Természetes, hogy szülőként szeretnél mindent megadni gyermekednek. A szeretet kifejezése gyakran egy-egy új játék megvásárlásban mutatkozik meg, pedig ez néha többet árt, mint használ.
Gondolj bele, hogy a családtagoktól, tőletek kapott játékok milyen sorsra jutnak rövid időn belül, és mennyi helyet foglalnak. Ráadásul nemcsak a kütyük jelentenek túl sok ingert a kicsiknek, hanem bizony a mérhetetlen rendelkezésre álló játék is. Mutatjuk, hogyan találd meg az arany középutat.

Hagyd felfedezni

A felfedések vitték előbbre a világot. A kísérletezések, próbálkozások, új megoldások keresése teszi lehetővé, hogy mára van vezetékes áram, járművekkel közlekedünk és okostelefonokat használunk. Első lépésben válassz ki 10-15 játékot, amikkel játszhat a gyermeked, a többit a Játékszigetnél kapható tárolódoboz egyikébe pakold el.

Valószínűleg te is azt fogod tapasztalni, amit dr. John Richer pszicológus, hogy a gyermeket a kevesebb játék jobban “megdolgoztatja”. Miután a lurkó felfedez magának egy játékot, arra keresi a választ, hogy mit lehet vele csinálni. Minél jobban el tud merülni abban, hogy mire tudja használni a játékot, annál jobban fejlődik a kreativitása, a képzelete.

Az önálló játék

Sok szülő nem érti, hogy miért van az, hogy dugig van a gyerekszoba játékokkal, a csemete mégsem találja fel magát. Pedig a megoldás pofonegyszerű: pont emiatt. A temérdek játék csak a felfedezés idejére köti le a figyelmét, nincs alkalma elmélyülni benne. Mindig talál valami újat, ami eltereli a figyelmét, és a sok inger frusztrálja.

Erre is kiváló megoldás a fenti módszer: mindig csak néhány játék legyen a kicsi keze ügyében, és ezeket cseréld időről időre. Így mindig lesz olyan, aminek örülni fog, és újabb és újabb játékot talál ki egy dologgal.

Szárnyaló képzelet

Nemcsak a mesék fejlesztik a képzeletet, hanem az is, ha kevés játékkal kell a lurkónak beérnie. Német kutatók egy müncheni óvodában próbálták ki, hogy mi történik, ha lényegesen csökkentik a csoportszobában elérhető játékokat. Először nem értették a gyerekek, de rövid időn belül feltalálták magukat. Amihez nem volt tárgy a kezükben, azt pótolták a képzeletükkel. Az is észrevehető volt, hogy az addig egyedül vagy kis csoportokban játszó óvodások elkezdtek nyitni egymás felé. A gyermeki képzeletnek szárnyakat kell adni, a sok inger azonban megtépázza azt.

Előzd meg a figyelemzavart

Van igazság abban, hogy a csemeték képernyő elé ültetése rendkívül ártalmas. Ellenben nem elhanyagolható az sem, hogy mondjuk a használati idő lejárta után mennyire tevékeny a gyermek. Jó, ha vannak közös programok, ami alatt lehet beszélgetni, de az önálló játékra a gyermeknek az egészséges fejlődéshez legalább ekkora szüksége van. Éppen ezért mindig legyen olyan időszak a napjában, amikor nincs semmi tennivalója, nem szórakoztatod, nem mesét néz, hanem éppen megtanul önállóan játszani.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

https-__www.butika.hu_ - 2023 január - Cikk1

Zoknikötési útmutató

Akár új készségekkel szeretnéd kiegészíteni a már meglévő kötési tudásodat, akár csak egy olyan kisebb projektet szeretnél, amelyet könnyedén magaddal vihetsz bárhová, a zoknikötés mindkét esetben nagyszerű alternatíva lehet számodra.

soforallas.com - 2023 január - LinkMarketing - 2

Sofőrnek lenni nem leányálom

A laikusok sokszor adnak hangot annak, hogy sofőrnek lenni nem is olyan nehéz, hiszen ha valaki tud vezetni, akkor már elmehet sofőrnek is.

vitalpet.hu - 2023 január - LinkMarketing - 3

Hogyan kezdjük el kutyánk úsztatását?

Az állattartási kultúra hazánkban is egyre fejlettebb, és napjainkban már nagyon sok család teljes jogú családtagnak tekinti kutyáját, akivel minél több időt szeretne együtt tölteni.

https-__webshop.hunpohar.hu_ - 2023 január - Cikk2

A legjobb papírtörlő megtalálása a szennyeződések feltakarításához

Lehet, hogy abban a pillanatban, amikor lekaptad a papírtörlőt a polcról, nem gondolkodtál túl sokat az elérhető termékek közötti különbségeken, de ha valaha is megpróbáltál feltakarítani egy komolyabb kiömlést egy gyenge minőségű papírtörlővel, akkor tudod, hogy ebből a háztartási papírtermékből nem mindegyik egyforma.

royaltuning.hu - 2022 december - LinkMarketing - 1

Ajándékötletek nagy motorrajongóknak!

Akinek az ismeretségi körében akad olyan, aki legszívesebben soha le nem szállna a motorjáról az pontosan tudja, hogy ezeknek a fanatikusoknak mással nem igazán lehet örömet szerezni, mint valamivel, ami az imádott motorjukkal áll kapcsolatban.

https-__www.onlinecsapagybolt.hu_ - 2022 december - Cikk1

Mire jók a szimeringek?

Ha olyan berendezésben vagy szerkezetben kell megvalósítani a tömítést, ahol forgó tengely is található, akkor ezt a szimering segítségével tudjuk kivitelezni.

Joyful aged woman looking at her beloved man

Hogyan éled majd meg a nyugdíjas éveket?

A nyugdíjas éveink során számos kihívással kell majd szembenéznünk. Idős korunkra már több lesz az egészségügyi problémánk, de nem szabad mindig csak a negatívumokra koncentrálni!

https-_www.geminiduo.hu_ - 2022 december - Cikk3

Stílusos kádtöltő csaptelepek

Lakásfelújítás vagy építés alkalmából talán nem a legfontosabb kérdések között szokott szerepelni a fürdőszoba kialakítása, pedig ez az a helyiség, ahol minden napunk kezdődik és végződik, ahol pihenhetünk és feltöltődhetünk és amely helyiség jelentősége messze túlmutat azon, miszerint csak a tisztálkodás helyszíne legyen.