Rusznák Andrást, Gulácsi Tamást és Fándly Csabát jelölték Kaszás Attila-díjra

Rusznák Andrást, a budapesti Radnóti Miklós Színház művészét, Gulácsi Tamást, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagját és Fándly Csabát, a kaposvári Csiky Gergely Színház művészét jelölték az idén a Kaszás Attila-díjra. A három színművész közül a közönség választja ki azt, aki átveheti az elismerést.

A három idei jelöltet mintegy 22 társulat tagjai választották ki

A szavazatokat a díj oldalán várják augusztus 20-án éjfélig – jelentették be a díj átadását lebonyolító MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Amikor egy civil kezdeményezésből először egy szakmai kezdeményezés alakul, amikor egy szakmai kezdeményezésből egy magas rangú díj alakul ki, akkor megkérdőjelezhetetlen, hogy a magyar kulturális életnek az egyik legjelentősebb, legnagyobb értékű díjáról van szó. A Kaszás Attila-díj ilyen

– mondta Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a díjat a Hegyvidéki Önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. Az elismerést a MANK gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze.

Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára felidézte: a díj odaítélése példaértékű, hiszen a magyar színjátszás közösségei, társulatai jelölnek egy-egy színművészt maguk közül, majd a jelöltek választják ki azt a hármat, akik közül a díjazottat a közönség szavazza meg.

A három idei jelöltet mintegy 22 társulat tagjai választották ki szavazataikkal.

Díjat alapítani egyszerű, átadását megszervezni, életben tartani komoly teljesítmény

Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere, a díj társalapítója elmondta: díjat alapítani aránylag egyszerű dolog, az átadását évről évre megszervezni, életben tartani, azonban komoly teljesítmény.

Fándly Csaba arról beszélt, hogy Kaszás Attilát személyesen nem ismerte, de nimbusza az időn át is tanítómesterré teszi őt. “Az, hogy a saját társulatom olyan embernek gondol, aki tesz a közösségért, amelyben dolgozik, felemelő érzés” – mondta.

Gulácsi Tamás arról beszélt, hogy Kaszás Attilában hatalmas tűz és szenvedély lobogott, és mégis volt benne kedvesség és szeretet is. “Fiatalon egyből ilyen akartam lenni” – mondta.

Rusznák András kiemelte: azért örül a jelölésnek, mert a díj üzenete megtisztelő, és a díj névadója, Kaszás Attila emblematikus karaktere a magyar színjátszásnak. Felidézte: amikor a miskolci színházban játszotta A padlásban a Rádiós szerepét, sokat hallgatta Kaszás Attilát felvételről. “Becsuktam a szemem, és az volt az érzésem, mintha az ő nagyon különleges hangján keresztül az én gondolataim és érzéseim szólalnának meg. Olyan volt, mint egy belső hang” – mondta.

A Kaszás Attila-díj odaítélésének egyik fő kritériuma az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerep

A díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását szolgálja, hisz a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok közösséggé formálásában, ahol dolgozott. A díj odaítélésének egyik fő kritériumaként a kiemelkedő mesterségbeli tudás és művészeti teljesítmény mellett az adott társulatban vállalt jelentős közösségépítő szerepet jelölték meg az alapítók.

Az elismerés jelentős anyagi megbecsüléssel is jár: az Emberi Erőforrások Minisztériuma díja bruttó 800 ezer forint, és jelentős pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is, amely a kezdetektől, 2008 óta támogatja a Kaszás Attila-díjat. A jelöltekkel interjúkat készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, és sugározza azokat felületein.

A MANK tájékoztatása szerint a díj átadásának időpontja és helyszíne szervezés alatt áll.
Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból