A brit humorista-műsorvezető John Oliver bizarr festménygyűjteményével és intézményenként 3 millió forintnak megfelelő összeggel segíti a talpon maradásukért küzdő múzeumokat.

John Oliver nyomán nem várt helyről érkezik a segítség

John Oliver, az HBO-n futó Last Week Tonight című szatirikus heti hírelemző műsor házigazdája kész kisegíteni az anyagi gondokkal küzdő amerikai múzeumokat, írja a The Art Newspaper.
John Oliver Amerikai Muzeumok Palyazat
John Oliver Magángyűjteménye Között / Fotó: Last Week Tonight Instagram
Az angol származású, Emmy-díjas humorista és televíziós személyiség az Amerikai Múzeumok Szövetségének adatára hivatkozva elmondta, hogy az USA múzeumainak 1/3-a bezárhat a koronavírus-járvány szektort sújtó következményei miatt. Az Amerikai Múzeumi Társaság ráadásul nemrégiben enyhítette az intézmények tulajdonában lévő műtárgyak értékesítésére vonatkozó szabályozását, így a múzeumok sokkal könnyebben fedezhetik működési költségeiket műtárgyaik kiárusításából. “A múzeumoknak időtálló tudományos, kulturális és művészeti intézményekként kellene tudniuk működni. Nem lehet csak úgy váltogatni őket, mint a fast fashion boltokat a Time Square üzlethelyiségeiben” – jelentette ki Oliver attól tartva, hogy „a történelmünk Instagram platformja”, azaz a múzeumok könnyen rákényszerülhetnek gyűjteményeik fontos darabjainak kiárusítására.

Egy nyolcéves kisfiú híres művészek stílusában fest a koronavírusról, hogy jótékonykodjon – Contextus magazin

A kisfiú éhező családoknak segít képei elárverezésével.

Segítségképpen a műsorvezető felajánlotta, hogy öt amerikai múzeumnak kölcsön adja 2-2 hétre „apró, de komoly művészi értéket képviselő modern műremekekből álló magángyűjteményét”. Ennek részét képezi „személyes Mona Lisája”, vagyis egy emberszabású patkánypárt együttlét után ábrázoló kép, és kolléganőjéről, Wendy Williams-ről készült „nagyon elegáns arckép”, amelyen éppen báránysültet fogyaszt.

Nagy az érdeklődés az amerikai múzeumok között

A nyilvánvaló megtiszteltetésen túl, hogy ideiglenesen ilyen ritka kincseket állíthatnak ki, Oliver egy-egy 10 ezer dolláros csekket is mellékel minden múzeum számára. Ugyanilyen nagylelkű összeggel segíti meg a múzeumok környékén található élelmiszerbankokat is.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

We believe we have something you’re looking for, world! It’s called hope!

Last Week Tonight (@lastweektonight) által megosztott bejegyzés,

Innentől kezdve a múzeumokon a sor, hogy november 1-ig benyújtsák pályázatukat Oliver erre az célra létrehozott emailcímére. A műsorvezető Twitterén olvasható reakciókat elnézve igen kiélezett versenyre lehet számítani az intézmények között.

Fotóművészek az éhezés ellen: világszerte jótékonysági akciókkal segítik a rászorulókat – Contextus magazin

Ha 5 euróból megoldható egy egész család egyheti élelmiszerellátása, akkor egyetlen eladott printtel legalább tíz éhező családot lehet támogatni.

Az amerikai múzeumok helyzete nem egyedülálló. Számos világhírű kulturális létesítmény küzd anyagi gondokkal a járvány miatti több hetes bezárás után. A Louvre bevétele is jelentősen visszaesett. A Tate 300 dolgozó elbocsátásáról tárgyal szintén a járvány nyomán visszaesett forgalom miatt. A londoni Királyi Operaház válságkezelési tervének része az értékes David Hockney-festmény elárverezése.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet