Követem Közélet Kepes András: Gyáva az a politikai hatalom, amelyik a...

Kepes András: Gyáva az a politikai hatalom, amelyik a kultúrát vagy a civileket zaklatja

Kepes András író-újságíró-műsorvezető a Facebook-oldalán reagált az elmúlt hetek, a kormány által előterjeszteni és elfogadni kívánt kulturális törvénytervezetre. 

- Advertisement -

Kepes András tegnap, december 10-én írta meg véleményét a Facebook-oldalán. Mint írta, „tisztességtelen és gyáva ember”, aki hatalmi helyzetben zaklat valakit.

Kepes András író-műsorvezető / Fotó: Máté Péter

„Aki hatalmi helyzetben – családban, munkahelyen, színházban vagy másutt – zaklat valakit, az tisztességtelen és gyáva ember. Az illető akár jobboldali, akár baloldali. Ugyanez vonatkozik a politikai hatalomra is, amikor a kultúrát, a tudományt, az oktatást, az egészségügyet, a civil állampolgárokat zaklatja” – írja Kepes András Facebook-oldalán.

Kepes András hivatalos oldala

Tiszta vizet a nyílt kártyák közé…! Orbán Viktor: „Az ellenzék m… agatartását nem dolgom minősíteni, bár a kísértés nagy. Nem rosszindulatot látok, inkább tudatlanságot. Törökország nélkül a Magyarország és Európa felé tartó milliós áradatot nem lehet megállítani. A bevándorláspárti erők érdeke elmozdítani Erdoğant. Akkor, ha ott nincs biztonság és rend, akkor nem lehet megállítani az áradatot”.

Ezt az elmúlt hetekben kirobbant kulturális törvénytervezet kapcsán írta. Mint ismert, a kormány által előterjeszteni kívánt salátatörvény több dokumentuma, változata kiszivárgott – részletesen ebben, ebben és ebben a cikkben írtunk.

Pogány Judit: 30 év demokrácia után nem gondoltam, hogy megint a Kádár-korszakban érzem magam

Mint beszámoltunk róla, az elmúlt héten több dokumentum is kiszivárgott, melyek szerint a kormány irányítása alá vonná többek között a színházak finanszírozását, az EMMI-re, így Kásler Miklós miniszterre bízná a színházi igazgatók kinevezését. (Részletesen az ügy hátteréről ebben, ebben és ebben a cikkben írtunk.)

Ismert színészek és írók is kifejezték szolidaritásukat és tiltakozóvideóban mondták el a véleményüket. Később pedig december 9-re tüntetést szerveztek a Független Előadóművészeti Szövetséggel karöltve. Az átalakítással kapcsolatban legerősebben talán Pogány Judit fogalmazott:

Én már színész voltam a ’60-as, ’70-es, ’80-as években is. Harminc év demokrácia után nem gondoltam, hogy egyszer ugyanúgy fogom érezni magam, mint akkor.

Az idén életműdíjban részesült színésznőhöz csatlakozva Bálint András is arról beszélt, hogy kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek, a “központi ellenőrzés és a cenzúra”. “Én ezt már megéltem, ne legyen újra” – mondta.

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Tegnap, december 9-én rendhagyó módon a kőszínházak és független színházak összefogtak, hogy tiltakozzanak a kormány által elfogadni kívánt, kiszivárgott kulturális törvénytervezet ellen. A Madách téren többek között a Katona József Színház, Örkény István Színház, Radnóti Színház, Trafó, Weöres Sándor Színház színészei léptek fel a színpadra.

Ugyan nem ismerte el a kormány, hogy a tüntetés és a tiltakozás okán, de 10-én került fel a parlament honlapjára a hivatalos törvénytervezet, amely jóval puhább, mint azt gondolhatni lehetett a kiszivárgott dokumentumok alapján.

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Schobert Norbi újabb videót tett közzé: Nem kér bocsánatot

Fenntartja a véleményét, mindössze marketingfogással akarta felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozásra.

Te felismernéd? 10 tipp, hogyan ismerheted fel a hamisított borokat

A jó minőségű bor a vacsora fénypontja lehet, ezért nem mindegy, milyet iszol!

Színésznők, akik a legveszélyesebb jelenetektől sem riadnak meg

A 10 legkeményebb színésznő, akik maguk hajtják végre a kaszkadőrjeleneteket!

ez is érdekeltéged
<3