Egy kutatás szerint nem a rengeteg szex a jó házasság titka

Egy nemrég megjelent kutatásból kiderül, mi a jó házasság titka. Annyit elárulunk, hogy nem a szex.

Sokan azt hiszik, hogy a jó házasság titka a rengetegszex. A legújabb kutatások szerint azonban nem ezen múlik, hogy egy pár mennyi ideig marad együtt, hanem azon, hogy szex után a felek ki tudják-e aludni magukat. Ehhez kapcsolódóan pedig nagyon fontos kérdés, hogy a férfi és a nő együtt alszik-e.

jó házasság titka
Mi a jó házasság titka? / Fotó: Shutterstock

Egy matracokat forgalmazó cég közzé tett egy kutatási eredményt, amiből kiderült, az együtt alvás során se a férfi, se a nő nem képes kialudni magát rendesen. Az alváskutató Dr. Neil Stanley kutatása is ezt bizonyítja: a férfi 35 éven át figyelt meg párokat, és felfedezte, hogy akik külön ágyban vagy külön szobában alszanak, sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint akik együtt.

A német Paracelsus Orvosi Egyetem kutatása pedig azt tárta fel, hogy az alvásproblémák és a párkapcsolati problémák szorosan összefüggenek.

Akik rendszeresen kialvatlanok, sokkal nagyobb arányban válnak el, ami egyenes következménye lehet annak, hogy a kialvatlanság általában csökkenti az empátiás készséget, lobbanékonyabbá teszi az embert, és emellett kevésbé tud koncentrálni napközben.

A kutatások fényében tehát a külön ágyban – esetleg külön hálószobában – való alvás egyáltalán nem tűnik önző dolognak: úgy fest, hogy többet tesz a kapcsolatért, aki nem áldozza be egy kis éjszakai összebújásért a pihentető alvást.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból