2019 júniusában Liverpoolban nyílik az Egyesült Királyság első Keith Haring-kiállítása. Az ikonikus művész és aktivista 85 alkotását mutatják be. Az érdeklődők festményeket, rajzokat, fotókat és videókat nézhetnek majd meg az 1980-as évek New York street artjáról.

A liverpooli galéria vezetője, Helen Legg azt nyilatkozta, Liverpoolban és Haringben sok közös van. Mindkettőnek van múltja az aktivizmussal, erős szociális igazságérzetük van és imádják a zenét és a divatot.

Európa legnagyobb Keith Haring-falfestményét lepleztek le, ami közel 30 évig rejtve volt

Úgy tűnik, a graffiti reneszánszát éli, vagy csak arról van szó, hogy ez a művészeti-önkifejezési ág az állandó érdeklődés középpontjában áll. Az elmúlt napok Banksy-őrülete után, amiről mi is több cikkünkben (például ezen és ezen a linken) hírt adtunk, most Keith Haring falfestménye jelent szenzációt.

Az aktivizmus valóban meghatározó szerepet töltött be Keith Haring művészetében. Alkotásaiban olyan szociális kérdésekre hívta fel a figyelmet, mint a politikai diktatúra, rasszizmus, homofóbia, drogfüggőség, kapitalizmus és az AIDS-tudatosság.

Keith.haring
Liverpoolban Nyílik Az Egyesült Királyság Első Keith Haring-Kiállítása / Keith Haring: Retrospect (1989) / Fotó: Guy Hepner /

A főként pop artból inspirálódott művész együtt dolgozott többek között Andy Warhollal és Jean-Michel Basquiattal. Kollabra lépett a popkultúra ikonjaival is, mint például Madonna, Vivienne Westwood vagy Malcolm McLaren.

Andy Warhol soha nem látott fotói a ’80-as évek New York-járól

Hackett nem csak barátja, de krónikása is volt a művésznek: ő írta az Andy Warhol Diaries -t. Barátságuk 1969-ben kezdődött, amikor Pat Hackett jelen volt az Interview Magazine megszületésénél. Innentől kezdve ő lett Warhol naplóinak írója. Halála előtt Warhol Hackettnek ajándékozta 8×10-es zselatinos ezüst nyomatait, amelyeket 35 mm-es kamerájával készített.

Az amerikai művész 1990-ben, 31 évesen hunyt el az AIDS szövődményének következtében. Halála előtt alapítványt indított a betegség kutatásának és kezelésének támogatására. A kiállítás a The Keith Haring Foundation és a Tate Liverpool galéria kollaborációjának köszönhetően jön létre.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.