A koronavírus-járvány szinte eltörpül az olyan történelem során pusztító pandémiák sorában mint a kolera, a pestis vagy a spanyolnátha.

Az emberiség történelmét végigkísérik a járványok

A koronavírus-járvány a világon már mindenhol megjelent és rengeteg áldozatot szed jelenleg is. A Kínából származó Covid-19 vírus először Olaszországban öltött tömeges méreteket, majd Európa minden országában felütötte a fejét, és jelenleg az USA vált az egyik legnagyobb gócponttá.

Pestis Doktor
A Pestisdoktorok Védőmaszkja A Középkorból / Fotó: Abc News

Az emberiség történetét végigkísérték a gyilkos háborúk mellett a pusztító járványok is. A mai felgyorsult világunkban a légi- és hajóközlekedés globális jellege miatt sokkal gyorsabban terjedhet egy Covid-19-hez hasonló betegség.

Megvan a koronavírus lehetséges ellenszere, augusztusra kész lehet

Az interjúban a San Franciscó-i Jacob Glanville – aki a Netflix Pandemic című dokumentumfilmjében is látható – kifejtette, hogy a laboratóriumban olyan semlegesítő antitesteket állítottak elő, amelyek képesek blokkolni a vírust. Mint hozzátette, “egy sor szuperhatékony antitestet fejlesztettünk ki, amely blokkolja a vírus felületén lévő tüskéket, így a vírus elveszíti fertőzőképességét- fogalmazott az immunológus.”

Összegyűjtöttük a történelem legpusztítóbb járványait, amelyek olykor birodalmak bukásához vezettek.

A cikk folytatódik, lapozz a következő oldalra a listáért!

Az athéni pestisjárvány

Periklész
A Görög Hadvezér, Periklész Is Járvány Áldozata Lett / Fotó: Wikipedia

Az athéni pestisjárvány időszámításunk előtt 430-ban tört ki a peloponnészoszi háború idején. A történészek nem értenek egyet abban, hogy valójában mi okozhatta járványt, a lehetséges betegségek között szerepel a tífusz, a himlő és a kanyaró is. A legnagyobb valószínűséggel mégis a bubópestis egyik formája tehető felelőssé. A járvány akkor ütötte fel a fejét, amikor az athéni lakosság a város falai mögé húzódott vissza a spártai sereg elől.

A zsúfolt negyedek kiváló táptalajául szolgáltak a betegség terjedéséhez, hiszen a pestist okozó baktériumot bolhák viszik át patkányokról emberre.

A tünetek közé tartozik a magas láz, a tudatzavar és a testen megjelenő sötét színű fekélyek, a tüdőt megtámadva pedig véres köhögés és végül a fulladás jellemző. A város lakosságának egyharmada halt bele a betegségbe, köztük az ismert hadvezér, Periklész is.

A malária

Maláriaszúnyog
A Maláriaszúnyog / Fotó: Chikungunya

A malária manapság már csak a trópusokon okoz problémát, de így is évente 500 millió ember kapja el. A fertőzést egy főként szúnyogok által terjesztett egysejtű parazita okozza. A betegség ellenáll a legtöbb gyógyszernek és a megbízható vakcina kifejlesztése is várat még magára. A malária és hatásai jól dokumentált tényezője a történelemnek. Az amerikai polgárháború idején milliónyi megbetegedést okozott és a malária számos más tényező mellett, a Római Birodalom bukásának egyik okozója is volt.

Antoninusz-pestis

Antoninusz Pestis
Pestisjárvány Az Ókorban / Kép: Wikipédia

A feltételezések szerint a járványt kanyaró vagy himlő okozhatta. Az Antoninusz-pestis 165 és 180 között sújtotta a Római Birodalmat. A betegséget a háborúból visszatérő katonák hurcolhatták be Rómába. A becslések szerint a kór a lakosság negyedét fertőzte meg és 5-10 millió áldozatot követelt, köztük a római császár, Marcus Aurelius Antoninus (innen ered a betegség ismertebb neve is) életét is. 251-ben egy nagyon hasonló betegség tört ki újra, amelyet ciprusi pestisnek neveztek el. Az új járvány naponta 5000 ember életét oltotta ki Rómában.

Tífusz

Elso Vilaghaboru
A Katonai Táborok Rendszeres “Vendége” Volt A Tífusz / Fotó: Hulton Archive

A betegség ismert arról, hogy nagyon gyorsan terjed a zsúfolt és az egészségtelen környezetben. A tífuszjárvány a huszadik században milliók halálához vezetett. A kórt tábori betegségnek is nevezik, hiszen a háborúk idején gyakran fellángolt a frontvonalakon is. Az harmincéves háború idején 8 millió német ajkú ember hunyt el a tífuszjárvány következtében, de a náci koncentrációs táborokban is rengeteg áldozatot követelt ez a betegség. A tífusz „leghíresebb” szereplése a napóleoni háborúkhoz köthető, hiszen rengeteg francia áldozatot szedett az oroszországi invázió idején. Napóleon sokkal több katonát vesztett a tífusz, mintsem az ellenségei miatt.

A kolerajárványok

Kolera Betegszállítás
Kolerás Beteg Szállítása Budapesten, 1892 / Kép: Vasárnapi Újság

A történelem folyamán az egyik legveszélyesebb járvány a kolera volt, amit a hét világjárványnak is neveznek, hiszen hét nagyobb hullámban milliókat ölt meg 1816 és 1960 között. A bakteriális eredetű, hasmenéses betegség a szennyezett étellel és vízzel terjed.

A betegség először Indiában tombolt, ahol 40 millió áldozatot követelt 1817 és 1860 között.

Hamarosan elérte Nyugat-Európát és az Egyesült Államokat is, így több százezer embert fertőzött meg az 1800-as évek közepén. A kolera ezután periodikusan visszatért, de a fejlettebb gyógyszereknek köszönhetően már kevésbé volt halálos. Míg korábban a elhalálozás 50%-os volt, manapság a terápiáknak köszönhetően ritkán okoz életveszélyes állapotot.

A harmadik világjárvány

Patkany Jarvany
A Pestist A Patkányok Terjesztették A Középkorban / Fotó: The Telegraph

A harmadik világjárvány a bubópestis harmadik nagy kitöréséhez köthető, amely a Juszticiánusz-pestist és a Fekete Halált követően volt a legpusztítóbb. A járvány 1850-ben kezdődött Kínában, és hat kontinensen végigsöpört, míg 1950-re lecsengett. A harmadik világjárvány a modern gyógyászati áttörések ellenére is 12 millió áldozatot követelt Kínában és Indiában. Annak ellenére, hogy mára már inaktívnak tekintik, időről-időre felbukkan a kórokozó, mint ahogy 1995-ben is tette az Egyesült Államok nyugati felén.

Himlőjárvány

Spanyol Hoditok
A Spanyol Hódítók Betegségeket Is Hoztak Az Új Világba / Kép: Pinterest

A himlőt mára sikeresen kiirtották, de annak idején végigsöpört az amerikai őslakosokon is, amikor az első európai telepesek megjelentek a kontinensen a XV. században. Az európaiak számos betegséget behurcoltak az újvilágba, de a himlő volt messze a legvirulensebb. Milliónyi őslakos amerikai halt meg a betegség következtében. A himlő megtizedelte az azték és inka civilizáció lakosságát, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a spanyolok végül leigázták őket. A betegség újult erővel tért vissza Európába és 60 millió embert küldött sírba a XVIII. században.

Juszticiánusz-pestis

Pestisjarvany
Középkori Járvány / Kép: Medievalists

A történelem első járványaként tartják számon a Juszticiánusz bizánci császárról elnevezett betegséget, amely időszámításunk előtt 541-ben tört ki a Bizánci Birodalom területén. A valós adatok nem pontosak, de a történetírók szerint 100 millió ember halt meg világszerte. A járvány csúcspontján naponta ötezren. A mediterrán régióban minden negyedik ember áldozatául esett a pestisnek. A sokkoló halálozási arányon kívül hosszú távú politikai hatásai is voltak a járványnak. A betegség megakadályozta a Bizánci Birodalom itáliai terjeszkedését, ezzel jelentősen megváltoztatva az európai történelmet.

Spanyolnátha

Spanyolnátha
Járványkórház A Spanyolnátha Idején / Fotó: Everett Collection

Az első világháború pusztításának farvizén érkezett 1918-ban a spanyolnátha, amely a történelem egyik legrettegettebb járványa volt. A tüdőgyulladásos megbetegedés a lakosság harmadát utolérte és 100 millió ember halálához vezetett. A vírus, amely a kutatások szerint a H1N1 egyik mutációja volt, amilyen gyorsan elterjedt, olyan gyorsan el is tűnt. A korabeli kormányok attól tartottak, hogy teljes összeomlást okozhat a járvány miatt kialakuló pánik, ezért a háborús cenzúrát kihasználva igyekeztek eltusolni annak hatásait, így csak évekkel később realizálódtak a hosszú távú hatásai. Mivel Spanyolország semleges volt az első világháborúban, ezért itt átfogó hírek jelenhettek meg a világjárványról, így spanyolnátha néven híresült el a betegség.

A fekete halál

Fekete Halal
Pestises Beteget Vizsgáló Szerzetesek A Fekete Halál (2010) Című Filmben / Fotó: Sony Pictures

Talán a világtörténelem legjobban ismert világjárványa a Fekete halál, amely a bubópestis legagresszívebb felbukkanása volt és végigpusztította az 1300-as évek Európáját. A váladékozó és vérző sebekkel járó betegséget magas láz kísérte, amely az akkori Európa lakosságának közel 50%-át elpusztította. Az áldozatok száma a becslések szerint 75-200 millió lehetett. A pestis rendszeres időközönként feltűnt a következő évszázadokban, milliók életét követelve. Az utolsó nagyobb járvány Londonban volt az 1665-1666-os években.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.