikum rezisztens kártevők szintén veszélyesek az emberre nézve.

A politikusoknak is hatalmas felelősségük van

Goodall arra is rámutatott, hogy a szegénység és a háborúk felszámolását is meg kell oldani, hiszen a kilátástalan sorsú emberek rákényszerülnek arra, hogy kifosszák a még meglévő természeti kincseket. A túltermelés és az értelmetlen fogyasztás megszüntetésére is kevés ideje maradt már az emberiségnek, mielőtt a végzetes katasztrófa bekövetkezik.

A koronavírus-járvány talán felnyitotta a döntéshozók szemét is ezzel kapcsolatban. Már számos konzervatív csoport csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amely a vadonélő állatok kereskedelmét tiltja. A brit miniszterelnök, Boris Johnson is sürgeti a vadonélő állatok kereskedelmét szabályzó kérdések megtárgyalását a novemberi G20-ak találkozóján. De a húsiparban történő gyökeres változások is folyamatosan napirenden vannak szakmai- és politikai körökben egyaránt.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet