Követem Közélet Kepes András: Gyáva az a politikai hatalom, amelyik a...

Kepes András: Gyáva az a politikai hatalom, amelyik a kultúrát vagy a civileket zaklatja

Promóció

Kepes András író-újságíró-műsorvezető a Facebook-oldalán reagált az elmúlt hetek, a kormány által előterjeszteni és elfogadni kívánt kulturális törvénytervezetre. 

Promóció
- Advertisement -

Kepes András tegnap, december 10-én írta meg véleményét a Facebook-oldalán. Mint írta, „tisztességtelen és gyáva ember”, aki hatalmi helyzetben zaklat valakit.

Kepes András író-műsorvezető / Fotó: Máté Péter

„Aki hatalmi helyzetben – családban, munkahelyen, színházban vagy másutt – zaklat valakit, az tisztességtelen és gyáva ember. Az illető akár jobboldali, akár baloldali. Ugyanez vonatkozik a politikai hatalomra is, amikor a kultúrát, a tudományt, az oktatást, az egészségügyet, a civil állampolgárokat zaklatja” – írja Kepes András Facebook-oldalán.

Security Check Required

No Description

Ezt az elmúlt hetekben kirobbant kulturális törvénytervezet kapcsán írta. Mint ismert, a kormány által előterjeszteni kívánt salátatörvény több dokumentuma, változata kiszivárgott – részletesen ebben, ebben és ebben a cikkben írtunk.

Pogány Judit: 30 év demokrácia után nem gondoltam, hogy megint a Kádár-korszakban érzem magam

Mint beszámoltunk róla, az elmúlt héten több dokumentum is kiszivárgott, melyek szerint a kormány irányítása alá vonná többek között a színházak finanszírozását, az EMMI-re, így Kásler Miklós miniszterre bízná a színházi igazgatók kinevezését. (Részletesen az ügy hátteréről ebben, ebben és ebben a cikkben írtunk.)

Ismert színészek és írók is kifejezték szolidaritásukat és tiltakozóvideóban mondták el a véleményüket. Később pedig december 9-re tüntetést szerveztek a Független Előadóművészeti Szövetséggel karöltve. Az átalakítással kapcsolatban legerősebben talán Pogány Judit fogalmazott:

Én már színész voltam a ’60-as, ’70-es, ’80-as években is. Harminc év demokrácia után nem gondoltam, hogy egyszer ugyanúgy fogom érezni magam, mint akkor.

Az idén életműdíjban részesült színésznőhöz csatlakozva Bálint András is arról beszélt, hogy kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek, a “központi ellenőrzés és a cenzúra”. “Én ezt már megéltem, ne legyen újra” – mondta.

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Tegnap, december 9-én rendhagyó módon a kőszínházak és független színházak összefogtak, hogy tiltakozzanak a kormány által elfogadni kívánt, kiszivárgott kulturális törvénytervezet ellen. A Madách téren többek között a Katona József Színház, Örkény István Színház, Radnóti Színház, Trafó, Weöres Sándor Színház színészei léptek fel a színpadra.

Ugyan nem ismerte el a kormány, hogy a tüntetés és a tiltakozás okán, de 10-én került fel a parlament honlapjára a hivatalos törvénytervezet, amely jóval puhább, mint azt gondolhatni lehetett a kiszivárgott dokumentumok alapján.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3