A kenőzsírok rengeteg típusa között laikusként viszonylag nehéz eligazodni. Összeszedtük hát a legelterjedtebb, leggyakrabban használt kenőzsírokat, hogy bemutatásukkal segítséget nyújtsunk a választáshoz.

Először is, mik azok a kenőzsírok?

A kenőzsírok szilárd halmazállapotú kenőanyagok, amiket olyan helyzetekben használunk, amikor a folyékony olajok tulajdonságaik miatt nem megfelelőek. A széles körben legismertebb felhasználási területük a csapágyak kenése. Természetesen ennél jóval több téren használhatók.

Milyen jellemzői vannak a kenőzsíroknak?

  • Az egyik tulajdonságuk a vízállóság. Ez a jellemző azt írja le, hogy vízzel érintkezve mennyire tartja meg a kenési képességét az anyag. Ha nem elég vízálló egy kenőzsír, könnyen kimosódhat a rendeltetési helyéről.
  • A nyírásstabilitás a zsír fizikai hatásokra mutatott stabilitását mutatja. Bizonyos zsírok nyomás hatására lágyulnak, míg léteznek nyomásra keményedő típusok is.
  • A konzisztencia azt mutatja meg, hogy a külső, fizikai hatásokkal szemben mennyire számít ellenállónak az adott zsír.
  • Fokozott hő hatására nemcsak halmazállapotot válthat az anyag, de tartósan károsodhat is. A hőállóság megmutatja ennek az értékét.

Melyek a leggyakrabban keresett kenőzsírok?

A felhasználók által az OlajShop.hu-nál legnagyobb ismertségnek örvendő kenőzsírok főleg az általános, mindennapos felhasználást támogatják. Természetesen a speciális felhasználási területek különleges zsírtípusokat igényelhetnek.

  • Az LZS-2 vagy EP2 kenőzsírok nagyon keresettek. Általános karbantartási célokra lettek kifejlesztve. A háztartásokban, kisebb műhelyekben kedvelt zsírtípus.
  • A hőálló, vagy más néven kék zsír a magasabb hőterhelésnek kitett alkalmazási területeken lehet nagy segítségünkre. A lítium-komplex technológiás kenőzsírok tartoznak ebbe a csoportba.
  • A grafitos zsírt nagyon sokoldalúan használják. Népszerűségének az oka, hogy grafittartalma miatt hosszabb távon megtartja kenőképességét. Azokon a területeken, ahol nagy nyomás léphet fel, és ennek hatására a kenőzsír eltávozhat, ez a grafittartalom nagyon jó szolgálatot tehet. Drótkötelekhez és kamionnyergekhez gyakran használják ezt a zsírtípust.
  • A folyékony zsírokat előszeretettel használják központi zsírzó berendezésekhez. A 00 és 000 konzisztenciájú zsírokat soroljuk ide. A korábban készült teherautókban, illetve mezőgazdasági vontatókban is ezeket a zsírokat használták. Ott a hajtómű kenését bízták a folyékony zsírokra.
  • Ha a kenőzsírok élelmiszerrel vagy élőlényekkel találkozhatnak, nagyon fontos, hogy megfeleljenek a megfelelő előírásoknak. Itt környezetbarát vagy biológiailag lebomló zsírokat használnak.
A kenőanyag választásánál minden esetben a felhasználásnak megfelelőt kell megtalálni. Ha tudjuk, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie, könnyedén rálelhetünk a nekünk kellő típusra.

Top sztorik a rovatból

casino lv bet

A legjobb módja az idő eltöltésének a gépeden/laptopodon otthon

Voltál már olyan helyzetben, hogy csak ülsz otthon, és nincs semmi dolgod? Mindannyiunknak voltak már olyan napjai, amikor mindenféle tevékenységet szeretnénk végezni, de nincs határozott elképzelésünk arról, hogy pontosan mi is tudna minket szórakoztatni. Szerencsére úgy döntöttünk, hogy cselekszünk abban a bizonyos témában, és adunk egy kis listát azokról a dolgokról, amelyeket a laptopodon vagy a számítógépeden csinálhatsz, és amelyekkel elütheted az időt, és hosszabb ideig elszórakoztathatod magad.

online kaszinó ultrasportsbet

8 alig ismert kaszinó Európában

Ha a 2020-as évvel kapcsolatban szókapcsolati játékot játszanánk, valószínűleg nem a “szerencsés” lenne az első dolog, ami eszünkbe jutna.

https-__biborfestek.hu_ - 2022 május - Cikk1

Miért érdemes klórkaucsuk bevonatot használni?

Vannak olyan helyszínek, ahol a külső hatások nagy veszélyt jelentenek a falakra nézve. Gondolunk itt például a vízre vagy a savas oldatokra. Ezek ellen védekeznünk kell, hogy meg tudjuk óvni a falfelületek épségét, tartósságát.

mesescuccok.hu - 2022 május - LinkMarketing - 2

A jó tolltartó 4 legfontosabb ismérve

Iskolakezdés előtt, főként az elsősök esetében komoly dilemma nemcsak a megfelelő iskolatáska, de a jó tolltartó kiválasztása is, egyrészt az óriási választék miatt, másrészt mert nem tudjuk, milyen szempontok alapján válasszunk.

https-__alphadenthigienia.hu_ - 2022 május - Cikk4

Gondolkozzunk környezetbarát termékekben cégeknél, intézményeknél is

Ma már számos környezetbarát termék megtalálható a piacon. Sokszor hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ezeket csak saját, személyes felhasználásra gyártják, pedig nem! Minden ilyen termék alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiségben, cégeknél, közintézményekben, kórházakban is használjuk őket. Sőt, a fenntarthatóság jegyében egyre inkább ajánlott is ebbe az irányba fordulni.

https-__multiyacht.hu_ - 2022 május - Cikk1

Luxuspihenés egy hajón

Azok számára, akiknek fontos a megfelelő vízi kikapcsolódás, ideális választásnak bizonyulhatnak a Cobrey Yachts elegáns és sportos hajói. A nagyszerű kivitelezésnek köszönhetően nemcsak a yachtok látványa, de az utazási élmény is lenyűgöző.

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet