Kanye Westnek megvan a véleménye a mentális betegségekről

A rapper szerint a mentális betegségekben szenvedőket leírja a társadalom. Az érintettekhez való hozzáállást a korai hiphop homofóbiájához hasonlította.

Kanye West épp Twitteren kritizálta Drake-t. A tweetek között kifejtette a véleményét a mentális egészségről is. Az amerikai rapper már egy ideje nyitottan beszél saját tapasztalatairól, most is ez történt.

Kanye elmagyarázta, mentális betegségének köszönhetően elsőkézből tudhatja, a társadalom leírja a mentálhigiénés problémákkal küzdőket. Gyakran őrültnek titulálják őket, kétségbe vonják a szavukat, relevanciájukat.

A világ két arccal: mentális betegségek megítéléséről – Vélemény

Amíg tőlünk nyugatra szinte divat terapeutához járni, itthon rögtön megbélyegzik az embert, sokszor alaptalanul. Sokan dobálóznak sértő szavakkal, akik még csak különbséget sem tudnak tenni a két foglalkozás között. Többen keverik a kifejezéseket, de a tisztánlátás kedvéért: végzettségbeli különbségek mutatkoznak.

Kanye azonban pozitív a jövővel kapcsolatban. Szerinte a mentális problémák megítélésében még fejlődni fog a társadalom, ahogy a rasszizmus és a szexizmus is kezd kimenni a divatból.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez olyan, mint amikor nézel egy hatvanas évekbeli sorozatot és az szuper rasszista vagy szexista.[/perfectpullquote]

Szerinte a probléma olyan, mint a „hiphop homofóbia”. Kifejtette, hogy társadalomként együtt tanulunk és fejlődünk ezügyben.

Project Semicolon: Gémkapocs általi variációk mentális betegségekre

A pontosvessző-tetoválás szimbólummá vált: “nem a vég, hanem egy új kezdet.” A projekt inspirációjára kezdett Eisen Bernardo grafikus egy saját kampányba. A #keepittogether sorozatban a pontosvesszőt gémkapcsokkal helyettesítette, hogy mentális betegségeket és zavarokat jelenítsen meg a segítségükkel. Munkáiban a tünetektől függően hol együttest alkotnak a gémkapcsok, hol aprólékosan fekszenek egymás mellett, vagy mint a depresszió megjelenítésénél, egyetlen gémkapocs árválkodik magában.

A rapper véleménye alapvetően elfogadhatónak mondható, de vannak megkérdőjelezhető pontjai. Egyik tapasztalatait leíró tweetjében a gyönyörű szót is használja, ami nem éppen a legtökéletesebb választás. De más megnyilvánulásai is felelőtlennek tűnnek egy ennyire széles platformon. Ahogy a Dazeddigital is kiemelte, például azt is állította, nem tud kreatív lenni, amikor gyógyszert szed. Ez lehet így van, de a gyógyszeres kezelés bizonyos esetekben életmentő lehet, így nem feltétlen szerencsés ellene kampányolni, még burkoltan sem.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból