Rengeteg koreai popzenei tartalom árasztotta el a Twitteren a # WhiteLivesMatter hashtaget. Jem Aswad zenei szerkesztő szerint szándékos akcióról van szó, amely leutánozta a Blackout Tuesday során tapasztalt bakit.

K-poppal a rasszizmus ellen

Egy nappal a Blackout Tuesday után, szerdán, látványos virtuális akcióban mutatkozott meg a közösségi médiában a K-pop rajongók befolyása. A koreai könnyűzene a 2012-ben a YouTube-on berobbanó Gangnam Style óta hatalmas tömegeket hódított meg világszerte, legnagyobb nemzetközi sztárja a BTS.

K Pop Twitter Trollkodas
K-Popsztárok / Fotó: Postkulture / Getty Images

A műfaj kedvelői aktívan jelen vannak a közösségi oldalakon is. Így történt, hogy „átvették az uralmat” a #WhiteLivesMatter (a fehérek élete is számít) hashtag fölött. A rengeteg értelmetlen, antirasszista vagy éppen egyáltalán oda nem illő koreai popzenei bejegyzéssel teljesen elnyomták a fehér felsőbbrendűséget hirdető üzeneteket, írja a Variety.

Könyvek, amik megértetik velünk, mi zajlik a világunkban, és mit tehetünk a rasszizmus ellen

Az emberek kimerültek. Két pandémia is sújtja a világot: a Covid-19, és annak minden rejtelmessége, valamint az etnikai kisebbségek ellen irányuló igazságtalanságok és elnyomások hadjárata, amit sokszor a fehér, magukat felsőbbrendűnek gondolók csoportja vált ki vagy legalábbis lobbant fel. A két pandémia közül az egyikre lehet gyógymódot találni, netán megtanulni együtt élni vele.

A #WhiteLivesMatter hashtag válaszreakcióként jött létre az Amerika-szerte zajló tüntetések jelszavává vált #BlackLivesMatter szlogenre, amely a színesbőrűekkel szemben tanúsított rendőri túlkapásokra, erőszakra és a rendszerszintű rasszizmusra hívja fel a többségi társadalom figyelmét. Billie Eilish korábban már elmagyarázta, hogy miért problémás a fehéreknek érvként használni a #WhiteLivesMatter hashtaget.

No Title

im not a kpop stan but i Do have videos of my faves dancing to fuck up the tag <33 #Whitelifematters pic.twitter.com/7Q45WuRgON

Néhányan, akik nem értették a lényeget vagy csak a hashtagre válaszoltak volna, dühösen vagy ellenségesen fogadták, de jóval többen jelezték támogatásukat. Így legalább egy időre a K-pop-rajongók tweetjei legyőzték a hashtaget használó rasszista megnyilvánulásokat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]#WhiteLivesMatter Haha, épp azon voltam, hogy széttrollkodjak mindenkit, amikor látom, hogy a K-poposok már elkezték elárasztani videókkal a hashtaget. Sosem gondoltam volna, hogy így fogok örülni annak, hogy egyesek teleposztolják rajongói K-pop-videókkal az internetet[/perfectpullquote]

– írta egy felhasználó a videója mellé, amin klasszikus zenét hallgatva elkezdett ördögi módon nevetni és falatozgatni.

https://twitter.com/YourMas78551251/status/1268130747002630147

„Gondold el: tipikus rasszistaként fel akarod pörgetni a #WhiteLivesMatter hashtaget a Twitteren, erre jönnek a K-pop rajongók és beleköpnek a levesedbe” – tweetelte egy másik.

K-pop Matters

A Variety vezető zenei szerkesztője, Jem Aswad elmondta, hogy régóta a zeneiparban dolgozik, és mindig komoly fejtörést jelentett azt kitalálni, hogy milyen tartalmakkal lehetséges megmozgatni a különböző előadók rajongótáborait. Hozzátette, hogy még sosem látott ilyen mértékű és erejű egységes fellépést a közösségi médiában egy rajongótábortól, mint amit most a K-pop közösségtől.

Animal Crossing: a jövő online tütetéseinek zászlóshajója

Néhány hónappal ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy Hongkong utcáin az arcukat eltakaró tüntetőkre támadott a rendőrség. A demonstrációk több mint egy éve, tavaly februárban kezdődtek azután, hogy megjelent a kiadatási törvény módosításának tervezete, amely lehetővé tette volna, hogy olyan hongkongi állampolgárokat is kiadjanak például Kínának, akikkel addig nem volt kiadatási egyezménye a különleges közigazgatási területnek.

Mivel a koreaiak, ázsiaiak kevésbé aktívak a Twitteren, valószínű, hogy többnyire Amerikában élők intézték az online támadást. Ezt erősíti meg a hozzászólások nyelvezete is.

No Title

Made this for #WhiteLivesMatters pic.twitter.com/DXFgLsdrL0

A mozgalom gyorsan átterjedt a #MAGA és a #BlueLivesMatter hashtagekre is. A MAGA a many assholes getting arrested rövidítése, azaz „sok letartóztatott baromarcú”. A #BlueLivesMatter története 2014-re nyúlik vissza, és egy New York-i rendőr meggyilkolásához köthető, a rendfenntartók ellen szolgálat közben elkövetett gyilkosságokra hívja fel a figyelmet.

A Londonban megrendezett Black Lives Matter szimpátiatüntetés fotókon

A Londonban megrendezett Black Lives Matter szimpátiatüntetés legemlékezetesebb fotói Az Amerikában már országos szinten zajló tüntetésekkel szemben, a londoni demonstráción összegyűlt, többnyire békés, de hangos tüntetők a Hyde parkból vonultak egészen a Victoria vasútállomásig. Belly Mujinga, fekete bőrű vasúti dolgozó emléke előtt tisztelegtek, aki két héttel azután hunyt el koronavírus okozta tüdőgyulladásban, hogy egy magát fertőzöttnek valló személy leköpte őt.

Aswad szerint az akciót nagy valószínűséggel a Blackout Tuesday mozgalom ihlette. Alig 24 órával korábban ugyanis a zeneipar képviselői egy napra felfüggesztették a működésüket, hogy így tiltakozzanak a feketék közösségét ért rendőri erőszak ellen. A #BlackoutTuesday és #BlackLivesMatter hashtagek használatával a virtuális szolidaritásukat kifejező csatlakozók nagy mennyiségű posztja gyakorlatilag láthatatlanná tette a különböző szervezetek, tudósítók, aktivisták tüntetésekről szóló, segítséget nyújtó, hasznos információit a közösségi médiában.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Tudjuk, hogy nem szándékos károkozásról van szó, de ez a fajta tömeges hashtaghasználat súlyos kárt okoz a mozgalomnak. Azért használjuk a hashtageket, hogy tájékoztassuk az embereket. Kérek mindenkit, hogy ne használja a hashtaget a fekete négyzet posztolásához[/perfectpullquote]

– írta Kenidra Woods aktivista a Twitteren.

A koreai könnyűzene rajongói hasonlóképpen mozgósították magukat egy nappal korábban, kedden is. A dallasi rendőrség megkérte a lakosságot, hogy küldjenek nekik olyan videókat, amelyeken az látszik, hogy a tüntetők törvénytelenségeket követnek el. Még egy külön a célra készített applikációt is közzétettek, az iWatch Dallast. A K-poposok viszont elkezdték tömegével feltölteni kedvenc énekesük videóit, gifjeit. Másnap a dallasi rendőrség a Twitteren közölte, hogy technikai okok miatt az iWatch Dallas applikáció ideiglenesen nem működik.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet