A kenőzsírok rengeteg típusa között laikusként viszonylag nehéz eligazodni. Összeszedtük hát a legelterjedtebb, leggyakrabban használt kenőzsírokat, hogy bemutatásukkal segítséget nyújtsunk a választáshoz.

Először is, mik azok a kenőzsírok?

A kenőzsírok szilárd halmazállapotú kenőanyagok, amiket olyan helyzetekben használunk, amikor a folyékony olajok tulajdonságaik miatt nem megfelelőek. A széles körben legismertebb felhasználási területük a csapágyak kenése. Természetesen ennél jóval több téren használhatók.

Milyen jellemzői vannak a kenőzsíroknak?

  • Az egyik tulajdonságuk a vízállóság. Ez a jellemző azt írja le, hogy vízzel érintkezve mennyire tartja meg a kenési képességét az anyag. Ha nem elég vízálló egy kenőzsír, könnyen kimosódhat a rendeltetési helyéről.
  • A nyírásstabilitás a zsír fizikai hatásokra mutatott stabilitását mutatja. Bizonyos zsírok nyomás hatására lágyulnak, míg léteznek nyomásra keményedő típusok is.
  • A konzisztencia azt mutatja meg, hogy a külső, fizikai hatásokkal szemben mennyire számít ellenállónak az adott zsír.
  • Fokozott hő hatására nemcsak halmazállapotot válthat az anyag, de tartósan károsodhat is. A hőállóság megmutatja ennek az értékét.

Melyek a leggyakrabban keresett kenőzsírok?

A felhasználók által az OlajShop.hu-nál legnagyobb ismertségnek örvendő kenőzsírok főleg az általános, mindennapos felhasználást támogatják. Természetesen a speciális felhasználási területek különleges zsírtípusokat igényelhetnek.

  • Az LZS-2 vagy EP2 kenőzsírok nagyon keresettek. Általános karbantartási célokra lettek kifejlesztve. A háztartásokban, kisebb műhelyekben kedvelt zsírtípus.
  • A hőálló, vagy más néven kék zsír a magasabb hőterhelésnek kitett alkalmazási területeken lehet nagy segítségünkre. A lítium-komplex technológiás kenőzsírok tartoznak ebbe a csoportba.
  • A grafitos zsírt nagyon sokoldalúan használják. Népszerűségének az oka, hogy grafittartalma miatt hosszabb távon megtartja kenőképességét. Azokon a területeken, ahol nagy nyomás léphet fel, és ennek hatására a kenőzsír eltávozhat, ez a grafittartalom nagyon jó szolgálatot tehet. Drótkötelekhez és kamionnyergekhez gyakran használják ezt a zsírtípust.
  • A folyékony zsírokat előszeretettel használják központi zsírzó berendezésekhez. A 00 és 000 konzisztenciájú zsírokat soroljuk ide. A korábban készült teherautókban, illetve mezőgazdasági vontatókban is ezeket a zsírokat használták. Ott a hajtómű kenését bízták a folyékony zsírokra.
  • Ha a kenőzsírok élelmiszerrel vagy élőlényekkel találkozhatnak, nagyon fontos, hogy megfeleljenek a megfelelő előírásoknak. Itt környezetbarát vagy biológiailag lebomló zsírokat használnak.
A kenőanyag választásánál minden esetben a felhasználásnak megfelelőt kell megtalálni. Ha tudjuk, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie, könnyedén rálelhetünk a nekünk kellő típusra.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

httpsmeglepkek.hu - 2023 december - Cikk1

Ízek, borok, pillanatok kettesben

Van a világon egy olyan dolog, ami képes összehozni a legkülönfélébb kultúrájú, típusú embereket, elsimítani a konfliktusokat, megerősíteni kapcsolatokat és kellemessé tenni az együtt töltött időt.

close-up-smile-woman-brush-teeth-great-health-dental-care-concept-isolated-white-background-asian1

Hogyan válasszunk fogkefét?

Manapság már számos fogkefe típus és márka áll rendelkezésünkre az üzeletek polcain, amelyek közül kiválasztani a megfelelőt nem lesz a legegyszerűbb feladat.

elefantszerszam.hu - 2023 november - LinkMarketing - 6

Vajon milyen feladatokhoz való a hőlégfúvó?

Ha rákattintottál erre a cikkre, alighanem te is gondolkodtál már azon, hogy miért lehet hasznos ez a szerszám, illetve valamilyen munkához éppen fontolgatod a gép megvásárlását, de nem jutsz dűlőre abban a kérdésben, hogy megéri-e neked megvenni, vagy akkor tennéd bölcsebben, ha kölcsönkérsz vagy bérelsz egyet.

httpsbogreguru.hu - 2023 november - Cikk3

Meglepetés egyedi bögrével

A bögrék nagyon hasznos eszköznek minősülnek. Egyértelmű funkciójuk italunk tárolása és elfogyasztásának megkönnyítése.

tacsis zsák1

A megfelelő hálózsákvastagság kiválasztása

A rutinos kismamák és anyukák tisztában vannak vele, hogy a hálózsák a babák és kisgyerekek számára afféle “must have” darab, vagyis elengedhetetlen, hogy legyen belőle otthon legalább egy-két darab.

markus-spiske_prexn5cqai-unsplash

Autónyitás kulcs nélkül

Ebben a cikkben felfedezzük a leggyakoribb autózár problémákat, és azt, hogyan lehet a leghatékonyabban és stresszmentesen megoldani a gondot.

bestmarkt.hu - 2023 november - LinkMarketing - 3

Fényfüzérek és dekorációs fények a hangulatos ünnepekre

Igaz, hogy lassan közelednek az ünnepek, de egy hangulatos dekorfénnyel nem csupán a karácsonyt, hanem magát a lakberendezést, a mindennapjainkat is fel tudjuk dobni, meg tudjuk újítani, mindig attól függően, hogy milyen színt szeretnénk behozni a lakásunkba és mely területeket szeretnénk bevilágítani.

https-__www.homelux.hu_ - 2023 november - Cikk3

Az elektromos fűtőtest előnyei

A tél beköszöntével ismét a fűtésre irányul a figyelmünk: mindenki próbálja a lehető leggazdaságosabban megoldani, hogy meleg legyen a lakásban.

https-__ohsports.hu_ - 2023 október - Cikk2

Sportfogadással kapcsolatos kilátások

Folyamatosan olyan szelvényfotókba futsz bele az interneten, amelyek azt bizonyítják, hogy pár száz forintból százezreket is lehet nyerni, vagy csodastratégiákkal bombáznak, amelyeknek a segítségével ugyan még senki nem nyert, de azért tutira működik?

httpsfilterabc.hu - 2023 október - Cikk1

Mi is az a motoros villaolaj?

A motorok szerelmesein kívül aligha sokan hallották ezt a három szót így egymás után. Nézzünk is utána pontosan hogyan is kell ezt az egészet elképzelni!