Az idei Golden Globe egyik legnagyobb győztese Joaquin Phoenix lett, aki a Jokerré váló Arthur Fleck megformálásáért a legjobb színésznek járó elismeréssel gazdagodott. Így újra komoly esélye van, hogy az utcáról betévedt szakadt bohóc, valamint minden idők egyik legnépszerűbb képregényfigurája idén is az Oscar-díjig meneteljen. Ez alkalomból csokorba szedtük az utóbbi évek legnépszerűbb és legvitatottabb kortárs Joker-ábrázolásait a filmvásznon.

Kortárs bohóckodás

Az évek során számos színész és forgatókönyvíró igyekezett újraértelmezni Joker karakterét. Talán nem is létezik olyan internetes sajtófelület, ahol ne rakták volna valamilyen sorrendbe a legnépszerűbb ábrázolásokat. Nem csak Todd Phillips októberi eredetmozija, de Joaquin Phoenix Golden Globe győzelme miatt is a bohóckodás újra aktuálissá válik. Nem meglepő, hiszen a Jokerség olyan őrült és kiszámíthatatlan jelenség, aminek mindig van kortárs vonatkozása. A tébolyult bohóc pedig sokszor Batmannél is népszerűbb a rajongók körében.

Joker Vs. Batman
/ Fotó: Screenrant

Amennyiben csak a kilencvenes évektől napjainkig ábrázolt figurákat vizsgáljuk, különböző görbületű tükrök által kapunk képet az utóbbi évek társadalmi változásairól. A Joker-karakter újraértelmezései mindig erősen kapcsolódnak a korhoz, amelyben születtek, és az egyes karaktertípusok különböznek ugyan, de építkeznek is egymásból.

Jared Leto, Öngyilkos osztag (2016)

Sokan felhördülhetnek azon, mit keres Leto alakítása a toplistán. Az Öngyilkos osztag Jokere szinte teljesen eltér a klasszikus Jack Nicholson-féle ábrázolásmódtól. Ég és föld a különbség Heath Ledger fanatikus terroristájával vagy Joaquin Phoenix szakadt utcai bolondjával összevetve David Ayer írói, rendezői koncepcióját. Jared Leto divatosan tetovált, kisminkelt bűnözőherceget alakít.

Mintha egy drogbáró és egy mainstream rapper Instagram-profilja kelt volna életre aranyfogakkal és extravagáns fegyverekkel.

Eltúlzottan filteres alakja ismerős a mai média és a közösségi oldalak platformjairól. A színészi játék a rengeteg csillogás és erős vizuális elemek miatt szinte láthatatlan. Az ikonikus Joker-nevetés erőtlen, mintha szándékosan lehalkították volna. Joker ezúttal szimplán látványos attrakció, a tizenéves Facebook- és Instagram-generáció kedvét keresve.

DC-karakterek, akik megmenthetnék a Ragadozó madarak folytatását

DC-karakterek, akik megmenthetnék a Ragadozó madarak folytatását Barbara Gordon, az adathalász Gyermekként csodálta Batmant. James Gordon, a denevéremberrel együttműködő nyomozó nevelt lánya. Fotografikus memóriával rendelkezik, az adatgyűjtés játszi könnyedséggel megy neki. Atlétika terén is képezte magát, és a Batgirl jelmezét is magára öltötte. A szuperhősködésről Batman próbálta meg lebeszélni.

Jared Leto Jokere a való életben is képes viharokat kavarni a nézők és a sajtó között. A kritikusok ugyan szidják a mai napig, de a kivágott jelenetek miatt a nézők mind többet akarnak belőle. Jelenléte évekkel erősen vegyes fogadtatása után is képes a botrányokra. A Jokerség egyik fő eleme pedig a káoszteremtés és a konfliktusgenerálás. Ebben jól teljesített, így kiérdemelte listánk ötödik helyét.

Jack Nicholson, Batman (1989)

Tim Burton filmjében Jack Napier, azaz a későbbi Joker szerepe gazdag emberré tette Jack Nicholsont. A színész a szerepért kapott összegen kívül bevételből is részesedett, így 50 millió dollárt tett zsebre.

A figurát mintha a nyolcvanas-kilencvenes évek akciófilmjeinek kreatív gonoszaiból gyúrták volna össze. Itt a Joker-arculat a képregényekből lehet ismerős: ő a klasszikus, öltönyös gengszterbohóc. Elméje mellett főleg a fegyverei őrültek és kreatívitásban sem ismer határokat.

Eredetszorija is hagyománykövető, hiszen a képregények szerint Joker egy különös savba esve vesztette el eszét és sminkelte magát fehérre. A mesterbűnöző, aki folyton borsot tör Batman orra alá, mai szemmel meglehetősen kiszámítható. Jack Nicholson Jokere azt hozza, amit a figura klasszikus értelmezése megkíván, ilyen értelemben pedig korának színészi mesterműve. Nemcsak Jokert, de saját eredetsztoriját is eljátssza egyetlen filmben, így téve unikálissá karakterét.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Az időközben megjelent újraértelmezések következtében Burton Jokere eléggé old style-nak tűnik, így most csak listánk negyedik helyét kaphatta. Persze Nicholson Golden Globe-díjas, BAFTA jelölést kiérdemlő alakítása így is jelentős marad.

Mark Hamill, Batman: Mask of the Phantasm (1993), Batman: The Killing Joke (2016)

Egyetlen színész sem töltött hosszabb időt Joker őrült elméjében, mint a Csillagok háborúja főszereplője, Mark Hamill. Több mint két évtizeden át számtalanszor szinkronizálta rajzfilmsorozatokban, egész estés animációs filmekben és videójátékokban. A rajzfilmektől a videójátékokig tartó hosszú útján tökélyre fejlesztette a híres Joker-kacajt is. Mivel egyszerre több platformon is képes hozni a karaktert, ábrázolásmódja a klasszikus gengsztertől a szakadt, Heath Ledger-féle bohócig ível.

Mark Hamill És Orgánuma = Tökéletes Joker-Kacaj
/ Fotó: Disney

Mark Hamill Joker alakításai univerzálisak, világszerte generációk nőttek fel vérfagyasztó nevetésén. Joaquin Phoenix és Heath Ledger is sajátos módon közelíti meg a figurát, de Hamill őszinte élvezettel alakítja az őrült bohócot. Saját ötlete volt 2017-ben Joker hangján felolvasni Donald Trump újévi tweetjét.

Hamill még mindig igazi állócsillag a Batman-univerzumban. Nem csak a rajzfilmsorozatok, de az egész estés animációsfilmek is nehezen képzelhetőek el hátborzongató nevetése nélkül.

Listánk helyezettjei közül ő az egyetlen, aki játékfilmben még sosem játszotta el Jokert. Mégis a Gotham bohócának szentelt életpályája miatt stabil helye van listánkon. Remélhetőleg sokszor halljuk még felkacagni a jövendőbeli Batman-animációsfilmekben és videójátékokban.

Joaquin Phoenix, Joker (2019)

Joaquin Phoenix karakter-interpretációja ijesztően realista és társadalomkritikus. Todd Phillips Jokere nem igazán a címszereplőről szól, sokkal inkább a mentálisan beteg Arthur Fleck drámája. Ez a Joker nem a savashordóban született, hanem mi városlakók teremtettük meg közönyünkkel. Bármely eddigi értelmezéssel szemben Arthur Fleck humortalan személyiség, nevetése a kezelendő elmebaj tünete.

Joaquin Phoenix Joker
/ Fotó: Cinematographe

Phoenix játéka lélegzetelállító, az első képkockától az utolsóig. Arthur Fleck sajnálatra méltó és esendő,  sokkal inkább ember, mint szörnyeteg. A kiszolgáltatott őrültből nem kreatív mesterbűnöző, hanem kegyetlen és népszerű gyilkos válik. A karaktert tekintve mi, nézők is felelősnek érezhetjük magunkat amiért a velünk egy városban élő embertársunk idáig juthat.

Filmtörténeti rekordot döntött Joaquin Phoenix és Todd Phillips Jokere

Joaquin Phoenix főszereplésével és Todd Phillips rendezésével készült film az első, 1 milliárd dolláros bevételt érő, korhatáros, R-kategóriás film. A 17 év alatt csak nagykorú felügyelettel megtekinthető film a Warner Bros. kiadó által került a mozikba. Ez azért is fontos, mert a kiadónak ez a negyedik 1 milliárdos filmje.

A komoly érzelmeket felkavaró és szinte tökéletes színészi alakítás ellenére Phoenix mégsem foglalhatja el listánk első helyét. Todd Phillips filmje sokkal inkább a Jokerré váláshoz vezető útról szól, mint magáról Jokerről. Nem kész karaktert látunk, hanem az elképesztő átalakulás folyamatát. Mivel listánk Joker változatos megjelenítéseire fokuszál, talán nem meglepő, ki kapja a Gotham Elsőszámú Bohóca-címet.

Heath Ledger, A sötét lovag (2006)

Míg a Phoenix által életre hívott figura óriási elvárásoknak kellett megfeleljen, Heath Ledger Jokere szó szerint a semmiből robbant be. Christopher Nolan sötét világában már nem volt hely a tradicionális értelmezéseknek. A sötét lovag Jokere mindent megváltoztatott, amit eddig tudtunk Batman legtébolyultabb ellenfeléről.

Nolan nem sokkal az ikertornyok ledőlése után, a nézők valódi félelmeivel játszott Ledger Jokerének megfogalmazásakor. Tombolása kiszámíthatatlan, nem lehet tudni, hol csap le legközelebb, maga a terror.

Ezért is terjedt el a pletyka, hogy a 2012-es Colorado állambeli mozis lövöldözést Ledger alakítása inspirálta. Később bebizonyosodott, hogy a merénylőnek egészen más okai voltak.

Heath Ledger
/ Fotó: Wallpaper Flare

Heath Ledger mesterien alakította a káosz hibbant ügynökét, aki sokkal inkább kegyetlen pszichopata, mint mesebeli bűnözőzseni. A szerepformálás forradalmi, hisz még eredetsztorira és a jellemfejlődés kifejtésére sem volt hozzá szükség. Joker az utcáról betévedt szakadt öltönyös csavargó csupán, mégis minden idők legveszélyesebb gazembere. Kiteljesedett, komplex gonoszsága filozófiába csomagolva dönti romba Gothamet egyetlen film alatt. Jokerség-szintje száz százalékos!

A tragikusan fiatalon elhunyt színész körüli legendát dagasztotta, hogy Joker az egyik utolsó szerepe volt. Alakítását posztumusz Oscar-díjjal jutalmazták, így a filmtörténetben először fordult elő, hogy Gotham főbohóca akadémiai elismerésben részesült.

Filmes berkekben az idei év egyik legnagyobb költői kérdése volt, hogy vajon a Golden Globe győztes Joaquin Phoenix beléphet-e Ledger mellé az Oscar-díjasok klubjába.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.