Politikai diktatúra, drogfüggőség, homofóbia – Keith Haring-kiállítás nyílik

2019 júniusában Liverpoolban nyílik az Egyesült Királyság első Keith Haring-kiállítása. Az ikonikus művész és aktivista 85 alkotását mutatják be. Az érdeklődők festményeket, rajzokat, fotókat és videókat nézhetnek majd meg az 1980-as évek New York street artjáról.

A liverpooli galéria vezetője, Helen Legg azt nyilatkozta, Liverpoolban és Haringben sok közös van. Mindkettőnek van múltja az aktivizmussal, erős szociális igazságérzetük van és imádják a zenét és a divatot.

Európa legnagyobb Keith Haring-falfestményét lepleztek le, ami közel 30 évig rejtve volt

Úgy tűnik, a graffiti reneszánszát éli, vagy csak arról van szó, hogy ez a művészeti-önkifejezési ág az állandó érdeklődés középpontjában áll. Az elmúlt napok Banksy-őrülete után, amiről mi is több cikkünkben (például ezen és ezen a linken) hírt adtunk, most Keith Haring falfestménye jelent szenzációt.

Az aktivizmus valóban meghatározó szerepet töltött be Keith Haring művészetében. Alkotásaiban olyan szociális kérdésekre hívta fel a figyelmet, mint a politikai diktatúra, rasszizmus, homofóbia, drogfüggőség, kapitalizmus és az AIDS-tudatosság.

keith.haring
Liverpoolban nyílik az Egyesült Királyság első Keith Haring-kiállítása / Keith Haring: Retrospect (1989) / Fotó: Guy Hepner /

A főként pop artból inspirálódott művész együtt dolgozott többek között Andy Warhollal és Jean-Michel Basquiattal. Kollabra lépett a popkultúra ikonjaival is, mint például Madonna, Vivienne Westwood vagy Malcolm McLaren.

Andy Warhol soha nem látott fotói a ’80-as évek New York-járól

Hackett nem csak barátja, de krónikása is volt a művésznek: ő írta az Andy Warhol Diaries -t. Barátságuk 1969-ben kezdődött, amikor Pat Hackett jelen volt az Interview Magazine megszületésénél. Innentől kezdve ő lett Warhol naplóinak írója. Halála előtt Warhol Hackettnek ajándékozta 8×10-es zselatinos ezüst nyomatait, amelyeket 35 mm-es kamerájával készített.

Az amerikai művész 1990-ben, 31 évesen hunyt el az AIDS szövődményének következtében. Halála előtt alapítványt indított a betegség kutatásának és kezelésének támogatására. A kiállítás a The Keith Haring Foundation és a Tate Liverpool galéria kollaborációjának köszönhetően jön létre.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból