Két futballpályányi területen fér csak el a világ legnagyobb festménye

Bár a „nagy mű” még csak készülőben van egy dubaji luxusszállodában, már rengeteg híresség érdeklődik Sacha Jafri alkotása iránt.

Két focipálya

Jelenleg egy dubaji luxusszállodában készül a világ legnagyobb méretű, 1800 négyzetméter felületű festménye, amellyel két focipályát is be lehetne fedni. Az árverésre decemberben kerül sor. A brit származású alkotó, Sacha Jafri 30 millió dollárt (közel 9 milliárd forint) szeretne összegyűjteni, a bevételt az elmaradott országok digitális felzárkóztatására kívánja fordítani.

Vilag Legnagyobb Festmenye Arveres
Készül A Világ Legnagyobb Festménye / Fotó: Sacha Jafri Instagram

A festmény szeptember elejére készülhet el és novemberben mutatják be a nagyközönségnek. Az árverés után hatvan felé darabolják a vásznat, ezzel némileg megkönnyítve a „hol mutatna a legjobban?” örök dilemmáját. A tulajdonosok még így is egy minigarzon-méretű képpel térhetnek haza.

Elárverezik Katharine Hepburn szerelmes leveleit, amit Howard Hughesnek írt

A levelek többsége először fordul meg aukción, írja a. A július 23-i árverésen arra a gyémánt eljegyzési gyűrűre is lehet majd licitálni, amit a legendás filmrendező-filmproducer, Howard Hughes adott a filmsztárnak 1938-ban. A gyűrű értékét 20-30 ezer dollárra (6-9 millió forintra) becsülte a Profiles in History aukciósház.

A több mint húsz héten át készülő alkotás értékét az Unicef, az Unesco és a Dubai Cares jótékonysági szervezet közös projektjének részét képező Humanity Inspired nevű kezdeményezés fogja kezelni, amely célja, hogy enyhítse a fejlett és az fejlődő országok közötti különbséget a digitális hozzáférés tekintetében.

Hírességek is segítenek a festésben

A Humanity Inspired szerint Jafri eddig már több mint 60 millió dollárt gyűjtött össze alkotásai értékesítése révén jótékony célra. Az Artnet online adatbázisa azonban szerényebb összegeket tart nyilván a neve alatt, jelzi a The Art Newspaper. Viszonyításképpen: az igen jól csengő nevű művész, Banksy legutóbb három festményével félmilliárd forintot célzott meg a Sotheby’s aukcióján, legdrágább festménye 3,7 milliárd forintért kelt el. Korábban már írtunk a világ legdrágább festényeiről, ebben a cikkünkben pedig a hasonló magyar ranglistát lehet megtekinteni.

https://www.instagram.com/p/CDeNpmcHxnA/

Ha elkészül, a gigafestmény bekerül a Guiness-rekordok könyvébe is. Jafritól vásárolt már képet a korábbi amerikai elnök, Barack Obama is, akit portrén is megörökített. Madonna, aki mostanában a koronavírus kapcsán került be többször a hírekbe, szintén rajongója a festőnek.

7 millió fontos rekordáron kelt el a bizonytalan eredetű Korán a Christie’s aukcióján

Az 1766-ban alapított brit aukciósház, a Christie’s számos műtárgyat értékesített már csillagászati összegekért. A legnagyobb művészek alkotása közül is kiemelkedő a világ legdrágább festményeként számon tartott Salvator Mundi , de ők bocsátották árverésre Albert Einstein egyik levelét. Nekik köszönhetően kapta meg Jeff Koon a „világ legdrágább élő művésze” címet.

A kezdeményezés eddig már több mint száz híresség érdeklődését keltette fel, többek között Brooklyn Beckham, Deepak Chopra és Eva Longoria is „segített” egy-egy kéznyomattal színesíteni a vásznat.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk